túl a normák zaján
ARADI KAMARASZÍNHÁZ–GRUND PINCESZÍNHÁZ (MISKOLC): AMERIKAIAK
  • 2015.02.23. 20:00

Harsányi Attila és Varga Andrea színházi koncertje

Február 23-án, 20 órától az Aradi Kamaraszínház és a miskolci Grund Pinceszínház az Amerikaiak című zenés előadást mutatja be először Budapesten, Harsányi Attila és Varga Andrea főszereplésével.

Az Amerikaiak a tavaly Aradon bemutatott Oroszok című produkció folytatása. Míg az Oroszokban az orosz irodalom, költészet és zene játszotta a főszerepet, addig az Amerikaiakban a tengeren túli kultúrára helyeződik a hangsúly, zenében, versben, prózában.

Az előadás során, többek között megjelenik Frank Sinatra, Kennedy, Marilyn Monroe, Walt Whitman, Chaplin, Louis Armstrong alakja, számos amerikai történettel és dallal fűszerezve.

Külön köszönet Leif Eriksonnak.

maszk.hu:

Polgárjogi aktivizmus színészi módszerekkel.

Kennedytől Martin Luther Kingig, Chuck Norristól a „tripperes cowboyokig”, Amerika főbb ismérveiből, a szélsőségekig terjedő demokratikus államberendezkedésből az egyenlőség jegyében végzett indián holokausztig.

Az Aradi Kamaraszínház és a miskolci Grund Pinceszínház együttműködésében készült produkció az Egyesült Államoknak a világ gazdaságára, hatalmi felosztására és kultúrájára gyakorolt hatását mutatja be, ugyanakkor egyfajta amerikai és globális társadalomkritika is. Az Amerikaiak az Oroszok című produkció folytatása, de míg előbbiben az orosz irodalom, költészet és zene játszotta a főszerepet, addig az Amerikaiakban a tengeren túli kultúrára helyeződik a hangsúly, zenében, versben, prózában. Az előadás során többek közt megjelenik Frank Sinatra, Marilyn Monroe, Walt Whitman, Chaplin, Louis Armstrong alakja, számos amerikai történettel és dallal fűszerezve.

„Amit láttunk, az nem a rózsaszínű vagy a fekete Amerika (bármelyikre bőven volna lehetőség), hanem ez is, az is, mint a valóságban: olyan ország, amelyben megfogalmazódott – még a francia forradalom előtt – a szabadságjog, az egyenlőség gondolata, ahol, úgy másfél évszázada, lezajlott a rabszolgák (nesze neked, egyenlőség) felszabadításáért folyó belháború; itt élt Al Capone, a gengszter és Martin Luther King tiszteletes, a világ egyik legismertebb polgárjogi harcosa („Van egy álmom”), az itt gyártott napalmmal pusztítottak földeket és embereket külháborúkban, ez a dzsessz szülőhazája (…) és sok minden egyéb. Mindez egy mélyen humánus összeállításban, amelyben a szerzőket (aligha véletlenül) egy – távolról sem csupán amerikai – polgárjogi harcos rokonszenves mezében ismerhetjük fel.”

Jámbor Gyula: Amerikaiak, Nyugati Jelen

„Az Aradi Kamaraszínház rendre brillírozik, amikor az erekig legallyazott valóságot fonja az emberi kapcsolatok zűrzavarába (Tündéri), a globalizáció átkaiba (Ronald, a McDonald’s bohóc), kesergő, piás sosehalunkmeg-keretbe (VodkaPolka), vagy a cinikus világ roncsaiba (Sex, drugs, gods). Ma este a szövegkörnyezethez milliméterre passzoló, remekül kiválasztott amerikai világslágerekbe fontak. Mégpedig sokkal bökősebben, mint az eddigi egy-három személyes produkciókban, mert a szöveget tőmondatokra, száraz kijelentésekre szabták. S az egészet és Harsányi Attila és Varga Andrea közötti szódobálásba csomagolták, hogy még keményebben üssön.

Üt is. S nem azért, mert az elhangzott kijelentések, Woody Allen-poénok, történelmi tények meg pletykák, vagy csáknorrisszizmusok jelentős része ismerősen cseng vissza, hanem mert aprólékosan válogattak a demokráciát, a földi létet, az emberiséget fájdalmasan és orvosi precizitással megtükröző „közhelyek” halmazában.”
Irházi János: Amerikai álmatlanság, Aradi Nap

Alkotók:

Varga Andrea, Harsányi Attila