túl a normák zaján
Atlasz Gábor: Velázquez asztala & A mag el van vetve
  • 2017.04.03. 20:00 - 21:30 | Bakelit Multi Art Center

Velázquez asztala
A tánc – mozgásszínházi előadás, elválaszthatatlanul forr egybe a kiállított festményekkel, egyfajta új, összművészeti egységet alkotva.
Az előadás a kiállított Atlasz Gábor képek erőterében egy ismert Velázquez-festmény megváltozott figuráit és tárgyi elemeit idézi.

„Atlasz képein furcsa, különös alakok furcsa, különös színjátéka zajlik a középkor sugallatával áthatott képsíkon illetve tánctérben, ahol a kerékvágás nem a megszokott, ahol nem mennek rendben az ügyek, ahol abszurditások valóságos álcájában jelennek meg a dolgok. Végsô soron a jelenségben a kor tükre körvonalazódik, s a furcsaságok övezte kép és előadás szereplôiben korunk hôsét, vagy mindennapjaink áldozatát tisztelhetjük. A valóságos és a transzcendens világok közötti átjárásokat nyitó, titokzatosságokban fürdô, a jelenkorra reflektáló képek és a belőlük született tánc-mozgásszínházi előadás, mintha a jelenkoron túl, valamiféle pozitív jövőkép esélyeit kutatnák.” Wehner Tibor művészettörténész

Atlasz Gábor festőművész, mozgásszínházi rendező újabb festményeiből rendezett kiállítást 2015-ben Budapesten, a San Marco Galériában.
A kiállított képek egyikét egy Velázquez kép inspirálta ( Étkező parasztok, 1618 / Budapest, Szépművészeti Múzeum ), egy új képsorozat született belőle, a mába áttranszponálva, a csaknem négyszáz évvel ezelőtt készült kép alakjait, tartalmi és szituációs közegét. Az így elkészült festménysorozat is továbbgondolásra került, Horváth Ange László táncossal egy tánc – mozgásszínházi előadás formájában, az Atlasz festményein látható figurák „ kiléptek „ a valóságos térbe és új jelentés tartalommal, a színház nyelvén elmondható történet mesélnek el. 

Táncosok – színészek
Atlasz Gábor és Horváth Ange László
Rendező: Atlasz Gábor
***

A mag el van vetve
„ Ki látott ilyen csodát, parasztot gatyában–kalapban, szárnyasan! „ Az óceán gondja, a magvető, növény – állat – ember, groteszk baromfiudvar, vihar és özönvíz, felhők és csillagok, metamorfózis és a mágikus, láthatón túli fény…
A jelenetek sora vizuális – képzőművészeti metaforákon át hoz létre, eredeti dramaturgiával építkezve egy színházi előadást, ahol a tánc, a mozgás, a színészi játék, a zene, a meditatív és expresszív atmoszféra együttese szép lassan emelkedni kezd.

Tóth Menyhért festőművész ( Szeged-Mórahalom, 1904 – Budapest, 1980 ) jövőbelátó, “ Magyarul Európai “ gondolatait, ősi és egyben legújabb kori tartalmait közel hozni, egy összművészeti produkció segítségével, több mint aktuális. Nemzetközi nyelven, a művészetek valódi összjátékával elevenné tenni pedig nagy kihívás.
Előadják
Gergelyi Júlia , Horváth Ange László , Nagy Péter , Atlasz Gábor
Rendező : Atlasz Gábor
***

Atlasz Gábornak 1984 óta fut párhuzamosan, egyedi jelenségként regisztrálható festészeti és mozgásszínház – rendezői munkássága, számos képzőművészeti, nagy festőelődök élete és művei ihlette színházi előadás írója és rendezője. Több nagyszínházi produkcióban dolgozott mozgástervezôként , játszott filmekben, önálló jelenetekkel közremûködött televíziós mûsorokban is.
A mozgásszínházi és egyben festő észjárással megrendezett összművészeti, színházi, tánc-performanszai ötvözik a zene, a színház és a festészet nyújtotta műfaji, formai lehetőségeket.
***

Jegyárak: 

Jegyárak/ticket prices:
felnőtt jegy: 2000 Ft
kedvezményes jegy IX. és XX. kerületi lakosoknak és pedagógusnak: 1800 Ft
diák/nyugdíjas/fogyatékkal élők és kísérőiknek szóló jegy: 1200 Ft
támogatói jegy: 3000 Ft
*
szakmai jegy (regisztrációs jegy)/: 1000 Ft
tiszteletjegy (regisztrációs jegy): 200 Ft
A szakmai és a tiszteletjegy igényléshez előzetes regisztráció szükséges e-mailben, a szinhaz[kukac]bmac.hu címen.

Facebook esemény