túl a normák zaján
Collection of Spectators
  • 2020.10.20. 10:00 - 23:55
fotó: Afonso Sousa

Mint azt már többen is tudjátok, Be SpectACTive! névre hallgató európai együttműködési projektünk részeként évről-évre egy aktív nézői csoportot vonunk be hazai és nemzetközi programunk összeállításába, miközben hosszas beszélgetések közepette latolgatjuk mit is jelent nézőnek lenni, s mit is szeretnének, mint néző látni és megtapasztalni egy előadóművészeti esemény során. Minden év novemberében megrendezésre kerül az Európai Nézők Napja (European Spectators Day), ahol online formában kötjük össze a mi kis csoportunkat további 15 partnerünk csoportjaival, hogy egy adott kéréskört illetően megosszuk tapasztalatainkat. 

Idén viszont arra gondoltunk, hogy minden érdeklődőt szeretnénk bevonni a diskurzusba, s nem csupán ezen a különleges napon szeretnénk hallani felőletek, hanem már sokkal korábban. Raquel André portugál művészt kértük fel, hogy koordinálja ezen törekvésünket kreatív keretek között, aki pedig a Collection of Spectators ötletével rukkolt elő.

A Collection of Spectators mindeközben egy egyedülálló projektté nőtte ki magát, s egy saját weboldal is készült hozzá, ami a projekt végére a világ különböző pontjain élő nézők, s a művészettel kapcsolatos tapasztalataik archívumává válik. A projekt célja, hogy ezúttal a néző kerüljön a reflektorfény alá, s bárki, aki kedvet érez, hangot adhasson véleményének, elképzeléseinek, megfogalmazhassa mit is jelent számára nézőnek lenni, s feltárhassa az önmagában lakozó művészt. Raquel heti 2 alkalommal, instrukciókat tartalmazó felhívással invitál meg titeket, hogy legyetek részesei a projektnek és az archívnak. Az instrukciókat mi is megosztjuka Bakelit facebook oldalán, valamint a projekt önálló weboldalán is nyomon követhetitek.

A kezdeményezés az idén az Európai Nézők Napjából Spectators Festivallá avanzsálódott eseménnyel ér véget, melynek során 15 országból, 15 néző fogja megosztani a nagyérdeművel, hogy egy művészeti alkotás, vagy esemény hogyan is formálta őket, milyen hatással volt rájuk. Mind résztvevőnek 5 perc áll majd rendelkezésére, hogy megossza velünk, mi az, ami örökre vele marad egy kiragadott művészeti élmény hatására.

Mindeközben a chat-szoba remek lehetőséget nyújt azoknak is, akik bár kamerák elé nem szívesen állnak, mégis megosztanánk velünk élményeiket, tapasztalataikat.

A Spectators Festival online vetítésére 2020. november 21-én 17 órai kezdettel kerül sor a projekt összes platformján, és a Bakelit facebook oldalán.  

Nem hagyjátok ki!

A következő videóban pedig Raquel mutatja be a projektet:

A projekt a Kreatív Európa Program által támogatott BeSpectACTive! projekt keretei között kerül megrendezésre.