túl a normák zaján
PREMIER! MILAN TOMASIK (SK): THE MERRIMENTS OF THE PAST (RÉGMÚLT ÖRÖMÖK)
  • 2014.03.27. 20:00

Milan Tomasik a jeles besztercebányai kortárs táncműhely, a Studio Divadlo Tanca egyik vezető koreográfusának A régmúlt örömök című előadását tekinthetik meg a Bakelit Multi Art Centerben.

Az előadás John Playford 1651-ben kiadott A táncok mestere című 24 kiadást megért munkáján alapul. A kötet 105 angol táncot említ, dallamokkal és tánclépésekkel, s itt jelent meg az azóta is jól ismert reneszánsz tánc, a Parson’s Farewell leírása is.

A darab egyik fő vezérfonala is a Parson’s Farewell szerkezete. Az első rész a múlt boldogságáról és pillanatnyi örömeiről szól, míg a második szakaszban a jelen, az első szakaszból megismert lépések köszönnek vissza, mindig újabb változtatással, hol finomabb, hol durvább variációkkal.

Jelen világunk is leírható egy egyedi hang és mozgás mátrix segítségével. Mondhatjuk, hogy minden egyes mozdulatnak önálló hangja van, sezt a tényt a koreográfus igen különleges módon használja fel a darabban, például van olyan jelenet, amiben a szereplők a földön kúsznak a hatalmas nagy csendben, és csak ez a mozgás és ennek a mozgásnak a hangja tölti ki a teret.

Izgalmas és szép, kortárs kísérleti színház Szlovákiából, csak ajánlani tudjuk!

Koreográfus: Milan Tomášik
Asszisztens: Gyula Cserepes
Zene: Katarína Máliková
Fény: Ján Čief
Jelmez: Marek Gašpar Šafárik
Táncosok: Lenka Rajchmanová, Marie Knapová, Tibor Trulik, Jakub Jeňo and Denisa Benčaťová a.g.