túl a normák zaján
BELGÁK FESZTIVÁLJA, 1. NAP
  • 2010.10.03. 11:00

Mottó:
“- Álljanak balra a vallonok, jobbra a flamandok!
– Rendben! De hová állhatnak a belgák?”

A Magyar Szín-Játékos Szövetség és a Bakelit Multi Art Center közösen hirdetett színjátszó találkozót Belgák Fesztiválja címen. Előadásuk bemutatására buzdítottuk azokat a felnőtt- vagy diákszínjátszó öntevékeny (alkalmi vagy állandó) társulatokat, amelyek bármilyen okból nem vettek részt ez évben színjátszó fesztiválon.

ELŐADÁSOK:

11:00, Hangár:
Simon Emőke: Álomügyi szakalkalmazottak
▶ Zenés mesevígjáték, a KÁLMÁN IMRE MŰHELY előadása, rendezte: Simon Emőke és Karancz Katalin

12:00, Stúdió:
Alkotni születtünk!
▶ Zenés asszociációk Szörényi–Bródy: Kőműves Kelemen c. művének dalai nyomán, az ÁSZ SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT előadása, rendezte: Gáspár András
▶ A csoport a Pilismaróton működő Ász Ifjúsági Színjátszó táborban hozta létre a zenés játékot, amely a klasszikus rockballada dalait alapul véve egy új történetet tár a nézők elé.

14:00, Stúdió:
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
▶ Három felvonásos színjáték, a MASZK előadása , rendezte: Budai Károly
▶ Vörösmarty 1830-ban írta a drámai mesejátékot. „Bár vannak benne jópofa jelenetek és szituációk, mégis egy összetett, komoly üzenetet hordozó darab.” /Budai Károly/

17:00, Stúdió:
Iva Klestilova: 3nővér2009.cz
▶ Groteszk játék, a FERRUM SZÍNHÁZI TÁRSULÁS előadása, rendezte: Török Gábor
▶ Csehov-átirat két felvonásban. „Elképesztő, ahogy itt trónolunk ezen a trágyadombon, az emberiességről papolunk és bölcselkedünk… ” /Részlet a darabból/ A csehovi „áthallások” motivációja olyan erőteljes, hogy a színészek nem tehetnek mást: megpróbálnak kegyetlenül őszintén játszani.

19:00, Kuckó:
Szép Ernő: Május
▶ Egyfelvonásos kamarajáték, a MOZAIK SZÍNKÖR előadása, rendezte: Válik István
▶ “Én tudom mi az élet, azt hiszi, nem tudom? Én utálom, pfuj de utálom. Én csak szeretnék jól élni… én azt tudom, hogy nem lehet boldognak lenni. Én mámoros életet akarok, én ezt elővettem magamnak.” /Részlet a darabból/ Az első világháború idején, a színes és vidám városligeti forgatagba érkezik este egy szerelmespár és egy öngyilkosjelölt. Vajon hogy férnek meg egymás mellett?

20:00, Hangár:
Faust – Unborn Visions
▶ ’Ambient theatre performance’, a PROSPERO SZÍNKÖR és a TELESZTERION SZÍNHÁZI MŰHELY előadása, rendezte: Komáromi Sándor
▶ „Egy különös szerelem története, amelyet Faust és Margit sorsa ihletett, Goethe és Marlowe művei alapján. A fokozatosan adagolt testi feszültség kirobbanó energiát eredményezhet egy alkalmas lezárással a végén. Célunk az előadásban ennek az állapotnak az elérése, testünket végig uralmunk alatt tartva.”

Fellépő társulatok:

– KÁLMÁN IMRE MŰHELY, Siófok
– ÁSZ SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT
– MASZK (Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Közösség), Mezőkövesd
– FERRUM SZÍNHÁZI TÁRSULÁS, Szombathely
– MOZAIK SZÍNKÖR, Gyöngyös
– PROSPERO SZÍNKÖR ÉS TELESZTERION SZÍNHÁZI MŰHELY, Székesfehérvár