túl a normák zaján
Déri András: Elemek
  • 2016.02.20. 19:00

Kísérlet E.Kovács Éva koreográfiája (1943) újragondolására

2016. február 20. szombat 19:00

DÉRI András E.KOVÁCS Éva “Elemek” táncszvit koreográfiájával kísérel meg interakcióba lépni hidat teremtve a négy őselem (föld, levegő, víz, tűz) 1943-as megfogalmazása és a között, ahogy ő ezekhez az elemekhez ma viszonyul, tapasztalja és átéli őket. A négy őselem témája, amit az Orkesztika Alapítvány Mozdulat 100+ rezidens programja inspirált, egy kimeríthetetlen világot nyit meg, ami nem csak a kezdetek óta a jövő felé tartó folyamatos kölcsönhatásokban és körfolyamatokban nyilvánul meg, hanem az elemek újra és újra történő megfogalmazásának, átélésének, az elemeken való reflexiók, megfigyelések, értelmezések, asszociációk kimeríthetetlenségében is. Ebből kifolyólag Déri Andrást a folyamatosság, kölcsönhatás és a változás érdekli. A folyamatos megújulások ellenére mégis hasonló konklúziókra juthatunk mint már az előtt, ha az elmúlt 70 év mozgalmas változásai és fejlődései után, teljesen más dimenziókon keresztül. E.Kovács Éva konklúziója kerül most metszéspontba Déri András és Dure Holiday (Szatmári György) experimentális zenész interekciójával egy új dimenziót nyitva.

alkotók/creators:
DÉRI András
SZATMÁRI György

előadók/performer:
DÉRI András – tánc/dance
SZATMÁRI György – hang/sound

A Mozdulat 100+/Orkesztika Alapítvány programjának keretében.

DÉRI András (1989,H) kis kora óta gyakorolja az urban dance külön féle táncstílusait. Tanulmányai alatt megfordult a prágai Duncan Centre-ben, a Rotterdam Dance Academy-n és a Salzburgi SEAD-ben. 2012-ben végezte el brüsszeli P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) Training Cycle részét majd 2014-ben a Research Cycle-t. A következő alkotókkal dolgozott együtt: Peter Hastik(CZ), Gizem Bilgen (TU), Jerome Mayer (FR/NL), Nico Sturn (B), David Zambrano (B/NL), David Hernandez (B/USA), Thomas Hauert (B/CH), Davis Freeman (B/USA), Mia Lawrence (B/USA), Jan Jakubal (CZ), Matej Kejzar (SLO), Daniel Linehan(B/USA) Taha Akram Khan Gauri (UK), Alessia Gatta (IT).
Saját munkásságában az egyik fő irány az élő zenével való kísérletezés mint például “Kör-Háromszög”, “Research on the moment in one note”,, Manifestation of the presence from more perspectie” ,”Talea”stb.

Kapcsolódó linkek:

https://www.youtube.com/watch?v=fhxfLhxWtCE
https://www.youtube.com/watch?v=QeQMwzFjMXc
https://www.youtube.com/watch?v=2Zep2Rx70Pc

Az előadás támogatói:
Orkesztika Alapítvány – MOHA Mozdulatművészek Háza
Bakelit Multi Art Center

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, Orkesztika Alapítvány – MOHA-Mozdulatművészek Háza