túl a normák zaján
Ladjánszki – Varga: LetMeC_natur // NUDI TÁNC-PARTY az L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT keretében
  • 2021.09.04. 20:30 - 23:00

L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT

nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja20. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében
2021. szeptember 1 – 5.

2021. Szeptember 4. Szombat – NATURISTA NAP!

Figyelem, a teljes napot a ‘Táncelőadások Estsorozat Meztelen Nézőkkel’ esemény keretében meztelenül töltjük!

Bakelit MAC

20.30 Ladjánszki – Varga: LetMeC_natur

A ‘Táncest Sorozat Meztelen Nézőkkel’ keretében, a Be SpectACTIVE! Project-be ágyazva, ‘a Bakelit MAC aktív nézői válogatták a programba’.

– az L1 Egyesület és a Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE) együttműködésében –

Koreográfus/koncepció: Ladjánszki Márta

Zeneszerző/zene: Varga Zsolt

Közreműködők: Ladjánszki Márta, Varga Zsolt

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA, Derida Dance Center, Fabrik Potsdam, Műhely Alapítvány

A darab első állomásának bemutatója a szófiai Derida Dance Center rezidencia programjának (2016) keretében jött létre.

www.martaatwork.com / www.L1.hu

LetMeC – fotó: NaVKE_Zozo

Ladjánszki Márta (20 éves koreográfusi és táncosi karrier után) 2015-ben diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskolán a modern táncos és próbavezető BA szakon. Fodor Antal koreográfiai órái és feladatai alapján elindult egy olyan ötlet, amit továbbvitt és megosztott a szófiai Derida Dance Center táncosaival egy két hetes rezidencia alkalmával. Azóta a darab az élő előadások alkalmával tovább gazdagodik, hiszen térre és a jelenlévő nézőkre érzékenyen reagálva bővül, alakul, frissül. Minden előadás más, mégis egy adott struktúra szerint működik.

Az együttműködés alapötlete Ladjánszki Mártától származik, akivel a NaVKE 2007-ben került kapcsolatba. Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők.

2018-ban egy hosszabb távú programot indítottak el, amiben több előadás került terítékre, sőt, az első két, zártkörű előadás után a harmadik alkalommal megnyitják a kört és bárki, aki vállalja, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást nézőként csatlakozhat.

Nézői visszhangok:

„Ilyen még nem volt. Érdekes kísérlet, amit folytatni szeretnénk!”

„Szeretném megköszönni, hogy ott lehettem és hogy részese lehettem az előadásnak. Ezzel, ahogy tegnap mondtam, egy álmom teljesült. Még most sem tudom elhinni, hogy ezt átélhettem. Hála nektek. Fantasztikus volt.”

„Meztelen táncszínház Budapesten – és nem először! Ahol a nézők és a táncosok is ruhátlanok lehetnek. Az alapötlet Ladjánszki Mártától származik, akivel több mint 10 éve került kapcsolatba a Naturisták Magyarországi Szövetségének (FENHU) egyik alapító tagja, a budapesti Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE). Akkor több sikeres táncelőadásukat láthatták a naturista nézők. 2018-ban egy három előadásból álló est-sorozatot indítottak el, naturista, ruhátlan nézőkkel.

A ‘Táncelőadások Estsorozat Meztelen nézőkkel’ második állomásán, 2018. májusban láttam Budapesten Ladjánszki Márta & Varga Zsolt LetMeC című előadását. Számomra különösen érdekes volt az este, mert egy olyan változat került bemutatásra a repertoárjukból, amikor a nézők és a táncosok is meztelenek lehettek. A legjobb érzés egy naturista életében, ha ilyen különleges programra is lehetőség nyílik. Nagyon hálás vagyok Mártáéknak, hogy ezt a nem mindennapi eseményt létrehozta nekünk.

A koreográfus és táncos ezt a darabját már szűkebb szakmai textiles körben és külföldön textiles közegben is bemutatta. Mi most hatalmas sikernek könyvelhetjük el, hogy részesei lehettünk az első naturista LetMeC előadásnak.

