túl a normák zaján
AZ ISKOLA ÍRÓJA – AZ ÍRÓ ISKOLÁJA ISKOLAPROGRAM GÁLA (A 7. KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL KÍSÉRŐPROGRAMJA)
  • 2008.11.28. 19:00

A 6. Kortárs Drámafesztivál egyik legnagyobb tetszést arató kezdeményezése, Az iskola írója – Az író iskolája program nem vállalt keveset: kortárs drámák olvasására és azokról való gondolkodásra vette rá tizennyolc budapesti középiskola diákjait. S nem csupán Mohamed lépett a hegy felé, de nagy zajjal-robajjal a hegy is mozdulni látszik: az idén még több iskola még több tanulója jelezte, hogy részt venne a projektben. A megnövekedett igényekre tekintettel a fesztivál kínálata is bővül: a program háromféle változata közül választhatnak az érdeklődők.

A program első változata a tavaly kipróbált rendszerben zajlik: a diákok rendhagyó irodalomóra keretében magával a szerzővel vitatják meg, hogy milyen kérdéseket, problémákat vet fel az alkotó egyik – a középiskolások által előre elolvasott – műve. Az idén a már ismert írók mellett pályájuk elején járó fiatal alkotókkal is találkozhatnak a diákok.

A program második, bővített változatban a drámaíró és a diákok első találkozóját egy újabb alkalom követi. A második találkozáskor a középiskolások egy fiatal rendező – Berzsenyi Ádám és/vagy Hollós Gábor – irányításával a drámaíró darabjának egy-egy jelenetével dolgoznak, és kipróbálják annak színreviteli lehetőségeit.

A harmadik változatban a drámaíró segítségével a diákok hétköznapi történeteiből születik drámaszöveg, melyet a gyerekek rendező irányításával rövid jelenetekké formálnak. A létrejött jelenetek közül a legjobbakat a vállalkozó kedvű iskolai csapatok a Kortárs Drámafesztivál Budapest keretében bemutathatják a Bakelit Multi Art Centerben.

A résztvevők: Egressy Zoltán, Erdős Virág, Fábri Péter, Filó Vera, Forgách András, Gazdag Péter, Háy János, Horváth Péter, Kalotai Zsófi, Kárpáti Péter, Matuz János, Mikó Csaba, Németh Ákos, Pfeiffer Tamás, Pozsgai Zsolt, Szálinger Balázs, Tasnádi István, Térey János, Thuróczy Katalin, Verebes Ernő, Vörös István, Zalán Tibor

Rendezők: Berzsenyi Ádám, Hollós Gábor