túl a normák zaján
TRIGATU táncműhely // Évzáró előadás
  • 2019.06.13. 19:00 - 20:00

A koreográfiák alapja egy dél-indiai klasszikus tánc, a tamil bharatanátjam. Ebből bontakozik ki a „tri gatu” stílus, mely további mozgás- és táncformákkal – indiai rádzsasztháni, odisszi, kathak, kalaripayattu, vagy más harcművészeti elemek, hastánc és európai modern táncstílusok – kombinálja azt.

Az est folyamán a Trigatu táncműhely tanítványai előadják mindazt, amit ebben a féléves időszakban tanultak. Az előadás két részből áll. Az első, klasszikus részben a csoport autentikus indiai táncokat mutat be, bepillantást nyújtva a nézőnek India világának egy szeletébe.

A táncok két fajta formavilágból építkeznek, tiszta táncból és abhinajából. A tiszta tánc bonyolult lépéskombinációkra, virtuóz ritmusképleteket követő lábtechnikára épül. Az abhinaja olyan mozgásrendszer, amely szinte bármilyen történt elmesélésére alkalmas, jelentéssel bíró kézjelekre, arcjátékra és a színházi játék egyéb elemeire épül.

A modern részben dinamikus, fúziós mozdulatsorok ihlette koreográfiákat láthatunk, melyek a klasszikusból kiindulva modern, az európai ember számára érthetőbb formában jelenítik meg az indiai tánckultúrát. A ritmust egy tempósabb, ismertebb elektronikus zene szolgáltatja, olykor kiegészítve indiai motívumokkal vagy akár hangzással, mely egy izgalmas, újszerű megvilágításba helyezi az indiai táncot.

www.trigatu.hu