túl a normák zaján
KARÁCSONYI PROG NIGHT FESTIVAL 2012
  • 2012.12.21. 19:00

Godgiven:

A Godgiven (Istenadta) metálzenekar 2012. januárjában alakult a Freeflyzone (Győrffy András – ének, gitár; Dulity Kálmán – dobok; Nagy Gábor – basszusgitár) grunge/stoner formációból. (A FFZ 2008-ban alakult és ország szerte számos koncertet adott, többek között a Shapat Terror, a Chief Rebel Angel és az Angertea társaságában).

2011. végén úgy döntöttek, változtatnak az addigi koncepción
és valami keményebb, sodróbb ütemet vesznek fel, Petró Tamás gitárossal kiegészülve.
Stílusában modern, alternatív metál vonalon mozog, de zenéjében fellelhetők a FFZ örökségét képző grunge, stoner és doom elemek is.

Első hanganyaguk a FFZ öt régebbi számának újrafelvételéből származó “Low” EP, aminek rögzítésére az év elején került sor.
Nu-metálos grooveokkal, doomos döngöléssel és stoneres elszállásokkal fűszerezett, dallamosan támadó, erőteljes hangzóanyag ez. Az énekek a tiszta témáktól a durvább üvöltésekig, rekedtes kántálásokig megannyi jellemzőt felvonultatnak.

A zenekar tavasszal az ország több pontját is célba veszi. Koncertjein olyan nevekkel, mint az Angertea, a Stonedirt, a Ministers és a Grand Mexican Warlock.

Mytra:

A zenekar 1996 év elején alakult, miután a feloszlott Prophecy-ből Hocza Róbert (gitár, ének), Békei Krisztián (basszusgitár) és Somodi Gábor (billentyűk) csatlakozott a már pár éve együtt zenélő Bartók Gáborhoz (gitár) és Zabari Lászlóhoz (dob). Az első fellépés ’96-ban volt a kazincbarcikai Rockpárbaj elnevezésű tehetségkutatón. Szintén ezen a versenyen a zenekar 1999-ben 4. helyezést ért el és egy különdíjjal lett gazdagabb a Metal Hammer újság jóvoltából. Ebben az időszakban több tagcsere is volt a billentyűs és a basszusgitáros posztokon, míg végül Oláh Larion (billentyűk) és Almási Zoltán (basszusgitár) csatlakozása után 2000-ben elkészült a “Meaningless Heavenly Being” című EP, amely a Backwoods Productions gondozásába került.
2002-től pár csendesebb év és újabb tagcserék következtek,majd 2005 végére kialakult a jelenlegi felállás: Hocza Róbert és Dévényi Gábor gitárosok, Lovas Roland basszusgitár és Zabari László dob. A muzsika pedig instrumentális jellegű, gépi alapokkal támogatott irányvonalba tolódott el. Ennek az új vonalnak a jegyében készült el házi körülmények között az öt számot tartalmazó Ecotone című demó, amely 2007 márciusában látott napvilágot. Ugyanebben az időben a kor követelményeihez igazodva elkészült a zenekar honlapja is, amiben Fürjes János volt volt a csapat segítségére. A hanganyag mind az elektronikus, mind a nyomtatott sajtóban nagyon jó kritikát kapott. Szintén márciusban elkészült az első videóklip az Ecotone nótára minimális költségből szintén házi körülmények között, amelynek munkálatait Mile Tibor végezte. A klip bemutatásra került a VIVA televízió Megawatt műsorában egy interjú keretében. Megtörténtek az első koncertek is ebben az új formában, rengeteg pozitív visszajelzéssel kísérve a közönség részéről.
2008 márciusában Dévényi Gábor külföldre távozott, ezért ideiglenesen a több zenekarban is (Overload, Lost Symphony) közreműködő, jelenleg pedig az I.C.M.P. ösztöndíjasaként Londonban tanuló és a brit Aeon Zen zenekarban játszó Bodor Máté vette át a helyét, kisegítve így a zenekart a koncerteken.
2008-ban az egyéni koncertek és a kisebb fesztiválokon való fellépések mellett több országos tehetségkutatón is részt vett a csapat, ahol többnyire remek eredményeket ért el:
– ÉTER fesztivál, Salgótarján – 1. hely
– AZFESZT tehetségkutató, Nyírbátor – 3. hely
– Gyár-Sztár tehetségkutató, Budapest – 3. Hely
– Metalchamp tehetségkutató, Budapest – 7. Hely
Év végén Gábor hazajött és újra elfoglalta helyét a zenekarban. Elkezdődtek a második öt számos demó felvételei a megszokott házi stúdiós megoldásokkal. A munka gyümölcseként megszületett a Sagittarius, amely 2009 januárjában került publikálásra. Ez az anyag is kedvező fogadtatásban részesült és az ingyen letölthetőségnek köszönhetően aránylag széles körben terjedt el. Új videóklip is készül a Copernicus című nótához, amely a tervek szerint megtekinthető lesz még ebben az évben.
A fellépéseken projektoros kivetítéssel minden számhoz egy-egy videó installáció párosul, amelyeknek az elkészítéséről Mile Tibor gondoskodott. 2009 őszétől Boltsek Andrea a Rockgyémántok publicistája elvállalta a zenekar menedzselését, segítve a csapatot a további munkában.

