túl a normák zaján
Continuo Theatre (CZ): Noon
  • 2018.12.05. 20:00 - 21:00 | Bakelit Multi Art Center

Színházi előadás öt perc szabadságról, amely Natalya Gorbanevskaya, a “Bátor nyolcak” tagjának életét és költészetét eleveníti fel. Konstantin Babicky nyelvésszel, Vadim Delon költővel, Vladimir Dremlyuga munkással, Viktor Fainberg angol szakos filológussal, Pavel Litvinov fizikussal, Larisa Bogoraz nyelvésszel és Tatyana Baeva diákkal békésen tüntetett a moszkvai Vörös téren a Varsói Szerződés haderőinek akciója, Csehszlovákia elfoglalása ellen. A tüntetést pillanatokon belül leverték a KGB tikos ügynökei, és résztvevőit lecsukták. Kihallgatták, vallatták, bebörtönözték, száműzték, munkatáborba vagy pszichiátriai börtönkórházba küldték őket. 

1968 augusztus 25-én egy karcsú nő érkezik a Vörös térre. Babakocsiban tolja háromhónapos gyermekét. A csecsemő takarója alatt egy kézzel írt transzparens: “A Te és a Mi Szabadságunkért”. A nő leül a járdára hét ember mellé. Csak akkor tartják fel transzparenseiket, amikor delet üt a Szpasszkaja torony harangja.

A Noon az 1968 augusztus 25-i tüntetés utáni események dokumentarista elbeszélését elegyíti vizuális művészetekkel és letaglózó fizikai színházi elemekkel, amelyeket Natalya Gorbanevskaya, Vadim Delon és más 1960 és 1970 között alkotó szovjet disszidens költők inspiráltak. Pavel és Helena Štouračs alkotópárosát illeti a vizuális művészeti koncepció, a vonós négyes felemelő zenei kompozícióját pedig Elia Moretti szerezte.

Rendező: PAVEL ŠTOURAČ
Koncepció: DIVADLO CONTINUO
Dramaturg: DIVADLO CONTINUO, MAREK TUROŠÍK
Díszlet: HELENA ŠTOURAČOVÁ, PAVEL ŠTOURAČ
Zene: ELIA MORETTI & társai
Fény: JAN HUGO HEJZLAR
Technikai segítség: MARTIN HAMOUZ
Előadók: KATEŘINA ŠOBÁŇOVÁ, SARA BOCCHINI, NATÁLIA VÁŇOVÁ,
MARTIN JANDA, FELIX BAUMANN, PAVEL ŠTOURAČ,
VERONIKA LINHARTOVÁ (hegedű, vokál) JOHN – ROBIN BOLD (gitár, elektronika)
PETR TICHÝ (nagybőgő), URBAN MEGUŠAR (brácsa)
Produkció: MARKÉTA KREJČOVÁ, KRISTÝNA ŘEPOVÁ, ZUZANA BEDNARČIKOVÁ, ART PROMETHEUS
Partnerek: LA FABRIKA, ŠVESTKOVÝ DVŮR, ART PROMETHEUS, UBERGANGE
Támogatók: Csehország Kulturális Minisztériuma, Prága, Dél-Csehországi Kerület, Csehország Állami Kulturális Alap, Život Umělce Alapítvány

Jegyárak:

adult: 2000 Ft
pedagogue and XI, XX. district cizitens discount: 1800 Ft
student discount: 1200 Ft
sponsor: 3000 Ft

vocational (registration) ticket: 1000 Ft
honour (registration) ticket: 200 Ft
For vocational and honour tickets please register via e-mail on szinhaz[kukac]bmac.hu.