túl a normák zaján
VAGY (BEING)
  • 2008.04.04. 20:00

Táncszínházi előadás

“Vagy. Létezel. Te is, én is. Két külön világ. Egyszerre vagyunk, egyszerre döntünk, s egyszerre szeretünk – mást vagy egymást. Együtt vagy külön – ezek is mi vagyunk. Ezek is ti vagytok általunk. Vagy. A döntés, a te kezedben.”

Két különböző ember, két különböző nő, két különböző karakter egy színpadon – mely mégis oly sok ponton közös. Járják a saját útjukat, s közben összetalálkoznak. A találkozás itt nem elsősorban fizikai találkozás, sokkal inkább a hasonló élethelyzetek átélését, megtapasztalását jelenti. Az életutak egy letisztult, fekete-fehér színpadon elevenednek meg, ahol se bútor, se díszlet.

Másik fontos kérdése az előadásnak: a döntés. A különböző szituációkra adott válasz. Döntéshozás, döntés és következmény, ki dönt – van-e lehetőségünk dönteni? Mi a döntés és mi következik azután? Kit szeretünk, kit hogyan szeretünk, s miért? És tudjuk-e viselni a következményeket? Létezni annyi, mint folyamatosan döntéseket hozni. Ám bármerre induljunk is el, újra és újra összetalálkozunk a hasonlóan átélt szituációkban. Függetlenül attól, hogy ki milyen utakon jár, meg tudjuk élni ugyanazokat az élethelyzeteket. Találkozunk, s minden folytatódik ismét tovább. Meddig még? Van végső döntésünk?

Díszletek és jelmez helyett a jelenlétre, az előadóra magára helyezzük a hangsúlyt. Nagyon fontos szerepet kap az emberi test és a gesztusok mellett a mimika, az arc és a szemek játéka.

Támogatók: Orkesztika Alapítvány, Műhely Alapítvány, L1Táncművek

Koreográfia / koncepció: Jobbágy Bernadett, Nemeskéri Júlia, Szűcs Attila
Előadók: Nemeskéri Júlia, Jobbágy Bernadett
Zene: Fazekas Tibor
További közreműködők: Domokos Balázs és Hatala Noémi, valamint Rácz Gabriella (jelnyelvi tolmács)