Ad Astra

A zenekar 1999/2000 fordulóján alakult, de a folyamatos dobos és énekes keresés miatt csak 2004-ben sikerült koncertképes állapotba kerülnie, A felállás akkor kezdett stabilizálódni, mikor csatlakozott a zenekar magját alkotó Spala Márk-Erdélyi Péter- Erdélyi Csaba trióhoz Kliment Márton „Murphy” dobos a Megazetorból (ahol akkor Peti is játszott már egy ideje), majd nem sokkal később Morvai Csaba énekes.
Két demo-t követően 2005-ben rögzítettük az első komolyabb anyagunkat, az Idegen Arcok c. EP-t, melyet szerzői kiadásban terjesztettünk, majd egy évre rá készítettünk egy 3 számos angol nyelvű promo cd-t, ezután véglegesen áttértünk az angol nyelvre.
2007 áprilisában rögzítettük első nagylemezünket, a Crust of Ego címmel, melyhét saját dalt, valamint egy U2 feldolgozást tartalmazott. A lemez 2008 elején jelent meg a Hammer/Nail Records gondozásában.
2009-ben tagcserék voltak, fél évig kisegítő énekessel (Pötörke Zoltán – Salvus) működtünk, vele rögzítettünk egy 2 számos promo anyagot (Finite), majd a zenekar 4 tagúra fogyott, a gitáros Peti lett a főénekes és jelenleg is ebben a felállásban működik a zenekar. Ebben az évben készült el első klipünk a Waves c. dalra.
2010 dalszerzéssel telt, illetve elkészítettük Peter Gabriel „Sledgehammer” c. dalának sajátos feldolgozását.
2011-ben rögzítettük második lemezünket, amelyet 2012 áprilisában látott napvilágot, ezúttal szerzői kiadásban, ingyenesen letölthető formában.
A zenekar 2004 augusztusa óta folyamatosan játszik élőben, az ország számos pontján, illetve Romániában és Szlovákiában is megfordultunk már. Részt vettünk pár nagyobb fesztiválon is, jelentősebbek közé tartozik a 2008-as Húsvéti Metal Vihar, ahol olyan nemzetközi csapatok társaságában játszottunk mint a Sabatom és a Brainstorm, valamint a Székelyföldi Rockmaraton Romániában, illetve 2010-ben a zenekar fellépet a Metalfest Open Air rendezvényen olyan példaképekkel együtt mint a Nevermore és a Death Angel.
2011-ben főleg dalszerzéssel telt, de volt egy rövid erdélyi turné a Stonedirt zenekarral, illetve számtalan klub bulit nyomtunk olyan bandákkal együtt, mint a Dreyelands, Remorse, Angertea, Insane, Salvus, Eclipse, Magma Rise, Mytra.
A stílusunk leginkább komplex, dallamos, progresszív hatásokat is felvonultató metalnak nevezhető. Főbb hatásaink a Nevermore, a Death, az Opeth, a Meshuggah, a Pain of Salvation, Metallica, Megadeth, Psychotic Waltz, Alice in Chains, Tool, Faith No More.

