túl a normák zaján
PURPLE ZEPPELIN JAM”, AVAGY A KLASSZIKUS ROCK ÜNNEPE
  • 2013.05.11. 19:00 - 20:00

A két rocklegenda életművének ilyen átfogó áttekintésére 1993 óta nem került sor, amikor is Póka Egon szervezésében a hazai blues és rock mezőny krémje tisztelgett a nagy ősök előtt a Petőfi Csarnokban.

A majd’ 20 évvel későbbi Purple Zeppelin Jam életre hívója a Cry Free, akik több mint 16 éve ápolják a Deep Purple zenei örökségét, és az elmúlt 2-3 évben a nemzetközi tribute szcéna egyik legelismertebb tribute produkciójává nőttek, amely rendszeresen turnézik az “anyazenekar” eredeti tagjaival világszerte. Meghívásukra az egykori legendás Session (később Zep session) együttes érkezett a Led Zeppelin blokk lehető leghitelesebb interpretálására. Ilyen felállásban 2012. szeptember 15-én Budapesten másodszor lesz látható a Purple Zeppelin Jam projekt a Bakelit Multi Art Center tágas nagytermében.

A két zenekari tagságban átfedések is vannak, hiszen mindkét zenekarban Tatai Tamás dobol, aki az ex-Deep Purple billentyűs Jon Lord kedvenceként még a legendás Concerto for Group and Orchestra c. művének stúdiófelvételére is meghívást kapott a Mestertől. A Deep Purple dalnokok és Robert Plant megtestesítője is egy személy a „PZJ projekten” belül, a Cry Free „Atkája”, azaz Scholtz Attila, aki azon kevés hazai frontember egyike, aki egyaránt képes olyan eposzok előadására, mint a Child In Time vagy a Stairway To Heaven, és rendelkezik az ehhez szükséges kiállással is. A „szupergrupp” többi tagja is elhivatott klasszikus rock rajongó és muzsikus, illetve a szakma elismert szereplője. Zepsession oldalról Nagy Gergely gitáros és Cseh Balázs basszusgitáros erősítik a csapatot, akik nemcsak fanatikus Zeppelin rajongóként ismertek, hanem Révész Sándor kísérőzenekarából is. A Cry Free-ben pedig olyan zenészeket találunk, mint Lee Olivér gitáros, aki Tóth János Rudolf oldalán látható az ország blues színpadain, de a mainstream médiából is ismerhető, mint a megasztáros Kállay-Saunders András gitáros/zeneszerző-partnere. A csapatban találjuk még Soós Norbert billentyűst, aki az országban egyedülálló módon rendelkezik azzal a felszereléssel (Hammond C3 orgona és Leslie 760 erősítők), amely oly’ jellegzetes alappillére a 70-es évek rockhangzásának. A PZJ stábot Kecskeméti Csaba basszusgitáros egészíti ki, aki zenekarával 20 alkalommal állt már egy színpadon olyan legendákkal, mint Jon Lord, Ian Paice és Nick Simper a Deep Purple-ből, vagy Ken Hensley a Uriah Heepből.

A hét fős alapcsapat tehát nemcsak azért méltó megtestesítője a rocktörténelem legnagyobb alakjainak, mert fanatikus rajongóként őszinte örömmel és szeretettel játszák e himnuszokat, hanem azért is, mert szakmai felkészültségük és színpadi múltjuk is feljogosítja erre őket.

A 3 órás műsorban felcsendülnek a két rockóriás legnagyobb himnuszai, néhány ritkaság a vájtfülűek számára, és meglepetések kettejük “metszethalmazából”. Valódi klasszikus rock örömünnep tehát a Purple Zeppelin Jam!

Purple Zeppelin Jam
Cry Free /Deep Purple Tribute/ & Zep Session /Led Zeppelin Tribute/