túl a normák zaján
L1DANCEFEST 2014
  • 2014.09.18. 18:30

Immáron a XIV. L1DanceFest egyik helyszíneként örömmel látjuk vendégül Vava Ştefănescu előadását.

… After All
Vava Ştefănescu (RO)

Időtartam: 60’

2014. szeptember 18. 20:30 / BAKELIT M.A.C.

Támogató: Román Kulturális Intézet (Budapest)

www.cndb.ro

Produkció: Colectiv A a Temps d‘Images Festival (2011) keretein belül
Koproducer: Zamek Ujazdowski (Lengyelország)

“Az ember teste/az én testem hajlamos az archívummá, virtuális archívummá válásra. Mit lehet csinálni mindazokkal a dolgokkal amik felhalmozódtak? Egy ponton arra vágyunk, hogy megszabaduljunk tőlük, de mégsem tudjuk eldobni őket. A változás örömteli lenne.
Veszel egy másik testet; kinyitod a szelepeit; kiválasztod az archivált törmeléket; félreteszed az újrahasznosítható darabokat; észreveszed, hogy nagyon kevés van belőlük; gondosan elhelyezed őket egy új test különböző pontjain (a koruk következtében mégiscsak törékenyek); félreteszed az álmokat; csupán néhány fog valóra válni [közülük]; véletlenszerűen beledobálod őket az új testbe; vársz egy kicsit; ha semmi nem történik, légy egy kicsit türelmes; időközben válaszd ki a kellékeket; amikor minden készen áll majd, akkor hozzáadod a kellékeket a testhez; kilökődhetnek, de ne aggódj, ez egy normális reakció, a test hozzá fog szokni néhányukhoz és meg fogja tartani őket, míg a többi láthatatlanná válik; mikor mindez kész, gondosan figyelj; keress egy megfelelő keretet egy régiségboltban – ez nagyon fontos; helyezd bele egy keretbe az eredményt és kapcsold be a TV-t: egy nagyon kellemes rajzfilmet fogsz látni. (Vava Ştefănescu)

“A fizikai idő kérdését és az elmúlt művészi élmények újraélhetetlen “rétegekként” való felhalmozódását vizsgálja Vava Ștefănescu az …After All szólójában. A táncoló testet mint megbízhatatlan raktárat faggatja úgy, hogy egy másik, egy “idegen” fizikalitását (Carmen Coțofană-ét) a mulandó archívumának rekonstrukcióját megcélzó mozgó kísérletként használja.

Vava Ştefănescu koreográfus és táncos, Romániában él és dolgozik. Számos ösztöndíjban és művészeti rezidenciában részesült, számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, interdiszciplináris zeneszerző és kortárs tánc workshopokat, fesztiválokat tart egyetemeken vagy táncegyütteseknél, Romániában és külföldön. Legutóbbi munkái: Swing (TNC, 2013), Occupy Vava (TNC), Deliruri (Teatrul de Artă Deva, 2012). Több mint huszonöt színházi előadás koreográfiáját jegyzi, néhányban előadóként is szerepelt. Alapítója és igazgatója (1999-2003) a Multi Art Tánc Centernek (MAD). 2006 és 2013 között a Bukaresti Nemzeti Táncközpontnak volt a művészeti vezetője; jelenleg a Bukaresti Nemzeti Táncközpont vezérigazgatója.

Carmen Coţofană (1979) Kolozsváron, az Octavian Stroia Koreográfia és Dráma Szakos Líceumban és a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tánc szakán végzett.
1998-tól kezdve workshopokon vesz részt a következőkkel: Frenák Pál, Karine Saporta, Donna Uchizono, Mark Tompkins, David Zambrano, Vera Mantero, Xavier le Roy, Thomas Leman. Olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Charles Lineham, Florin Fieroiu, Vava Ştefănescu, Eduard Gabia, Mădălina Dan, Farid Fairuz.
Hazai és nemzetközi fesztiválokon vett részt: Román Kortárs Tánc Platform/Bukarest 1998, Aeroweves/London 2003, Aerodance JULIDANCE/Amsterdam 2003, SESC “Forum Mondial Cultural”/Sao Paolo 2004, ImpulsTanz/Vienna 2005, Kaai Színház/ Brussels 2007, Restart/ Bucharest 2007, SpringDance/Utrecht 2008, Tanzquartier/Vienna 2008, J’amais vu/Paris 2011, Biennale di Venezia/Venice 2013, Centre Pompidou/Paris 2014.

Koncepció: Vava Ştefănescu
Táncos: Carmen Coţofană
Látványterv: Adrian Damian
Jelmez: Paul Dunca
Videó: Irina Stelea