túl a normák zaján
Ladjánszki Márta KÉRETLEN KÉRŐIM
  • 2021.04.22. 19:00 - 23:00

-egyedül lét-

táncszínházi előadás

Bemutató: 2008. január 23-26. este 8 Bakelit M.A.C.
Az esemény 2021.04.22. 19:00 órakor kezdődik, és 24 órán keresztül megtekinthető.

Koreográfia/Koncepció: Ladjánszki Márta

Előadja (tánc/zene): Bozsogi Adrienn, Dombi Kati, Garai Júlia, Jarovinszkij Vera, Jávorka Ádám, Kókai Andrea, Kókai János, Lakat Andrea, Lipka Péter, Rácz Eszter, Varga Zsolt

Zene: Jávorka Ádám, Kókai János, Varga Zsolt

Videó: Koroknai Zsolt

Kosztüm: Pillangó

Külön köszönet: Bánki Gabriella, Csorba Kriszta, Kiss Melinda, Remkó László

Támogatók: L1 Egyesület, OKM, NKA – Táncművészet Kollégiuma, Artus, Bakelit M.A.C., táncélet.hu, port.hu, Duncan Center Prague

www.L1.hu

www.bmac.hu

www.martaatwork.com

„Sokan ismerik tevékenységemet, talán a tisztelt nézők között is akad, aki találkozott már táncosi, alkotói munkásságommal. Tudják, hogy évekig magamra komponált tánc-színházi előadásokkal jelentkeztem, mellbevágó őszinteséggel és a fizikum/test tökéletes, hiteles magányával.

Az utóbbi években rájöttem, úgy is lehetek magányos, hogy sokan vesznek körül, és ez az állapot hihetetlenül inspiratív számomra. 

Most hívtam partnereket, akik előadóként megérintenek, megfognak, és nem engednek el. Velük szeretnék együtt dolgozni, alkotni.

„Keresgélek és remélek. Zakatol a tudat, feszélyez a félelem, és szeretnék mihamarabb megszabadulni a létemtől. Nem úgy zaklatottan vagy erőszakosan, csak csendesen és egyszerűen, hogy ne bántson többé egyetlen fájó tövis sem. Keveslem, ami történik, de sokallom, ahogy semmit mondóan szalad el mellettem már a sokadik nyár.

Segíts megértenem, miért zihál a test, és miért hajt – oly sokszor – a vágy a megismerésre, zajra, marokra, körömre, csókra, fenekestül felforgatott örömvilágra? Csillapodik-e valaha is ez a vonzalom? Ráérek-e valaha is magamat magamért szeretve, megválni földi hüvelyemtől, teremtől, határomtól, felfedezett magányomtól?

Hiszen már sokadszor kiáltom pusztába igazamat!”

Ladjánszki Márta klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén alapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társkoreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik. Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

Ő magából a testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki más (nem csak külsőleg), és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet.

„A test a személyiség látható formája.” (Mary Starks Whitehouse)