túl a normák zaján
A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat FESTÉSZET és GRAFIKA kategóriáinak 2. és 3. helyezettjeinek CSOPORTOS kiállítása
  • 2023.05.26. 19:00 - 20:00

A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat FESTÉSZET és GRAFIKA kategóriáinak 2. és 3. helyezettjeinek CSOPORTOS kiállítása

2023. május 26 – június 26. 

A kiállítás hétköznapokon 10.00 – 17.00 között tekinthető meg térítésmentesen. Előzetes bejelentkezésre a +36 1 347 0803 van lehetőség.

Helyszín: Bakelit Multi Art Center, 1095 Budapest, Soroksári út 164.

Megnyitó: 2023. május 26. 19.00

Fellép a Klezmerész Együttes

www.thetalent.hu // www.bmac.hu 

A Bakelit Multi Art Center Alapítvány által életre hívott eredetileg Diploma Nélkül és később a The Talent  címet viselő pályázat- és kiállítás-sorozat és egyben mozgalom célja, hogy tehetséges, képző- vagy iparművészeti művészek számára fejlődési- és bemutatkozási lehetőséget, valamint piacot teremtsen. Emellett fontosnak tartja, hogy a művészeti és a történeti hagyományok magas színvonalon kerüljenek átadásra és az alkotómunkára ösztönözzenek.

Küldetésük, hogy elősegítsék és támogassák, hogy minél több emberben megfogalmazódjon az alkotás iránti vágy, ezen kívül szeretnék a természet megfigyelésére és ezáltal gondolkodásra biztatni az alkotókat és a szemlélőket egyaránt.

A mozgalom két fontos pillére:

• Képzőművészeti pályázat

Atlasz Gábor festőművész irányításával 2007 óta évente, két kategóriában (festészet és grafika) hirdetik meg azt a képzőművészeti tematikus pályázatot, melynek segítségével egyre több alkotni vágyónak adnak teret a megmutatkozásra csoportos kiállítás formájában.

A benyújtott műveket szakmai zsűritagok értékelik, akik tudásukkal, vizuális érzékenységükkel színvonalas tárlatot állítanak össze a beérkezett munkákból. A zsűri által kiemelkedőnek értékelt alkotásokat először a Bakelit MAC-ben tárják a nagyközönség elé, a díjazottak közül önálló kiállítást ajánlanak fel az első helyezetteknek és további kiállítási lehetőséget vagy különdíjat a további díjazottaknak.

• Rajz- és festőműhely

A Talent Képzőművészeti Műhely küldetése, hogy tehetséges művészeknek kínáljon lehetőséget az alkotásra, fejlődésre és bemutatkozásra. A műhely Atlasz Gábor festőművész vezetésével működik, aki tudását továbbadva segíti a résztvevők fejlődését. Lehetőséget nyújt az alkotók számára, hogy munkáik által bemutatkozzanak a nagyközönség előtt, így az alkotási folyamat még több értelmet nyer, a közönséggel való találkozás pedig motiválja az alkotásra vágyókat kreativitásuk kibontakoztatására. Ezáltal értékteremtés jön létre. A műhelyt minden évben november és május között tartják kéthetente a Bakelit Multi Art Centerben.

BEMUTATJUK!

A kiállításon bemutatkozó művészek:

BLAHÓ JÓZSEF GYŐZŐ – A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat GRAFIKA kategória harmadik helyezettje „Vonalak vonzásában”

„69 éves vagyok. Egész életemet végigkíséri a képzőművészet iránti olthatatlan szeretet és rajongás.

Művészetem a vonalak és formák nyelvére lefordított valóság és fantázia. Számomra az alkotás nem más, mint az az önkifejezés formája, egy érzés, egy emlék, egy ötlet, egy pillanat képpé alakítása.

Hevesen születtem, Budapesten élek, nős vagyok, 3 gyermekem és 5 unokám van. Asztalos vállalkozóként dolgoztam, most nyugdíjasként végre az összes energiámat arra tudom szentelni, ami mindig is legjobban foglalkoztatott, de eddig csak hobbiként jelent meg életemben.

A képzőművészet tanulható titkait különböző szakkörökben sajátítottam el. Kiemelném ezek közül az egri FIAK-ot, 1973 – 76 között jártam oda, mestereim Katona Zoltán és Dohnál Tibor voltak, rengeteg szakmai tudást, szellemiséget, inspirációt kaptam tőlük ezekben az években. Fél évig az egri Tanárképző Főiskola rajz-matematika szakos hallgatója voltam. Budapestre kerülve egy ideig a ’Dési ’- ben rajzoltam.”

