túl a normák zaján
THE BEST OF – A LEGBÁTRABB DIÁKOK LEGIZGALMASABB JELENETEI AZ ISKOLA ÍRÓJA – AZ ÍRÓ ISKOLÁJA
  • 2009.11.27. 17:00

8. Kortárs Drámafesztivál Budapest

A 6. Kortárs Drámafesztivál egyik legnagyobb tetszést arató kezdeményezése, Az iskola írója – Az író iskolája színházi nevelési program nem vállalt keveset: kortárs drámák olvasására és azokról való gondolkodásra vette rá tizennyolc budapesti középiskola diákjait. S nem csupán Mohamed lépett a hegy felé, de nagy zajjal-robajjal a hegy is mozdulni látszik: az idén még több iskola még több tanulója jelezte, hogy részt venne a projektben. Az iskolák és az írók részéről egyaránt megnövekedett igényekre tekintettel a fesztivál kínálata is bővült: az OSZMI és a KDF közös szerevezésében a tavalyi évtől már a program háromféle változata közül választhatnak az érdeklődők.

A program első változata a 2006-ban kialakított rendszerben zajlik: a diákok rendhagyó irodalomóra keretében magával a szerzővel vitatják meg, hogy milyen kérdéseket, problémákat vet fel az alkotó egyik – a középiskolások által előre elolvasott – műve.

A program második, bővített változatban a drámaíró és a diákok első találkozóját egy újabb alkalom követi. A második találkozáskor a középiskolások egy fiatal rendező – Berzsenyi Ádám és/vagy Hollós Gábor – irányításával a drámaíró darabjának egy-egy jelenetével dolgoznak, és kipróbálják annak színreviteli lehetőségeit.

A harmadik változatban egy vállalkozó kedvű drámaíró segítségével a diákok hétköznapi történeteiből születik drámaszöveg, melyet a gyerekek a rendezők irányításával rövid jelenetekké formálnak, hogy megláthassák, hogyan lesz a való életből drámaszöveg, a drámaszövegből pedig színház. Idén is e három változatot kínáltuk fel az iskoláknak. A létrejött jelenetek közül a legjobbakat az iskolai csapatok a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében bemutathatják a Bakelit Multi Art Centerben, 2009. november 27-én délután 5 órától.

Az iskola írója – Az író iskolája színházi nevelési programot a Kortárs Drámafesztivál 2009-től a határon túli alkotókra is kiterjeszti: Hatházi András színész-drámaíró és Sebestyén Aba rendező, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vezetője látogat el egy budapesti középiskolába.

Résztvevők:
Egressy Zoltán, Erdős Virág, Garaczi László, Gazdag Péter, Hatházi András, Kállai Katalin, Kárpáti Péter, Kiss Csaba, Kiss Márton, Lackfi János, Mikó Csaba, Németh Ákos, Pozsgai Zsolt, Sultz Sándor, Szabó Máté, Térey János, Vörös István, Zalán Tibor