A következő TEH esemény:
83. TEH konferencia
Május 25 – 28, 2017 Rojc // Pula, Horvátország

A konferencia témája: kultúra és közösség
Nem létezik közösségég ott, ahol nincs interakció. Mi a kulturális központok szerepe a közösségi életben? Hogyan mozdíthatja az interakció és a megosztás előre a művészeti alkotást, és járulhat hozzá egy demokratikusabb társadalom felépítéséhez? A kulturális központok hogyan fejleszthetnek ki megosztáson alapuló kultúrát, és milyen szerepük van a létezés módjának a módosításában?  A kulturális és közösségi központok mint a megosztás és kreativitás helyszínei hogyan válhatnak a társadalmi innováció és a gyakorlati közösségek forrásává?

A konferencia alatt a közösségépítés lehetőségeit fogjuk keresni és feltárni. Mi történik akkor, ha nyíltabban és bizalomteljesen osztjuk meg egymással azt, amink van? Milyen új együttműködési gyakorlatokat oszthatunk meg egymással? Olyan témákat dolgozunk fel, mint a közösen használt tér, együttműködés, együttélés, közös létrehozás, közös irányítás.

A Bakelit Multi Art Center 2011 óta aktív tagja a TEH hálózatának. 2015 novemberében a Bakelit adott otthont a 80. nemzetközi TEH meetingnek.

A Trans Europe Halles (TEH)-ról 

A TEH kulturális szervezetek európai hálózata. Létrejöttében elsősorban civilek és művészek kezdeményezései játszottak közre. A TEH az elsők között sürgette 1983-ban az ipari épületek művészeti, kulturális, valamint aktivista célok szerinti újragondolását. 2016-ban a TEH nem kevesebb mint 90 európai multidiszciplináris kulturális központot és szervezetet vonzott egy helyre.

Küldetése, hogy a független kulturális központok fenntartható fejlődését megerősítse, és új kezdeményezésekre buzdítsa őket. Ennek érdekében kapcsolatfenntartó, támogató és promováló szerepet vállal.

A TEH a nemzetközi együttműködést szorgalmazza, tanulási és tapasztalatcsere-lehetőséget biztosít, valamint a művészet és a kultúra gyakorlását, hatását és értékét helyezi előtérbe. Minden évben két nemzetközi meetinget szervez, és professzionális fejlesztő tréningeket tart.

A kezdetekben a TEH évente két meetinget szervezett a tagok számára, illetve nagyobb nemzetközi projekteket. A hálózat folyamatosan bővült, új tagok csatlakoztak. Ezáltal a hálózat gazdagodott az ő tapasztalataikkal és szakmai tudásukkal is. Mára a Trans Europe Halles vezető pozíciót foglal el a kulturális életben.

 

 

 

 

 

 

 

A szervezők:
“A 30 évvel ezelőtti legelső brüsszeli meeting óta a Trans Europe Halles-nak mára 50 tagja és 15 barátja van, 27 különböző országból. (...) Honnan ez az elkötelezettség és ez a kitartó támogatás? A válasz az értékben van, hiszen ha a TEH szól valamiről, akkor az bizonyára az érték. A TEH 30 éve azt a gondolatot képviseli, hogy a kultúrának többrétű, fenntartható, szabad és fejlődőképes társadalmat kell támogatnia. Sőt mi több, mindenkinek kell legyen hangja a kultúrában, amely meghallható, és amelyet meghallanak - egyenjogúságban, előítéletek nélkül.”

“Mit mondhatunk a jövőről? (...) Az elmúlt 30 évről egyértelműen azt, hogy ezek a meetingek ott történnek, ahol a tagok és a barátok a “hogyan tovább” megbeszélése, a vita és a tanulás  céljából találkoznak. A TEH azt vallja, hogy eljött az ideje olyan új tagok, partnerek és újítók toborozásának, akik a korlátok mögé látnak, felkarolják a másságot, és egy fenntartható kulturális jövőért dolgoznak együtt;  azaz eljött annak az ideje, hogy a szerzett tapasztalatokat és tudást a szervezet másokkal is megossza. A TEH vonzáskörébe tartozó közel 8 millió emberen, a tagokon, önkénteseken, művészeti programokon és közönségeken keresztül tudatosítjuk magunkban, hogy amit az alapító kis csapat el akart érni, az megvalósulni látszik: a TEH a kultúrában való optimizmusnak és hitnek köszönhetően belép az új évtizedbe” - mondja Sandy Fitzgerald, a TEH nagykövete cikkében.

 

 

Hírlevél feliratkozás

* szükséges

Hallgasd online