Kiállításaim, bemutatkozásaim:

1978  MMK Eger FIAK csoportos kiállítás

2003  Józsefvárosi Galéria, egyéni kiállítás

2007  BMK, csoportos kiállítás

2010  Játékszín, egyéni kiállítás

2010 – 14 Nekünk nyolc (irodalmi folyóirat), önálló grafikák

2011  Kisgrafika Barátok Köre, bemutatkozó kiállítás

2014  Kratülosz ujja (Miszlai Gyula) – verseskötet illusztráció

2014  Zsámbék, csoportos kiállítás

2014  Józsefvárosi Plébánia, egyéni kiállítás

2016  Gyulai művésztelep, csoportos kiállítás

2022 XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat csoportos kiállítás

Annak az élményét szeretném átadni a nézőknek, hogy egy vonal valahol elkezdődik és valahol véget ér, a vonalak bármivé alakulhatnak és kölcsönhatásban vannak egymással.

Nagyon örülök, hogy bemutathatom a munkáimat!

Igyekeztem nagyjából egységes anyagot összeállítani az utóbbi időszak alkotásaiból. A hagyományos tusrajzok mellett mindenképpen szeretnék bemutatni egy teljesen egyedi technikát. Vallom, hogy a mai anyagoknak is létjogosultsága van a művészetben. Laminált bútorlapokat, rétegelt lemezeket alkalmazok mint hordozó felületet, felsőmaróval, vésővel „rajzolok” rájuk.

Friss munkáim: a Szalmabálák és a Galaxis – szűkebb hazánk és a Tejútrendszer című képek, ezek egy másfajta eljárással (pirográfia) készültek, itt rétegelt lemezt használtam alapként, és faégető ceruzával alakítottam a formákat.

Szeretném, ha minél többen látnák a kiállítást!

KOVÁCS ZSUZSANNA – A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat FESTÉSZET kategória harmadik helyezettje

„Szarvasi születésű, Solymáron élő alkotó vagyok. Közgazdász végzettséggel, közbeszerzési szakmai tapasztalattal, meglehetősen távolról érkeztem és sajnos nem túl régen. Mindössze 12 éve kezdtem el rajzolással, festészettel foglalkozni.

Festményeim, rajzaim témája, technikája az évek során sokat változott. Kezdetben grafittal és pasztellel próbálkoztam, rövid idő után azonban elkezdtem használni olajat, temperát, akvarellt, de leggyakrabban akrilt. Egyre jobban szeretem a szénben rejlő lehetőségeket, a kollázst, a grafikai technikák közül pedig a monotípia különösen izgalmas számomra.  Festek csendéletet, portrét, tájat, vonz a hagyományos témák absztrakt megközelítése, a vegyes technika alkalmazása.

Folyamatosan keresem a lehetőséget tanulásra, képzésre a művészeti oktatások terén:

OKJ-s végzettségek: SZÁMALK-SZALÉZI Szakgimnázium – alkalmazott grafikus (2015), festőművész (2018)

Művészeti kurzusok, képzések, képzést vezető tanárok:

BAKELIT Multi Art Center – festőműhely és alkotótáborok, Atlasz Gábor, 2018 óta

Budai Rajziskola – absztrakt kurzus, Breznay András, 2021 óta

MANK Szentendre – térábrázolás, csendélet; figurális ábrázolás, portré, plein air,  Knyihár Amarilla, Martin Henrik, 2020–2021, absztrakt kurzus és olajfestés, Knyihár Amarilla – 2022

Magyar Képzőművészeti Egyetem – „Epreskerti impressziók” Vető Orsolya, Tayler Patrick – 2019

NaN-art Rajztanoda és Grafikai Műhely – egynapos képzések, alkotótábor, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, 2022

Modul Art Academy – kurzusok: Székács Zoltán, dr. Tari Gábor, Erdős János, Erdős Beáta, 2018–2022

Ikoladekor, Szentendre – alkotó foglalkozások, Piszkátor Ildikó; ugyanitt alkalmankénti egynapos kurzusok: Breznay Pál, Sebestény János, Zsóka László, Székács Zoltán, Korbely István, 2011–2018

Alkotótábor Szarvas, Korbely István vezetésével, 2011 óta

Díjak

„The Talent” Képzőművészeti pályázatok

Grafika kategória: IV. díj (2019); I. helyezés – (2022)

Festészet kategória: oklevél (2021); III. helyezés (2022)

Csoportos kiállításokon 2011 óta veszek részt. Ezek többnyire a festészeti kurzusok, alkotótáborok végén rendezett bemutatkozási lehetőségek Magyarországon, Horvátországban; illetve Bakelit Multi Art Center pályázatok, Szarvasi tárlatok.”

