túl a normák zaján
INTERJÚ – Felhívás Magyarországon élő külföldi állampolgárok részére!
  • 2020.11.13. 00:00

Assimilate (Asszimiláció) címmel, szerb, cseh, francia és magyar koprodukcióban készülő előadóművészeti projektünk kapcsán keresünk kortól és nemtől független olyan külföldről Magyarországra letelepedett egyéneket, és külföldről Magyarországra letelepedett felmenőkkel rendelkező magyar egyéneket, akik egy interjú keretei között szívesen megosztanánk az alkotókkal gondolataikat, tapasztalataikat, élményeiket többek között arról, hogy milyen a kulturális és nyelvi különbségekből adódó kihívásokkal kellett/kell szembenézniük, milyen mértékben tudják tartani hagyományaikat, milyen esetleges nehézségekkel találták/ják szemben magukat a társadalmi beilleszkedés során.

Az interjú anyagának egyes elemeit, történeteit, az interjúalany engedélyével, az alkotók felhasználják a készülő produkcióban. Amennyiben valaki a beszélgetés során mutatna régi levelek, fotókat, képeslapokat, az alkotók azt is szívesen veszik.

A jelen helyzet következtében, figyelembe véve a közegészségügyi szempontokat, az interjúkra online formában, zoom-on keresztül kerül sor, előre egyeztetett időpontban 2021 januárjában. Az alkotók az interjút angol, szerb és magyar nyelven tudják lebonyolítani.

Jelentkezni az international[kukac]bmac.hu email címre küldött üzenettel lehet.   

Röviden a projektről: 

Már az idők kezdete óta az emberek egyik helyről a másikra vándorolnak ideális lakóhelyük megtalálása érdekében. Ám mi is történik ezen vándorlások során, amikoris különböző nyelvek és kultúrák találkoznak. Hogyan kommunikálunk egymással, milyen véglegesen beépülő változásokat ejtenek ezek az elegyek a nyelven, kultúrán, hagyományokon és a szokásainkon?  S vajon mindezek által az egyesülés szépségét vagy a nemzetek közötti örök konfliktust éljük meg?

A Ljubomir Nikolić, Sonja Stojanović és Czakó Máté (Art Ritam Egyesület) együttműködésében létrehozott előadás célja, hogy összefonja ezen kultúrákat, s megjelenítse a különbözőségekből adódó szépséget egészen a 19. századtól kezdve – az alkotók kutatásai a török elnyomás alatti első szerb migrációs hullámig nyúlnak vissza – napjaink digitális koráig, a zene és a mozgás nyelve által hullámozva múlt és jelen között a tradicionálistól a kortársig.

Az előadás különböző mintázatok alapján összeállított zenei és mozgás koreográfiákból épül fel, mely mintázatok logikai sorrendjének összeállítása teljes mértékben a nézők irányítása alatt áll majd. A darab során továbbá videóinstallációk lesznek láthatóak a civilekkel készült interjúk részleteivel, valamint a helyiek által megmutatott fotó és videóanyagokkal.