túl a normák zaján
GÖRDÜLŐ TÁNCCSOPORT: GÖRDÜLŐ SHOW
  • 2013.04.09. 20:00

Az előadás időtartama: 90 perc, egy felvonásban

Fellépők:

15 kerekesszékes táncos

Az előadás munkatársai:

Koreográfus, művészeti vezető: Sárai Rita

Vendégművész: Ivanova Daniela, ének

Technikus: Fekete Sándor

Öltöztető: Béni Zita Kinga

A Gördülő Tánccsoport tagjai hosszú évek óta bizonyítják magatartásukkal és tetteikkel, hogy teljes értékű, tehetséges emberek. Táncolnak, fergeteges energiával, vidámsággal, nem csak felvállalják, meg is mutatják életük egy szeletét a publikumnak. Ezzel a társadalmi szemléletváltás felé olyan kaput nyitnak meg, amit minél több embernek ismernie, látnia kell!
Eljutottak odáig, hogy művészetüket sokan elismerik és pártolják is. Nekik szeretnének örömet szerezni a bemutatkozó előadással.
Táncprodukciójuk az esélyegyenlőség hirdetésének hatásos eszköze, valamint tudatformáló üzenetet közvetít az egészséges külvilág felé.
A társadalomba ivódott sztereotípiák ellen harcolnak. Szerencsére már egyre ritkábban találkoznak a sérültekkel szembeni negatív hozzáállással. Szerintük az előítéletek az információhiányból fakadnak. Éppen ezért tartják fontosnak a fellépéseiket, ahol olykor több százan is látják, hogy léteznek vidám és önálló kerekesszékes mozgássérültek is, akiket nem szabad sajnálni, hanem egyenrangú partnerként kell elfogadni.
Egy cikkben írták róluk:
„…boldog, kiegyensúlyozott, mosolygós embereket láttatva, amint kerekesszékben ülve közlekednek, táncolnak, nevetnek. Nyilvánvalóvá válik, hogy a bemutatott emberek minden tekintetben teljes értékűek, pontosan olyanok, mint a nézők, mindössze mozgásukban korlátozottak.”
A mozgássérültek is képesek maradandó művészi értéket alkotni, a publikum számára szórakoztató produkciót nyújtani és emberi értékeket közvetíteni. A Gördülő Tánccsoport célja, hogy az emberi test korlátoltságának és szabadságának lehetőségeit megmutatva, a testi fogyatékosokról alkotott előítéletek felülvizsgálatára késztessék közönségüket.
Az előadásban szereplők táncukon keresztül elárulnak néhány apró titkot a kerekesszékben élő emberek életfilozófiájából, amely náluk is egyénenként más és más.
Közelebb engedik magukhoz a szemlélőt.
Az előadás végén katartikus élménnyel gazdagodik a néző.

Az előadás fesztiválszereplései, díjai:

2002. Veszprémi Összművészeti Fesztivál Post scriptum díj
2006. Paks, Csillagfény Táncbajnokság, arany minősítés
2010. Művészetek Völgye
2010. Pécs, ArtPara Fesztivál
Balatonboglár, Szüreti Fesztivál (évi rendszerességgel)
Százhalombatta, Summerfest Nemzetközi Néptáncfesztivál (évi rendszerességgel)