A projekt témája és a kiállítás egy pozitív értelemben vett kulcsfontosságú kezdeményezés történelmünk és kultúránk újratekintésére - amelyhez a különböző nemzetiséghez tartozó kortárs plakátművészek biztosítanak kiindulópontot.

A kommunizmus bukásának 25. évfordulóján a Bakelit Multi Art Center megtervezte a Visegrad Kamra utazókiállítását, amely a rendszerváltás idejéből származó plakátművészetet foglalta magában. A Visegrád Alap támogatásával a kiállítás 2012 óta él, és eddig 15 országban került bemutatásra, összesen 31 kiállítás keretén belül. A Bakelit jóváltából a kiállítás a mai napig járja a világot, folyamatosan új helyszíneken kerül bemutatásra.

A Visegrádi Együttműködés - avagy a Visegrádi országok, visegrádi négyek, V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete.

A Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mindig is ugyanahhoz a civilizációhoz tartozott: közös kulturális és szellemi értékeket vallanak, közösek a vallási hagyományaik, amelyeket meg kívánnak őrizni és tovább kívánnak erősíteni.

Történeti háttér:
1989-ben a plakátművészet új lélegzetet nyert pár hónap erejéig Közép-Európában. Sőt, nemcsak feléledt, de megrajzolta a kor történelmi eseményeit, ezálta pedig a kor kommunikációs médiumává vált. Habár a tévé és a rádió világszerte vezető szerepet játszott már jóval a ‘80-as évek előtt is, a V4 területein mindkét médium érdektelen maradt: nem értintette az aktuális eseményeket és az emberekre gyakorolt hatását. A hivatalos médiumokat a rendszer ideológiái hatották át, míg a plakátok, amelyekkel főleg éjszaka szórták tele a kültereket, hozzátartozott a társadalom lüktetéséhez.

A plakátokat megrajzolták, kinyomtatták és kifüggesztették, és nem számított hányszor tüntette el őket a hatóság, újra meg újra visszakerültek. Minden másképp alakulhatott volna a plakátok nélkül: nem túlzás kijelenteni, hogy ösztönzőleg hatottak a rendszerváltásra. Az emberek érzéseit körvonalazták, amiről csak kevesen beszélhettek. Tabukat sértettek meg, konfliktusokat, traumákat és problémákat hoztak felszínre, amiket évszázadokon keresztül csend övezett.

A magyar plakátművészet mellett nem feledkezhetünk meg a Lengyel Plakátiskoláról (Polish School of Posters) sem, amelynek a ‘80-as években jelentős befolyása volt a nemzetközi plakátművészetre.

A kiállításról:
A Visegrád Karma 60 plakátot bemutató kiállítása a közös sorsunkat, tapasztalatainkat és kollektív ügyünket foglalja magában. A szocialista szimbólumok (kiemelkedően például a vörös szín) univerzálisak, és úgy tűnik, hasonló érzéseket idéznek elő mind Lengyelországban, Csehszlovákiában, mind pedig Magyarországon.   

A rendszerváltás plakátjai amellett, hogy hatással voltak a történelmi változásokra, beégtek az emberek memóriájába. Míg a családi történeteinket az életünket megörökítő képek őrzik, a társadalom emlékezetének a megőrzéséhez is képekre van szükségünk. Ezek a plakátok mélyen rögzültek a kollektív emlékezetben, és az ebben az időszakban élő generációk számára meghatározóvá váltak. Hozzájárultak egy közös identitás kialakulásához: meghatároztak bennünket, körvonalazták a közép-európai egyéneket, akik ma mi magunk vagyunk.

 

Kiállítások:ÁRENDÁS József - Hurrah for May 1st

2012
Helsinki - Balassi Intézet

2013

Athén, Görögország - Newplan Fine Art Gallery
Budapest - Bakelit Multi Art Center
Kassa, Szlovákia - Tabačka Kulturfabric
Kielce, Lengyelország - Museum Dialogu Kultur / Wici Foundation
Ljubljana, Szlovénia - University of Ljubljana, Faculty of Social Sciences
Plzen, Csehország - Moving Station
Prága, Csehország - Studio Najbrt
Trieszt, Olaszország - CEI (Central European Initiative) Secretariat

2014

Berlin, Németország - Abgeordnetenhaus of Berlin
Brüsszel, Belgium - Balassi Intézet
Budapest - Lengyel IntézetPiotr MŁODOżENIEC - Lechu! Keep going on your own way
Hága, Hollandia - Atrium of the Hague City Hall // Csehország hollandiai nagykövetsége
Helsinki, Finnország - Csehország Nagykövetsége Helsinkiben
Varsó, Lengyelország - Varsói Magyar Nagykövetség
Prága, Csehország - Prágai Magyar Nagykövetség
Vilnius, Litvánia - Seimas of the Republic of Lithuania

2015
Bécs, Ausztria - Tschechisches Zentrum Wien
Budapest, Magyarország - Cseh Nagykövetség Budapest
Zadar, Horvátország - Narodnog Muzeja Zadar

2016
Katowice, Lengyelország - Galeria Sztuki "Fra Angelico" / Muzeum Archidiecezjalne w Katowicach
München, Németország - Cseh Központ

2017
Katowice, Lengyelország - Katowice-i Árkádmúzeum
Köln, Németország - Alte Feuerwache KölnVladislav ROSTOKA - Cleansing

2018
Stuttgart, Németország - Balassi Intézet
Szöul, Dél-Kórea - KF Global Center

A kiállítást szervezte
Bakelit Multi Art Center (Budapest, Hungary)

Projekt-partnerek
Tabacka Kulturfabrik (Kosice, Slovakia)
Wici Foundation (Kielce, Poland)
Johan Centrum (Plzen, Czech Republic)

 

 

Hírlevél feliratkozás

* szükséges

Hallgasd online