túl a normák zaján
“MAGYAR KARMA” PLAKÁTKIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ
  • 2011.03.17. 20:00

A Skandináv Ház és a Bakelit Multi Art Center közös rendezvénye. Budapesten egyedülállóan 2011. március 17-én a Bakelit Multi Art Centerben kerül bemutatásra a “Magyar Karma” című plakátkiállítás.

“Megemésztetlen múlt,
Öklendező jelen,
Felzabált jövő.
Magyar karma.”

(Pócs Péter, 2009)

A kiállítás először 2009-ben, a rendszerváltás 20. évfordulóján került a nagyközönség elé Dániában, majd jött Kecskemétre és Győrbe. Az elmúlt 20 évben készült alkotások nem csupán magas művészi értéket képviselnek, de erőteljes politikai- társadalmi üzenetük is van: a diktatúra elutasításáról, az egyén szabadságáról és méltóságáról szóló következetes állásfoglalás ott látható az alkotásokon.

“Október 23-a különleges dátum. Az 1956-os forradalom kitörésének napja, és egyben a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának évfordulója. Ugyanezen év júniusában vágta át a magyar és az osztrák külügyminiszter a Magyarország és Ausztria közötti vasfüggöny utolsó darabjait is. 1989 tehát nemcsak a magyaroknak, hanem minden európainak, sőt, a világ összes polgárnak különleges év.

A határok ledöntése nagyobb szabadságot, ugyanakkor nagyobb bizonytalanságot is eredményez. A bizonytalanság elleni védekezésünk bezárkózáshoz vezethet. De a magyarokat nem ilyeneknek ismerjük. Minket, – a Közép-dániai Régiót – különösen szoros szálak fűznek két testvérmegyénkhez, Bács-Kiskun, és Győr-Moson Sopron megyékhez, és ezek a kapcsolatok nagyon sokat jelentenek számunkra. A magyar testvérmegyékkel való együttműködésünk során közel kerültünk a magyar társadalomban zajló fejlődési folyamatokhoz, és ez rendkívüli élmény volt számomra.

A nemzeti és regionális határokat átlépve együttműködésünk eredményeként régióink jobb hellyé válhatnak az itt élő polgárok, és az itt működő vállalatok számára. Épp ezért rendkívül örülök, hogy bemutathatjuk a „Hungarian Karma” című plakátkiállítást, mely 2009 őszén a Közép-dániai Régió több városában is látható lesz majd.

Kitűnő művészek örökítették meg plakátjaikon az 1989-es eseményeket, illetve az azelőtt és azóta történteket. Az elmúlt 20 év történetét. A plakátok közül több utal az 1956-os felkelésre és szabadságharcra is. Szeretnék köszönetet mondani Ducki Krzysztof, Orosz István és Pócs Péter művészeknek, hogy a kiállításhoz rendelkezésre bocsátották plakátjaikat.

A plakátkiállítás Heine Sveistrup Jensen, Jütland és Fyn tiszteletbeli magyar főkonzulja, Peder Stougaard, a Dán Plakátmúzeum igazgatója, valamint a Közép-dániai Régió együttműködésében jött létre. Emellett külön szeretnék köszönetet mondani Nicolai Vammen úrnak, Århus város polgármesterének a kezdeményezés támogatásáért. Remélem, a Közép-dániai Régióban minél többen megnézik majd ezt a kiállítást.”

Bent Hansen
A Regionális Tanács elnöke

Kiállító művészek:
DUCKI KRZYSZTOF
OROSZ ISTVÁN
PÓCS PÉTER

A kiállítást megnyitja:
Heine Sveistrup Jensen, dániai tiszteletbeli magyar főkonzul
Gert Schou, a Dániai Regionális Tanács tagja
Per Nyholm, író, újságíró
Szakolczay Lajos, író, művészetkritikus
Peder Stougard, a Dán Plakátmúzeum igazgatója

Közreműködik:
Vicsek Viktor videóművész
Melkvi Bea és Dián Róbert előadóművészek