túl a normák zaján
L1 Egyesület // 4 produkció 1 este
  • 2016.11.29. 19:00

Négy produkció // L1 Egyesület / 1/ este
Ladjánszki Márta, Koronkai Zsolt, Varga Zsolt, Kovács Emese, Valencia James és Herold Eszter négy előadással érkezik a Bakelitbe.

Az 1998-ban alapított, kezdetben főleg független magyar táncművészeket tömörítő L1 Egyesület egyik alapvető célkitűzéseként határozza meg a kortárs tánc népszerűsítését, külföldi és magyar produkciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak bemutatása révén.

– Koroknai Zsolt–Ladjánszki Márta–Varga Zsolt (L1-tagok): Meson Temporary
– Kovács Emese (L1-rezidens 2016) and Horváth Ádám Márton (L1-tag): ez a dolog itt komplex (és eladható)
– Valencia James–Horváth Ádám Márton (L1-tagok): A Világ és Én köztem
– Herold Eszter–Horváth Márton Ádám (L1- tagok): Fehér

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

***

Koroknai Zsolt–Ladjánszki Márta–Varga Zsolt: Meson Temporary 20’
élő zajzene élő installációval és tánccal – nyilvános tér-adaptáció

Performansz / mezon temporary egyidőben élő zenés és képzőmûvészeti alkotás mozgásművészeti keretben, amely előre felépített vizuális – és zenei elemekkel, a puplic-tér adaptációjával felidézi Vallei Export/Tapp und Tastkino 1968-as bécsi utcai performanszát közel 50-évnyi távlatból. A mottó: “digitalizált média – Érintés és Érzékmozi”a performansz belső improvizativ feszültségét jellemzi, amely a káosz és a rend performatív aktusában, a néző szubjektív és fizikális jelenlétében és tárgyiasításában, akár a mezonális elemek, az új részecskék egy adott térben való viselkedésében jelenik meg. Az előadás mintegy tükröt tart környezetük publikus állagára, digitalizált médiumára, hogy rövid ideig tartó létezésük, állaguk a performansz tényeként maradjon fent mint a buborékkamera-felvétel az idő kondenzitásában.

Látvány, zene: Koroknai Zsolt DLA
Tánc: Ladjánszki Márta
Zene: Varga Zsolt
Jelmez: Butterfly

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA
További információkért:
www.martaatwork.com

*

Kovács Emese és Horváth Márton Ádám: ez a dolog itt komplex (és eladható) 10′
– meditáció egy felvonásban –

A szólót a budapesti 2016-os SzólóDuó Nemzetközi Tánc fesztivál díjazottja volt.

A vágy az, hogy a külső formáktól eljussunk az ember törékenységéig, sebezhetőségig és az egó hátrahagyásáig.
Mikor önazonos egy táncos, és mikor tűnik annak? Hogyan válhat hasonlóvá az előadó hús-vér teste a bábu vagy a tárgyak állapotához? Hogyan fogja a néző anyagként érzékelni a mozgásban lévő testet? Hogyan rejtheti el magát a táncos a leegyszerűsített kifejezések mögé, amelyek feszültséget okoznak, de beindítják a néző képzelőerejét? Egy adott pontot, előreláthatatlanul kitör ebből az állapotból, a személyiség nem tarthatja többé fogva magát. Ez az önuralom elveszítésének, az illúziók lerombolásának a pillanata, amelyre nem vagyunk felkészülve.

Koreográfus, előadó: Kovács Emese
Zene: Horváth Márton Ádám
Konzultáns: Lukács Gergő
Jelmez: Butterfly

Támogatók: L1 Egyesület, Workshop Foundation
További információkért: www.L1.hu

*

Valencia James: A Világ és Én köztem 15′

“Kilenc éve költöztem Magyarországra Valenciából, és hirtelen néger lány, két lábon járó csokibár, fekete Jezebel lett a büszke és szenvedélyes barbadosi táncosból. A Világ és Én köztemaz afro-karibi nő szempontjából reflektál a fehérbőrűek dominálta közép-európai létezésre, a személyiség komplex kérdésein és kínos velejáróin keresztül. Ta-Nehisi Coates afro-amerikai író (azonos című) díjazott bestseller regényéből kiindulva az előadás a sztereotípiák embert megsemmisítő erejét viszi színre.”

Előadó, alkotó: Valencia James
Zeneszerző, hangtervező: Horváth Márton Ádám
Fénytervező: Grecsó Zoltán

Külön köszönet Berger Gyulának, Ivo Dimchevnek, Bognár Botondnak
Támogatók: L1 Egyesület, Workshop Foundation

További információkért: www.valenciajames.com

*

Herold Eszter–Horváth Márton Ádám: Fehér 17′

A szóló az egy éves CONVEX PROJECT nevű összművészeti együttműködés része, amelynek központi témája a női test és psziché korróziója és kiszáradtsága: a nő készen áll a megtermékenyülésre és az anyaságra, de egyedül van, és a vágyott gyerek nem érkezik. A projekt 9 darabból álló sorozatának – utalva a terhesség kilenc hónapos periódusára – a harmadik része a FEHÉR, amely az örökké tartó menyassznyi létet tematizálva. A fiatal lány boszorkánnyá hervad. A tisztaság fehér mocsokká változik.Az imán kívül a mozgás az egyetlen beszédforma. A szépség eloszlik. A rítusnak már csak a visszhangja hallatszik.

Előadó, alkotó: Herold Eszter
Tánc: Kántor Kata
Zene, fény: Horváth Márton Ádám
Videó: Palman Zsuzsi

Támogatók: L1 Egyesület, Workshop Foundation, Nemzetközi Visegrád Alap, Jamila Jeřábková Award
További információkért: www.L1.hu / www.heroldeszter.wordpress.com