túl a normák zaján
LAMINARIE (ITA): PROIEZIONE VERTICALE (CONSTANTIN BRANCUSI ROMÁN SZOBRÁSZ EMLÉKÉRE)
  • 2013.07.09. 20:00

A Laminarie színházi társulat 1994-ben alakult az olaszországi Bolognában. A társulat legfőbb célkitűzése: új kommunikációs lehetőségek kutatása az avantgard színház berkein belül. Fennállásuk óta a csoportnak sikerült kialakítania egy csak rájuk jellemző, sajátos arculatot, mely az építészet, a vizuális művészetek, a mozi és az irodalom határmezsgyéjén mozog.

Az elmúlt 10 év során a társulat olyan kivételes személyek életét és munkásságát kutatta, mint Salamov, Canetti, Simone Weil, Jackson Pollock vagy Bobby Fischer. A társulat legújabb darabja Constantin Brancusi szobrász munkásságát állítja a központba. A Laminarie elkötelezettsége Brancusi iránt nem merül ki egy szokványos színházi turnéban, hanem egy valódi utazás során, több mint 6000 km-t megtéve járják végig egy kisbusszal 6 város színházait, múzeumait és kulturális intézményeit. A csapat a román művész által a XX. század elején gyalog megtett, azóta már legendássá vált út vonalát – melyet hazájából tett meg Párizsig – követi a turné során.

Constantin Brâncusi a XX. század legnagyobb szobrászainak egyike. Herbert Read egyszer azt írta róla, hogy alakjai sosem ártatlanok, mégis mindig mintha valamiféle tudattalan erő formálta volna őket. Brancusi művészetében elkötelezett a madár alakok iránt, mely elkötelezettsége tökéletesen kifejezi a művész felszabadulás iránti vágyát, hogy a földi életet elhagyva egy spirituális utazásra induljon. A kockázatvállalás szintén egy jelentős tényezője Brancusi alkotói folyamatának, mely attitűd a társulattól magától sem idegen.