túl a normák zaján
SZ.A.F.T. – CSEHOV–ECK: THE GULL VERSION 1
  • 2011.03.07. 20:00

Mi végről való a művészet és a színház? Ez a kérdés a gyújtópontja Csehov Sirály című drámájának, mely az elvi és személyes konfliktusoknak kirobbanásához vezet. Szembe kerül egymással a hagyomány és újítás, alázat és becsvágy.

Mi végről való a művészet és a színház? Ez a kérdés a gyújtópontja Csehov Sirály című drámájának, mely az elvi és személyes konfliktusoknak kirobbanásához vezet. Szembe kerül egymással a hagyomány és újítás, alázat és becsvágy, valamint – a mi változatunkban – Hollywood és Európa.

Csehov szövege méltán vált a drámairodalom klasszikusává, de ha az általa vázolt problémák nem is, azok felvetési módja és a bennük rejlő fergeteges humor a mai befogadó számára – a több mint százévnyi távolság miatt – már nem feltétlenül értelmezhetőek. Ennek kiküszöbölésére vállalkozott társulatunk, amikor úgy döntöttünk, hogy a darabot úgy állítjuk színpadra, hogy közben mind a szöveget, mind a problémákat aktuálissá, jelenünkben is megfoghatóvá tesszük.

Színdarabunk helyszíne egy vidéki színház büféje, ahol minden előadás után összegyűlnek a művészek, hogy szeressenek és gyűlöljenek, sírjanak és nevessenek. De leginkább filozofálnak az alkotás, a művészet mibenlétéről, és a legfőbb kérdések ezek: globalizált társadalmunkban mennyire helytálló még az elutasító magatartás a nyugati kultúra iránt? Lehet-e a múlt dicsőségére építeni a jelen esztétikáját? Hogyan fonódhat össze magánélet és hivatás?

Mindeközben keresik a kulcsot egymáshoz és magukhoz is, de egyik rozsdás lakat sem akar engedni, s ez sodorja a darabbeli társulatot a végkifejlet felé.

The Gull flies in/ A Sirály berepül – Interjú Müller Ádámmal:http://bakelitstudio.hu/src/cikk.php?prarch=n&prpage=0&prdat=&prsrch=&id=62

Szereplők:
Kosztya: Biszak Áron
Trigorin: Kántor Zoltán
Nyina: Alexics Rita/Vajda Izabella
Arkagyina: Manyasz Era
Mása: Almási Beáta
Polina: Samu Zsuzsanna
Dorn: Miklós Marcell
Samrajev: Simó Krisztián
Szorina: Lendvai-Nemec Melinda
Medvegyenko: Baranyai Péter

Díszlet: 
Fűrész Zoltán

Látvány: 
Alexics Rita

Fotó-videó:
Horniák Ágnes

Jelmez/Smink: 
Lendvai-Nemec Melinda


Dramaturg: 

Eck Attila

Asszisztens: 
Hodászi Ádám

Rendező: 
Müller Ádám

Előadásfotók:
Kővágó Nagy Imre (KNI)