Lake Of Mind

A zenekar fennállása óta több tagcserén esett át, míg a jelenlegi tagok kialakították a végleges koncepciót. Vegyes érdeklődésünknek köszönhetően egy igen színes, sokrétű irányzatot átfedő zenei stílus jött létre, amit mi mégis a Progresszív Metal-hoz kötünk annak minden elemével, komplexitásával. Dobosunk és basszusgitárosunk felel a zenét nagymértékben meghatározó ritmikai elemek kidolgozásáért, míg a billentyűs, szólógitáros és énekes-gitáros a komplex dallammenetekkel foglalkoznak. Ezen két terület összehangolásával és súrlódásmentes együttműködésünknek köszönhetően jön létre az, amit mi egyszerűen Lake Of Mind-nak nevezünk.

2010 szeptemberében befejeztük első lemezünk – A Condemned Soul – stúdiómunkáit és jelenleg kiadót keresünk, illetve fellépési lehetőséget, hogy megmutathassuk, hogy élőben hogy tudjuk megszólaltatni a lemezen hallható történetet!

A zenekar tagjai:

Kaufmann Péter – gitár, ének

Kochnyák József – szólógitár

Sanda „Senna” Gábor – dobok

Takács József – basszusgitár

Perfect Symmetry

A Perfect Symmetry zenekar a progresszív rock egyik magyarországi képviselője. A pécsi illetőségű csapat hat tagú:
Kovács Attila – ének, Kusinka Tamás – gitár, Cselényi Ferenc – gitár, Kovács Péter – billentyűs hangszerek, Szkróbó Szabolcs – basszusgitár, Bánhalmi Zsolt – dob.
2012
A zenekar 2011 óta készíti legújabb albumát. A kislemez nyáron lesz hallható, majd ősszel megjelenhet a teljes anyag. A felvételek Pécsen és Budapesten zajlanak. Az album végleges hangzását Varga Zoltán alakítja.
2009
A PS novemberben, teljes vérfrissítéssel és egy nagyszerű lemezanyaggal tért vissza. A kiváló dalszövegeket újfent Friskó Péter énekelte fel, a „Szabad Akarat” című lemezen több slágervárományos dal kapott helyett. A zenekar ezután új dalokkal és egy új hanggal szeretné folytatni a munkát.
2002
Egy megtisztelő felkérésre 2002-ben egy Iron Maiden Tribute lemezre került fel a The Evil That Men Do című szám symmetrys változata. A zenekar a következő években is folyamatosan dolgozott, de az állandó tagcserék lelassították a munkát. A női ének – Sudár Anita – és a magyar nyelvű dalok felforgatták az állóvizet és a rajongók is elfogadták a megújult Symmetryt.
2001
Megjelent az első nagylemez. A The Human Machine a Metal Hammer Hangpróba rovatában 3. helyezést ért el. Ebben az időben a zenekar rengeteget koncertezett; klubkoncertek, rockfesztiválok, Sziget, EFOTT váltották egymást.
1998
A kezdeti időszak után új tagok érkeztek és a zenekar hattagúvá bővült Tanai Péter billentyűs, Szkróbó Szabolcs basszusgitáros és Friskó Péter énekes beszállásával. Ebben az évben jelent meg a második demó, Morning címmel. A felvétel az évezred végi Magyarország underground progresszív rock-metal színtér zászlóshajójává avatta a Symmetryt, hiszen a Fates Warning, Queensryche, Psychotic Waltz, Pink Floyd zenekarok nevével fémjelezhető irányvonal erre az időre kikristályosodott és markánsan megjelentek a védjegyszerű Symmetrys jegyek is.
1996-1997
A Symmetry névéhez fűződött a hazai Progresszív Rock/ Metal fesztivál megrendezése, melyek azóta is örök élményt nyújtanak az ott megjelenő zenehallgatónak.
1995-96
A Perfect Symmetry zenekart 1995-ben Kusinka Tamás hívta életre Pécsett. Az első, 4 tagú felállás (Kusinka Tamás – gitár, ének; Cselényi Ferenc – gitár; Rém László – basszusgitár; Rózsa Balázs – dob) készítette el 1996-ban az első demót Dream & Reality címmel.