túl a normák zaján
Spectators Festival
  • 2020.11.21. 17:00
fotó: Afonso Sousa

„A művészet mentett meg. Végre úgy éreztem, hogy tartozom valahova. Arra sarkalt, hogy felfedezzem a világot és másokat. A más művészekkel való találkozásaim során mindig új tudással és új nézőpontokkal lettem gazdagabb. A művészet formált, alakított, általa más lettem. A művészet által számtalan felemelő, és különleges pillanatban, élményben volt részem. Szerettem volna olyan lenni, mint maguk a művészek. Szerettem volna átlátni műveik egészét, megismerni őket, gyűjteni, és megtartani őket…mert volt egy refrén, vagy egy dallam, egy film, egy kiállítás, egy könyv, egy előadás, ami azóta örökre belém égett.”

Neked is volt ilyen élményben részed? Milyen volt ez a pillanat számodra? Melyik filmes vagy színházi jelenet, fejezet egy könyvből, vagy kiállítás volt átütő hatással rád, ami rádöbbentél valamire, ami megérintett, és azóta sem felejtetted el? Mit raktározott el a tested magának ebből a pillanatból, művészeti élményből?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgatunk az idei évben az Európai Nézők Napjából Spectators Festivallá avanzsálódott online eseményen, ahol 15 ország, 15 művészetkedvelője fogja megosztani az érdeklődőkkel, hogy melyik volt az a művészeti alkotás vagy esemény, és hogyan is formálta őket, milyen hatással volt rájuk. Minden résztvevőnek 5 perc áll majd rendelkezésére, hogy megossza a nagyérdeművel, hogy mi is az, ami örökre vele marad egy kiragadott művészeti élmény hatására.

Mindeközben a chat-szoba remek lehetőséget nyújt azoknak is, akik bár kamerák elé nem szívesen állnak, mégis megosztanánk velünk élményeiket, tapasztalataikat.

Az esemény Raquel André, portugál művész vezetésével zajlik, így egyéb izgalmas feladatokra is számíthatnak az érdeklődők.  

Spectators Festival online vetítésére 2020. november 21-én 17 órai kezdettel kerül sor a Collection of Spectators projekt összes platformján, beleértve a Bakelit facebook oldalát is.

Ha a Bakelit képviseletében szeretnéd te megosztani az átütő hatású művészeti találkozásodat, küldj egy üzenetet az international[kukac]bmac.hu címre.

A fesztivál a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive! project keretei között kerül megrendezésre.