túl a normák zaján
Minek Kollektíva: feketEpe
  • 2017.09.28. 19:00 - 20:30 | Bakelit Multi Art Center

A Minek egy háromtagú (Nagy M. Hedvig, Nagy Zopán, Syporca Whandal) összművészeti kollektíva. Bemutatkozó kiállításuknak a “feketEpe” címet adták, utalva a sokáig a melankólia okozójának tartott fekete epére. Hippokratész elmélete szerint ugyanis a betegségeket a négy testnedv: a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyálka aránytalan eloszlása, az éltető testnedvek hibás keveredése okozza, ráadásul a fekete epe túltengésében szenvedő melankolikusoknál a tünetek a kedélyben is jelentkeznek. A kollektíva tagjainak munkáit ez a melankolikus életérzés köti össze, mindhárman a nyolcvanas évek posztavantgárd szubkultúrájának környékéről érkeztek.

Nagy M. Hedvig (1983) fotós; Az élet: küzdelem önmagunkkal a külvilággal, Istennel és hiányával, meg a halállal. Szomorú-kegyetlen képei csakis a lényegről hajlandóak beszélni. És ha egy fiatal művész ilyen kíméletlen következetességgel csakis a lényegről hajlandó beszélni, akkor talán van még remény. Talán akadnak, akik tetteikkel elhomályosítják a halált – adott esetben épp azáltal, hogy felmutatják a halál igazságát – így talán a létezés nem is csupán egyetlen orbitális hazugság. (Miltényi Tibor)

Nagy Zopán (1973) költő, fotográfus, képzőművész. Széleskörű tájékozottsággal és kifinomult ízléssel bíró szellemi ember. Nagy Zopán – mint a paradoxonok embere – csavar még egyet a dolgon: a mennyországban a poklot igyekszik megfotózni: saját kísérteties vízióit. Erős atmoszférájú múltfotói többnyire sötétebb világokat idéznek. A hibákat forszírozza és provokálja a véletlent. Intenzív bölcseleti és képzeleti-figyelem motiválja – akárcsak verseit –, s állandóan reflektálja is önmagát a művekben. Misztikus érintettsége indulati-bölcseleti paradoxonokban létezik. (Miltényi Tibor)

Syporca Whandal (1977) képzőművész, performer; A „minden egész eltörött” szilánkjait összművészetével rendezi mozaikba. Megy a saját feje után, kísérletezik, feszegeti a saját és a mások határait. Alkotói fanatizmusa túlmegy a lineáris célok fiktív és manifesztálódott labirintusán. Fizikai léte és teremtő ereje a pszeudo-létben nyer örök nyughatatlanságot.

A kiállítást megnyitja: Miltényi Tibor
Fellép: Halszájoptika
Syporca Whandal 
Nagy Zopán
Zene: Rosinflux

Megnyitó: szeptember 28. 19:00
A kiállítás október 19-éig megtekinthető minden hétköznapon 10:00-16:00 óra között.

Bővebb információ a Kalligram szeptemberi számában.

A kiállítás ingyen látogatható!