Érdekes és bravúros, előre tervezett mozdulatsoros és élőben komponált zenei szerkezete volt a darabnak, de a színpadon történtek mégis rögtönzött cselekvéssé váltak. Olyan volt, mint amikor az ember építkezni kezd, közben ismerkedik a kövekkel, simogatja, formálja, formázza és a végén sikerül belőle várat felépíteni. Ugyanis néhány vállalkozó néző a színpadról követhette az előadást, lehetett a részese. Az előadás után beszélgetésre is nyílt lehetőség az alkotókkal. Jó volt látni az örömteli arcokat, a sikert, az érzéseket, mindenkiben mást jelent egy érintés, egy mozdulatsor látványa. S ez így a helyes, így az izgalmas. S ebben Mártáék profik, hogy kihozzák belőlünk azt, amit eddig nem is tudtunk, meztelen szereplőkké válhattunk.

Akit vonz ez a műfaj, 2018. szeptember 6-án ne hagyja ki az L1danceFest 2018 keretében. Hiszen ez a fesztivál egy találkozás-esemény, amiben Mártát az emberek között létrejövő interakciók érdeklik a legjobban. Az első két, zártkörű előadás után most a harmadik alkalommal megnyitjuk a kört és bárki, aki vállalja, hogy ruhátlanul nézi meg az előadást, csatlakozhat.” Markács Rózsa, FENHU főtitkár

Ladjánszki Márta (H) klasszikus balett, szertorna, jazz és modern tánc tanulmányait Magyarországon és Bécsben folytatta, majd 1996 végén társalapítója volt a KOMPmÁNIA Kortárs Táncszínháznak, ahol táncosként és társ-koreográfusként dolgozott. 2001-ben csatlakozott az L1 Egyesület munkájához, ahol művészeti alelnökként a mai napig dolgozik.

Alkotó-művészként kortárs tánccal foglalkozik Budapesten, mint független koreográfus és táncos. Keresi a lehetőségeket, hogy megmutassa művészetét azoknak, akik érdeklődnek munkája és az emberi testről való gondolkodása iránt.

A testből, a belső gondolatokból nyeri az inspirációt, és a belső gondolatokat látható információvá alakítja. Hiszi, hogy mindenki másmilyen (nem csak külsőleg) és ettől gazdagabb az életünk. Ezért ünnepli minden darabjában a testet. „A test a személyiség látható formája.” (Mary Starks Whitehouse)

Varga Zsolt (H) budapesti zenész, zeneszerző, multi instrumentális hang- és mozgásművész. Emellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

21.30 NUDI TÁNC-PARTY

Ceremóniamester: zsopiN

Javasolt viselet: meztelen!

Fő szervező: L1 Egyesület

Művészeti vezető és program-kurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)

Beszélgetéseket vezeti: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Fordítás: Varga Zsolt (L1-tag)

A vidéki programok társszervezői: Bauer Márton (Dörgicse), Kovács István (Monor/Csévharaszt), Nagy Mária/Markács Rózsa (Délegyháza)

Fő dokumentáció: Kovács István (L1-tag), Lajti Balázs

Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó/együttműködő helyszínek/partnerek:

Bakelit M. A. C., MAMŰ Galéria, Egy Falu – Egy Város Egyesület, Naturista Oázis Kemping

Az egyes előadások/projektek további támogatói:

Artemisszió Interkulturális Alapítvány, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, ZéróPlusz Táncstúdió, SkhyzoKhyno Studio, Fészek Fotó Stúdió, „Köszönjük, Magyarország!” program, Nemzetközi Visegrádi Alap, EMMI, NKA – Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE), Trans Europe Halles (TEH)

Média partner: CHB – Collegium Hungaricum Berlin, szinhaz.online, Táncművészet

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.


További információ: L1danceFest weboldal / L1danceFest FB-oldal / L1 Egyesület FB oldal