túl a normák zaján
PURPLE ZEPPELIN JAM 3 ÓRÁS ÓRIÁSKONCERT A BAKELITBEN
  • 2014.11.28. 20:00

A 70-es évek rockzenéjének két legnagyobb óriása a Deep Purple és a Led Zeppelin a főszereplője a Purple Zeppelin Jam névre keresztelt „klasszikus rock ünnepnek”.

A két rocklegenda életművének ilyen átfogó áttekintésére 1993 óta nem került sor, amikor is Póka Egon szervezésében a hazai blues és rock mezőny krémje tisztelgett a nagy ősök előtt a Petőfi Csarnokban.

A majd’ 20 évvel későbbi Purple Zeppelin Jam életre hívója a Cry Free, akik több mint 17 éve ápolják a Deep Purple zenei örökségét, és az elmúlt 3-4 évben a nemzetközi tribute szcéna egyik legelismertebb tribute produkciójává nőttek, amely rendszeresen turnézik az “anyazenekar” eredeti tagjaival világszerte. Meghívásukra az egykori legendás Session (később Zep Session) együttes érkezett a Led Zeppelin blokk lehető leghitelesebb interpretálására.

A két zenekari tagságban átfedések is vannak, hiszen mindkét zenekarban Tatai Tamás dobol, aki az ex-Deep Purple billentyűs Jon Lord kedvenceként még a legendás Concerto for Group and Orchestra c. művének stúdiófelvételére is meghívást kapott a Mestertől. A Deep Purple dalnokok és Robert Plant megtestesítője is egy személy a „PZJ projekten” belül, a Cry Free „Atkája”, azaz Scholtz Attila, aki azon kevés hazai frontember egyike, aki egyaránt képes olyan eposzok előadására, mint a Child In Time vagy a Stairway To Heaven.. A „szupergrupp” többi tagja is elhivatott klasszikus rock rajongó és muzsikus, illetve a szakma elismert szereplője.

Zepsession oldalról, Nagy Róbert Roberson billentyű (Kelemen kabátban), a több húros hangszeren is kiválóan játszó Nagy Gergely gitáros és Cseh Balázs basszusgitáros erősítik a csapatot,Gergő és Balázs nemcsak fanatikus Zeppelin rajongóként ismertek, hanem Révész Sándor kísérőzenekarából is.

Cry Free részről az új gitáros Nagy Dénesen kívül az alapcsapatban találjuk még Soós Norbert billentyűst, aki az országban egyedülálló módon rendelkezik azzal a felszereléssel (Hammond C3 orgona és 2db Leslie 760 erősítő), amely oly’ jellegzetes alappillére a 70-es évek rockhangzásának.

A PZJ stábot Tóth Csaba basszusgitáros egészíti ki, aki olyan hazai blues és rock nagyságok állandó zenésztársa, mint Závodi János (Piramis), Török Ádám (Mini), valamint Fischer László és Balázs Fecó (Korál).

A nyolc fős alapcsapat tehát nemcsak azért méltó megtestesítője a rocktörténelem legnagyobb alakjainak, mert fanatikus rajongóként őszinte örömmel és szeretettel játszák e himnuszokat, hanem azért is, mert szakmai felkészültségük és színpadi múltjuk is feljogosítja erre őket. Ennek ellenére, ha tehetik, szívesen bővítik ki tagságukat olyan zenészbarátaikkal, akik hasonló kvalitásokkal rendelkeznek.

A nyolc fős produkció előnye pedig, hogy a „másfél” zenekar, két komplett koncertet ad, sőt annál is többet, hiszen nem egymást követő elszigetelt műsorokat kap a közönsége, hanem egy zenekarokon átívelő önfeledt együttmuzsikáláson keresztül egy komplett rocktörténelmi áttekintést.

A 3 órás műsorban felcsendülnek a két rockóriás legnagyobb himnuszai, néhány ritkaság a vájtfülűek számára, és meglepetések kettejük “metszethalmazából”.

Valódi klasszikus rock élmény a Purple Zeppelin Jam.