túl a normák zaján
Ladjánszki Márta: BY the way
  • 2017.02.16. 20:00 - 21:30 | Bakelit Multi Art Center

az L1 Egyesület bemutatja:
Ladjánszki Márta: BY the way

Kedvesen izgató, ahogy érintesz! Baráti ölelésben forrunk össze és ránk feszül a kínzó magány – olykor. Vágyunk megjelenni, együtt lenni, látni és láttatni, mutatni és megmutatkozni. Feledésbe merülünk, de előtte még találkozzunk, csak egyszer még!

„2008–10-ben egy olyan alkotási folyamatban voltam benne, ahol az egymásra figyelés és összekapcsolódó bemutatósorozat a helyzetjelentésM címet viselte. Mindig nagyon érdekes, tanulságos és izgalmas volt ez a fajta munka (ahol egy hónapos műhelyezés és útkeresés után egy bemutatóval összegeztük azt az adott stádiumot). Ez a több állomásból álló; kollégáimmal, alkotótársaimmal együtt felépített bemutatósorozat egyik tiszavirág életű munkája a By the way címet kapta. 6 év távlatából, új táncosok bevonásával, de megtartva a darab struktúráját, mozgásvilágát, lüktetését állítjuk újra színpadra. A megújulást nem csak az új táncosok energiái, de az új fényterv is segíti. Reméljük, hogy most sokkal több lehetőségünk lesz a nézőinknek megmutatni kül- és belföldön is.” (Ladjánszki Márta)

„Két zenész a színpadon, minden monokróm és egyszerű, a zene meditatív és néhol nyugtalanító. Semmi más, csak két fehér lepel és egy vetített fehér téglalap van a táncosok mögött. Különös találkozásokról mesélnek, amelyekben keveredik a vágyakozás, a taszítás, a félelem és a fájdalom egyaránt. Folyamatos kapcsolatban vannak ők hárman, még akkor is, amikor egyikük a színfalak mögött öltözik. De a zenészeket (Varga Zsolt és Oliver Mayne) sem hagyják magukra, így vagy hárman, vagy négyen, vagy öten vannak a színpadon. Keverednek. 

Egy fiú és két lány, egymást felemelik, ledobják, együtt mozognak vagy épp pont teljesen külön, vagy érintik egymást, vagy eltávolodnak. Egymástól és tőlünk. Mozdulataikban szerepet kap a lassúság, az érintés, a belső figyelem és főleg az egymásrautaltság. A kapcsolatokba beköltözik a tér, és közben mintha a zenészek története is megelevenedne.” (Gödöllei Anna)

“… figyelemmel és gondoskodással teli munka” (Biczók Anna)

„… minden nagyon pontos volt, tiszta; így sokkal meztelenebb lett az ember, akit látok, a kapcsolatok, amiket látok. A mozgás nem takart, hanem beengedett. Ez nagy dolog mostanában.” (Cuhorka Emese)

„Ladjánszki Márta darabjaitól általában ’befordulós’ leszek, és nem azért, mert ’befordulós’ darabok. Sokkal inkább azért, mert nagyon mély darabok. Olyan témáról mesél, olyan kérdéseket feszeget, és olyan mélyről hozza föl mind magából, mind alkotótársaiból, vagy táncosaiból a válaszokat, válaszcsírákat, hogy az nagy figyelmet kíván. És persze bennem is megrezdülnek/megpendülnek a hasonló szálak, a hasonló mélységek érintődnek.“ (részlet Seszták Ágota írásából)

Koncepció/rendezés: Ladjánszki Márta
Előadók: Csizmadia Tamás (tánc), Kovács Emese (tánc), Kovács Noémi/Mórocz Eszter (tánc), Oliver Mayne (zene), Varga Zsolt (zene)
Zeneszerző: Oliver Mayne (GB) és Varga Zsolt
Fényterv: Tomáš Morávek (CZ)
Kosztüm: Pillangó

Támogatók: L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület, NKA – Táncművészet Kollégiuma, EMMI, MTF, Műhely Alapítvány
Médiatámogató: táncélet.hu

Külön köszönet a 2010-es darab kapcsán az együttműködésért és a megosztott gondolatokért: Bill Young, Garai Júlia, Koroknai Zsolt, Kozár Edit, Molnár Csaba

Ladjánszki Márta / L1

Ladjánszki Márta kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.
Ő magából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.
„A test a személyiség látható formája.” (Mary Starks Whitehouse)

Jegyárak: 

Online jegyvásárlás
Jegyárak:
felnőtt jegy: 2000 Ft
kedvezményes jegy IX. és XX. kerületi lakosoknak és pedagógusnak: 1800 Ft
diák/nyugdíjas/fogyatékkal élők és kísérőiknek szóló jegy: 1200 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
*
szakmai jegy (regisztrációs jegy): 1000 Ft
tiszteletjegy (regisztrációs jegy): 200 Ft
A szakmai és a tiszteletjegy igényléshez előzetes regisztráció szükséges e-mailben, a szinhaz[kukac]bmac.hu címen.