túl a normák zaján
LOMTALANÍTÁS
  • 2006.06.07. 20:00

Tőlem ne gyertek el. Nem akarok kedves lenni. Nincs semmi a kezemben, hangzatos szavak, amivel idecsalogathatnálak. Csak egy nagy-nagy dolog van a szívemben: hogy kidobnék mindent, akkurátusan bebiztosított életem építőkockáit rendre. A szemétdomb bennünk van, hurcoljuk egyre fáradtabban, önnön életünk roncsainak szerencsétlen guberálói.

„…nemrég megszületett a magyar kortárs táncszínház első szinglibalettje. A koreográfus-előadó Szabó Réka megformálta figura sportos alakját a felesleges kilókkal küzdő Bridget Jones megirigyelné ugyan, de a két hölgy sorsa és belső tulajdonságai annyira hasonlóak, hogy a léleklomtalanításról tolmács nélkül is biztosan szót értenének egymással. Már csak azért is, mert Szabó Réka kitűnő (színpadi) műfordító: verbális nyelvet tud táncnyelvre fordítani, és táncnyelvet vissza, verbálisra.”
(Kutszegi Csaba, Magyar Hírlap, 2004 február 21.)

A választás útjai„A Szabó Réka elmúlt években létrehozott munkáit jellemző okosság és finom, gyakran abszurdba hajló humor, a személyesség és az elegáns tartózkodás, a szellem és a test tudományából összegyúrt anyag most, Lomtalanítás című új előadásában is jelen van, de másképp. A matematikus-táncos-koreográfus 2004-ben – mint ezt tőle megszokhattuk – ismét járatlan úton indult el. Aktuális kísérletének tárgya egyrészt beszéd és tánc együttes szerepeltetéséről, a mozdulat és a szavak elegyítéséről szól.”
(Halász Tamás, Színház, 2004 március)

Támogatók: L1 Független Táncművészek Társulása, NKA, NKÖM, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Marland Kft, szinhaz.hu, tancelet.hu

Rendező: Szabó Réka
Koreográfia, tánc: Jarovinszkij Vera, Nagy Andrea, Réti Anna, Szabó Réka
Zene: dj Mangó, Márkos Albert, Németh Márton – Eastnd Studio
Fény: Kovács Gerzson Péter, Payer FerencKosztüm: Juristovszky Sosa
Szöveg: Petri Lukács Ádám,Szabó Réka
Díszlet: Bartos András

Külön köszönet: Gőz István