túl a normák zaján
ŐSBEMUTATÓ! BRUNNER TAMÁS: VIRÁGBOLT – BRISTOL EXPRESSZ PRODUKCIÓ
  • 2014.11.12. 20:00

Virágbolt valahol Európában, inkább dél, mint észak, inkább nyugat, mint kelet, közelben hegyek, a város régies, a virágbolt a főtéren áll, a házak árkádosak. Délután van, félhomály.” Erre a helyszínre téved be Joel, aki hónapokkal ezelőtt eltűnt feleségét keresi. Talán nem véletlenül ezen a helyen, hiszen annyit tud, hogy Elena, az asszony, gyakorta megfordult itt, de lassan világossá válik számára, hogy a bolt tulajdonosai többet tudnak az eltűnés körülményeiről, mint azt Joel valaha is remélhette, és az is megtörténhet, hogy a férfi azzal, hogy belépett a Virágboltba, vállalja, hogy soha többet nem látja a külvilágot…

[…]
JOEL Tudja, mit szeretnék igazán, szívből? Trágár szavakat mondani öncélúan hosszasan, káromkodni, ordítva, üvöltve, egyre hangosabban, hogy megrezzenjenek a rohadt rózsák ott a polcokon, hogy leessenek a szirmai, hogy a levelek felpöndörödjenek, a szárak kettéhasadjanak, a földet borítanák be a pergamen száraz szirmok!…

GRÉTE Kezdje el. Kezdje el. Vesse le a konformizmusát, dobja le, akár a szennyes inget, a szakadt nadrágot, a kutyaszaros cipőt. Kezdje már , túl sokáig volt langyos.

JOEL Azt akarom, igen azt akarom, hogy pusztán a szavamra leomoljanak a kurva polcai, lefolyjon arcáról a púder, és keveredjen a verítékével, és üssön át az izzadság a szépen szabott ruháján.

GRÉTE Mondja, csak mondja, ne hagyja abba.
JOEL Ez nem zavarja magát?

GRÉTE Ellenkezőleg.

JOEL Igen, igen, trágár szavak súlya alatt maga a földre hulljon, tört szívvel, és kificamodó végtagokkal, és temesse be magát a rothadás szagú ezer virág foszló levele.

GRÉTE Ez igen. Micsoda kép.

JOEL Szar.

GRÉTE De igen, ha képes lenne kicsit emelkedetten gondolkodni, ebből már kitelne egy hímzett falvédő.

JOEL Micsoda?

GRÉTE Azt hiszi, mondott valamit? Azt hiszi, megbántott? […]

Az előadásban résztvevő szereplők:
– Marie: Hubertova Henriette
– Grete: Kovács Mónika
– Joel: Lipkovits Dániel
– Arthur: Sásdi András
– Elena: Frick Szilvia

Az előadás munkatársai:
– dramaturg: Zoltán Dominika
– Díszlet-jelmez: Kiss Róbert
– Zene: Szabó András
– Társrendező: Szabó Rita
– Technikai munkatárs: Oláh Krisztina
– író: Brumner Tamás
– Rendező: Rudas Attila