– Hogyan fogadta a The Talent pályázaton elnyert díjat és az újabb csoportos kiállításra történő lehetőséget?

– Nagy örömmel fogadtam a csoportos kiállítás lehetőségét, ez volt eddig számomra a legizgalmasabb díj.

– Mi inspirálta a kiállítás összeállításakor a képek kiválasztását?

– Azt szeretném láttatni, hogy hol tartok most és honnan indultam.

– Milyen friss munka jelenik most meg?

– Több festményt is szeretnék bemutatni a legutóbbi munkáim közül, remélhetőleg látszik majd ezekből is, hogy jó úton haladok, Mesterünk, Atlasz Gábor vezetésével.

– Kinek ajánlaná a kiállítást?

– A festészet és grafika iránt érdeklődőknek ajánlanám közös kiállításunkat, azoknak, akik alkotnak, és azoknak is, akik nem, de szívesen nézik meg az alkotók munkáit. Azoknak, akik örömmel ismerkednének meg egy kivételes lehetőséggel, amit a Bakelit Multi Art Center biztosít évek óta autodidakta festők, grafikusok számára a the Talent programmal, illetve az Atlasz Gábor vezette műhely foglalkozásokkal, azok légkörével.

LŐRINCZ IRÉN – A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat FESTÉSZET kategória második helyezettje „Képek és tanulmányok” – Ember és a táj, gondolatok, érzések képekben

„1975-ben születtem, azóta Gyálon élek. Mindennapjaim nagy részét a gyermekeimre fordított idő és figyelem tölti, töltötte ki, illetve a munkám, amit Édesanyámmal egy közös vállalkozásban végzek.

A rajzolás gyerekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben. Eleinte ceruzával, szénnel, tussal dolgoztam. Egy hosszabb kihagyás után 2001-ben, volt rajztanárom, Magyar József  szakkörén újra lehetőséget kaptam, hogy a festészet ne csak a gondolataim, hanem a mindennapjaim része legyen. Itt ismerkedtem meg a pasztellkrétával. Közel 20 éven keresztül ezt a technikát használtam. Az utóbbi években Atlasz Gábor iránymutatásának köszönhetően más eszközöket is kipróbáltam. Minden téma közel áll hozzám, lehet táj, épület, ember vagy tárgy. A fejlődésre és alkotásra lehetőségem nyílik egy-egy alkotótáborban (Mártély, Zánka, Szentbékkálla), vagy művészeti kurzuson (Bakelit Multi Art Center – The Talent képzőművészeti műhely) való részvétellel, ahol művésztanárok (Magyar József, Szigeti Márta, Bányai Béla, Atlasz Gábor) segítenek előrehaladni a festészetben.

Célom: Tanulni, tanulni, tanulni, hogy az eszköz – ami a kezemben és lelkemben van –, megmutathassa az általam érzékelt valóságot.

2018-tól Painter Galéria alkotói pályázatain, kiállításain való részvétel

2015-től Az Alföldi Képzőművészeti Szabad Szalon tagja és kiállítója lettem

2014-től The Talent képzőművészeti műhely tagja vagyok

2011 – 2022 Sikeres részvétel a Bakelit Multi Art Center képzőművészeti pályázatain

2009 Csuhaj Lászlóval közös kiállításra volt lehetőségem a budapesti Unió Galériában

2008-tól A Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor tagja és alkotója lettem

2005, 2008, 2011 Pest megyei Amatőr Tárlat „Amatőr Atrium” Országos Képző és Iparművészeti Tárlat, 3 évente megrendezésre kerülő pályázatára küldött alkotásaim több alkalommal is bekerültek a kiállítási anyagba

2003 A gyáli művészeti egyesület tagja lettem és minden évben részt veszek a Téli Tárlaton is, ahol már többször értem el díjazást

2001 Magyar József képzőművészeti szakköre”

– Hogyan fogadta a The Talent pályázaton elnyert díjat és az újabb csoportos kiállításra történő lehetőséget?

