túl a normák zaján
KORNIS MIHÁLY: KÖRMAGYAR (KOMOLY BOHÓZAT KÉT RÉSZBEN)
  • 2013.05.23. 20:00

RENDEZŐI AJÁNLÓ A BEMUTATÓ ELÉ:

“Kedves Színház-szerető Barátaim!

Komoly bohózat – mondja az alcím. Rémtörténeteket hallottam már a darabról, mielőtt 2006 őszén a Főnix Színházban először bemutattuk. Hogy „magyarságellenes”. Hogy „mocskolódó”. Hogy „rasszista”. Aztán elolvastam. Egyszer, kétszer, háromszor. Sokszor. És nem találtam benne mindazt, ami vád érte.
Az én famíliám itt él ezerkétszáz éve. Van hát némi közöm ahhoz a fogalomhoz és ahhoz a gyakorlathoz, hogy mi a magyarság. A bemutató óta a szerző, Kornis Mihály többször is megtisztelte figyelmével, látogatásával, szeretetével társulatunkat, s a személyes találkozások megerősítettek abban, amire a darab elemzése során jutottam: kevés olyan művet olvastam eddig, mely ilyen kemény, kegyetlenül őszinte és igaz, két évtized múltán is (sajnos) aktuális társadalomrajzot mutat rólunk. Mindannyiunkról, akik itt élünk, s azt mondjuk magunkról, hogy magyarok vagyunk. S nem mutogat, hogy „ilyenek vagytok”, hanem az igazi emberség talajáról mutat: ilyenek vagyunk. A rendezés során arra törekedtem, hogy megjelenítsem a darab mély és igaz humanizmusát, s kemény, keserű humorát.

Ajánlom előadásunkat mindazoknak, akik előítéletek nélkül, igaz kíváncsisággal, tiszta gondolatok befogadására készen jönnek színházba.

Szeretettel ajánlom kedves színház-barát és
magyar kultúra-barát nézőink figyelmébe az előadást. ”

Bicskei Kiss László
az előadás rendezője
a Magyar Kultúra Lovagja

Szereplők:

Az utcalány Boldizsár Tünde
A katona Farkas Zoltán / Tarr György
A takarítónő Bakos Panna / Honti Tímea sz.n.
A fiatal elvtárs Gránicz Gábor
A fiatalasszony Facskó Marica
A férj Pásztor Zsolt
Az édes kislány Szávai Katalin
Az író Balázs András
A színésznő Hartai Laura / Vén Friderika
A milliomos Makray Gábor

Rendezte: Bicskei Kiss László

Tájékoztatjuk nézőinket,
hogy az előadás elengedhetetlen dramaturgiai eleme a dohányzás.
Köszönjük megértésüket.