túl a normák zaján
Taneli TÖRMÄ/LOCATION X (FIN) Distortion
  • 2021.05.04. 19:00 - 23:55

IN THE FRAME OF ONLINE JUBILEE SCREENINGS…

L1danceFest 2019 – Budapesten az L1 Egyesület szervezésében

nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja

2019. Szeptember 4-én rögzített felvétel

Koreográfus/Előadó: Taneli Törmä

Zene/Hangtechnika: Esa M. Mattila

Fotó: KNI

Támogatók: FinnAgora – Finn Kulturális Intézet, LOCATION X, O Espaço Do Tempo

A fesztivál fő támogatói: L1 Egyesület, EMMI, NKA Táncművészet Kollégiuma, Bakelit MAC

L1 Egyesület

Taneli Törmä

www.bmac.hu

Beszélgetés az alkotókkal: http://talkingthroughv4plus.blogspot.com/2019/09/you-can-listen-to-talking-through-v4.html

„Distortion – egy go-go táncos szobra”

A Distortion című darab Taneli go-go-táncosi hátterét tárja fel. Megpróbálja a pódiumról táncra csábítani a nézőket, miközben tárgyként jeleníti meg saját magát, akinek nincs befolyása a nézők reakcióira. Hogyan érjük el a szórakoztatás célját és egyben maradjunk hűek önmagunkhoz úgy, hogy közben néznek minket?

A Distortion egy Go-Go tánc előadás a LOCATION X megvalósításában. A darab Taneli Go-Go táncosi világát mutatja be. Egy 2×2 méteres pódium és a hangtechnika segítségével megpróbálja táncra perdíteni a nézőket, miközben saját magát tárgyként jeleníti meg, aminek nincs befolyása a nézők reakcióira. Ilyen lehet talán szobornak lenni? Vajon egy go-go táncos jobb szobor lenne, mint hideg márványból készült társai, amelyeket nemzeti öntudatunk és történelmünk alappilléreiként csodálunk? Taneli 30. évét betöltve be kellett lássa, hogy go-go tánca sem olyan már mint régen. Mindazonáltal a helyzet lehetőséget teremt, hogy megfigyelje a tárgyi létezés illetve a személyes emberi, egyéni szabadság között húzódó vékony mezsgyét. A Distortion csapata két főből áll: Taneli Törmä (FIN/DK) koreográfus, előadó, a LOCATION X művészeti vezetőjéből és Esa M. Mattila (FIN) hangmérnők, zeneszerző, hangtechnikusból. A projekt Taneli folyamatos kutatási munkájának egyik állomása, amely során saját táncos múltját, hátterét vizsgálja és jelenlegi állapotában bemutatja. A darab a 2018. júliusi O Espaco Do Tempo hang-kutatási rezidencia alkalmával született Portugáliában és először az L1danceFesten került bemutatásra.

VIDEO TEASER

Taneli Törmä Dániában élő finn művész, a kortárs tánc és a film területén alkot. Előadó, koreográfus és LOCATION X nevű társulatának művészeti vezetője. A Finn Nemzeti Balettintézet növendékeként 2002–2005 között táncszakmai minősítést szerzett Helsinkiben, majd 2007–2008-as évadban az olaszországi Cataniában működő Compagnia Roberto Zappala Modem Stúdióban. Európa szerte sok társulattal dolgozott, ilyenek a  Svenska Teattern (FIN), Finnish National Opera and Ballet (FIN), Bora Bora – Visual Theater (DK), Dansehallerne (DK), Mancopy (DK), Oldenburg Staatstheater (DE), Staatstheater Mainz (DE), Bremen Theater (DE), Kobalt Works (BE), Random Collision (NL), Zodiak-Centre for New Dance (FIN), Söltumatu Tantsu Ühendus (EST), hogy néhányat említsünk.

Esa M. Mattila Észak-Finnország Rovaniemi városából származik, hangmérnökként szerzett mesterfokozatot, és audiorendszerek tervezésével is foglalkozik. 2013-ban végzett a Helsinki Színművészeti Egyetemen. Esa 2014 óta dolgozik együtt a LOCATION X-szel. Közös munkáik: Zoom, Squeezed Humanity, Cover, Kehollisuuden Markkeja (kiállítás). 2014–2018 között a helsinki Zodiak – Új Tánc Centrum hangmérnökeként és audiórendszereinek tervezőjeként dolgozott. A Zodiak jelenleg Finnország legjelentősebb kortárstánc helyszíne. 2018-ban Esa visszaköltözött Lappföldre, hogy nyugodt környezetben új hanghatásokkal, zenékkel és ötletekkel kísérletezhessen.

A további vetítésekről ITT talál információt.

A jegy.hu ügyfélszolgálatát itt éri el // contact: online@interticket.hu
Jegyvásárlással, szolgáltatással kapcsolatos tudnivalók, gyakran ismételt kérdések: https://help.interticket.com/hu/article/online-streaming-jegyek-gyakran-ismetelt-kerdesek-1qdlp5y/