túl a normák zaján
Pozsgai Zsolt: A király és a szűz / felolvasószínház
  • 2017.10.27. 18:00 - 19:30 | Bakelit Multi Art Center

// abszurd dráma // felolvasószínház // ősbemutató

Thomas Becket és II. Henrik legendás páros a XII. századi Angliából. Regények, drámák sora szól történetükről. Legismertebb ezekből Jean Anouilh 1965-ben írt drámája, a “Beckett, avagy Isten becsülete”, amelynek címszerepeit híres magyar színészek játszották. 
Thomas Becket története tragikusan végződött: négy lovag, a király félreértéséből fakadóan kivégezte őt. Ezt követően Becketet az egyház szentté avatta – és itt le is zárul az eddig írt művek cselekménye. 

Pozsgai Zsolt drámája a gyilkosság utáni időszakot dolgozza fel, középpontban a lelkiismeretfurdalás sújtotta II. Henrikkel. Az ötven valahány éves király ismét mezítláb, gyalog zarándokol Thomas Becket kriptájához, egyedül szeretne lenni a halottal. Vezekléséről senkinek sem beszél, magába zárkózik. A kriptában meglepetés éri: egy furcsa kislány él Becket sírja mellett, majdnem meztelen. Ki ez a lány? Megőrült a király, vagy álmodik? Mi ez az egész? Leszámolás? Egy politikai árulás anatómiája? Az is lehet, hogy ez már nem történelmi a játékról szól, hanem egy ma is igencsak aktuális általános jelenségről. Valójában minden ötven év körüli férfi életében eljön az idő, amikor leszámol az eddig történtekkel, hogy eszerint alakítsa hátralévő életét. A királyi palástba bújtatott szenvedélyes játéknak ez lehet az igazi magva. 

A dráma először hangzik el színpadon.

Szereplők:
II. Henrik: Lux Ádám
Krisztina: Kafer Natália

Rendező: Pozsgai Zsolt
írta: Pozsgai Zsolt

Az előadás támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

Jegyárak: 

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 1000 Ft.-
Szakmai jegy: 500 Ft.-