túl a normák zaján
ŐSBEMUTATÓ! IN MEMORIAM BORBÉLY SZILÁRD: SZEMÜNK ELŐTT VONULNAK EL – SZIGORÚAN CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!
  • 2014.04.21. 20:00

Az előadás próbái egy hétköznapi, ha egy ősbemutatóra készülés lehet hétköznapi, ősbemutatóra készülésnek indultak. Régóta meg akarták csinálni. Mert olyan kérdésekkel dolgozik Borbély Szilárd, amik a társaság tagjait régóta foglalkoztatják. Ezek a miskolci fenegyerekek, akik tényleg szívből csinálnak színházat. Akik, azért választanak egy darabot, mert csak. Mert csak és kész!

Aztán történt valami. Borbély Szilárd 2 hónapja tragikus hirtelenséggel távozott.

A próbák folytatódtak, az előadás elkészült, mert csak.

A darabnak nincsen rendezője, mert Harsányi Attila nem rendező, nem rendezett. Harsányi csak végig pofázta az előadásokat és ez lett belőle, mert csak.

Harsányi, aki Miskolc városától a napokban Déryné-díjat kapott, az a Harsányi, aki azért adja elő Kassáktól a Ló meghalt, mert megérdemli.

Nehéz bármit mondani az előadásról, mert ősbemutató, a darabról pedig talán elég Földes Györgyit idézni: ” Sok vonásában ismerős história, Jézus-születéstörténet-verzió, amelyben rá¬adásul Apa és Fiú lényegi azonossága is benne foglaltatik, sőt, az előbbi eredeti láthatatlansága is érthetővé válik. Csakhogy itt valahogy végleg keserűvé lesznek a történések: a madonnát és kisfiát – biztos, ami biztos alapon – elhurcolják, a Halál Menetébe száműzik, s továbbra is él bennünk a kétely: ez a kegyetlen Isten nem létezik, csak a rá hivatkozó s belőle élő intézményesített gonoszság mutatja fel nekünk mindegyre a képét.”

Színészek:

Lovas Rozi
Zayzon Zsolt
Fandl Ferenc

Dramaturgia:

Dancsecs Ildikó

Mozgás:

Gulyás Anna

Videó:

Szandtner Dániel

Titulus nélkül:

Harsányi Attila