túl a normák zaján
M & M zenekar koncertje a Bakelitben
  • 2016.01.29. 23:00

A Pro Progressione Kft. már évek óta foglalkozik szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokkal. A szervezet egyik fontos célkitűzése, hogy hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosítson a tehetséges fiatal művészek számára. A Pro Progressione közreműködésével az M&M együttes már számos hazai és nemzetközi koncertet adott. Az M&M a Mata és a Musa család tagjaiból áll, akik a családi hagyomány és a közös kísérletezések útján találták meg saját hangjukat a zenében. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, fellépéseiket táncos produkciókkal színesítik.

A zenekar tagjai:
– Mata Aladár – billentyűk, szájbőgő
– Mata Alexa – kahon, ének
– Mata Hajnalka – ének
– Musa Noémi – ének
– Musa Szandra – ének
– Musa Krisztián – gitár, ének, szájbőgő

Tapasztalatok:

A 2016 folyamán megvalósuló ’Journey/Drom’ projekt a Romák migrációjával és a Roma identitással foglalkozó összművészeti kezdeményezés. A program keretein belül németországi, szerbiai Roma művészekkel dolgozik együtt magyar részről az M&M együttes. A program célja egy közös színházi darab létrehozása, amely a három partnerország Roma közösségeinek problémáit dolgozza fel.

Az M&M együttes az isztanbuli Sulukule roma negyedből érkező fiatalokkal valósítottak meg közös projektet, melynek az volt a célja, hogy a magyar-török hagyományos és kortárs roma zene és az azt felelevenítő hátrányos környezetből érkező fiatalok között élő, személyes és művészeti kapcsolat alakulhasson ki. A Sulukule Youth Orchestra az isztanbuli roma közösség hagyomonyáiból merít, zenéjük és táncuk a mai napig nagy hatással van a török kultúrára. A program a Tandem Collaboration keretein belül került megvalósításra. A kezdeményezés célja, hogy elősegítse a hosszú távú együttműködéseket török és Uniós országok kulturális szervezetei között.
A turnéról készült film az alábbi linken tekinthető meg: http://youtu.be/dfFPfwQczPA

A turné sikerességét követően az M&M együttes meghívást kapott, hogy fellépjen a TANDEM program záró gáláján, október 17-én, az isztanbuli Studio X-ben.

Ezen kívül az együttes fellépett a budapesti IETM meeting záróeseményén is, valamint a Holland Nagykövetségen a Király Napja alkalmából rendezett fogadáson.

Mindemellett az M&M együttes szerves része szociális projektjeinknek és gyakran lépnek fel a szülőfalujukhoz közeli településeken rendezett ünnepségeken, falunapokon Borsod-megyében.