– Örömmel! Köszönet Bauer Péter Mártonnak, a Bakelit Multi Art Center alapítójának és vezetőjének a lehetőségért, hogy bemutatkozhatunk csoportosan és egyénileg is a festészetünkkel. 

– Mi inspirálta a kiállítás összeállításakor a képek kiválasztását?

– Művészeti vezetőnk Atlasz Gábor segítségét kértük a kiállítási anyag összeállításához. 

– Milyen friss munka jelenik most meg?

– A 2022-es év munkáiból több is bekerült.

– Kinek ajánlaná a kiállítását?

– Minden érdeklődőnek, aki szereti és nem szereti a művészetet.

PURGEL RÉKA – A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat GRAFIKA kategória második helyezettje

„Örömmel töltött el, hogy a The Talent pályázatra beküldött munkák közül az enyém is díjazásban részesült, ezúton is nagyon köszönöm a pályázók nevében, hogy a pályázat és kiállítás-sorozat, valamint a Bakelit Multi Art Center Alapítvány lehetőséget adott a bemutatkozásra.

Bár a grafika iránt az általános iskolai és gimnáziumi éveim alatt is érdeklődtem, festeni csak 2019-ben kezdtem el, ekkor iratkoztam be a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium festő szakára. Ekkor már a szabadon beállított csendéleteimben rendszerint a „népies” téma került előtérbe a tárgyakon keresztül, így ezeket a gyakorlatokat, „etűdöket” kívánom most bemutatni. A díjazással jutalmazott grafikám, amely az „Ábel” címet viseli, szintén a vidéket és nyugalmat láttatja, miközben belső feszültséget és drámát dolgoz fel a belső béke álomban történő megtalálásával.

Részben ez a pályázat inspirált arra, hogy újra a tust válasszam technikaként. Bár jelentős időt, türelmet és precíziót igényel, úgy érzem ennek segítségével fejlődni tudok az ábrázolásban, miközben érzékeltetni szeretném a fény-árnyék kettősséget. Nagyobb méretű tus képeken dolgozom, amelyek személyeket ábrázolnak, a környezet pedig, amelybe belehelyzetem őket szintén a vidék. A későbbiekben tervezem, hogy a belső feszültséget és társadalmi kérdéseket a festményeken, nyomatokon és grafikákon keresztül láttassam, hiszen ez rendkívül nagy izgalmat és kihívást jelent számomra.

A májusi csoportos kiállítás izgalommal tölt el, hiszen olyan munkáimat szerepeltethetem, amelyek témájukban hasonlóak, ám még nem tudtam egyben láttatni azokat.

A csoportos kiállításra szánt munkáim az elmúlt két-három évben születtek, nagyrészt festmények. Igyekeztem téma szerint kiválogatni a most bemutatni kívánt anyagot, hiszen úgy gondolom, az itt szereplő képek közös vonása, hogy reflektálnak a „hagyaték, örökség” meghatározásokra. Bár a stílusok és technikák közti útkeresésem zajlik, fogékony vagyok a társadalmi, „népi”, tradíciót érintő témákra, ebben egyetemi tanulmányaim is megerősítettek. Törvényszerű, hogy manapság már nem beszélhetünk a XIX. századi, romantika és nacionalizmus korában élő, idillinek ábrázolt paraszti társadalomról, ahogyan az sem természetes, hogy valaki archaikus, bő vászon ingben vacsorázik a gyertyavilágban, vagy szimbolikus jelentéssel bíró tárgyakat, például vásárfiát ajándékoz. Mégis szerettem volna néhány festmény erejéig emléket állítani egy olyan képi világnak, amely ma már nem életszerű vagy mindennapos, de az egyén belehelyeződhet. Megfestésük közben a nyugalom és a természetesség dominált, főként személyes kötődésem, gyermekkori emlékeim miatt a vidéket, falusi kultúrát saját identitásom szerves részének tekintem.

A szeretteimen kívül ajánlom a kiállítást Mindenkinek, akinek egy ilyen esemény egy kis örömöt, feltöltődést, megnyugvást vagy bármilyen egyéb érzetet nyújt és érdek nélkül tetszik.“

Tanulmányok

2011 – 2015: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

2015 – 2018: Néprajz alapszak, történelem minor, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Intézet

2018 – 2020: Kulturális örökség tanulmányok, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék

2018 – 2020: Múzeumi kurátori ismeretek specializáció, ELTE BTK, Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék – Magyar Nemzeti Múzeum

2019 – 2021: Festő, Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium