túl a normák zaján
DÖRGICSE, a Boldog Asszony piknikhely az L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT keretében
  • 2021.09.02. 10:00 - 18:00

L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT

nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja20. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében
2021. szeptember 1 – 5.

2021. Szeptember 2. Csütörtök

12.00 – 18.00 DÖRGICSE, a Boldog Asszony piknikhely

Töltsük együtt a napot, ismerkedjünk, emlékezzünk, elmélkedjünk együtt; miközben pop-up előadásokkal találkozhatunk. Az előadásokon való részvétel ingyenes.Megjelenő művészek: Déri András, Kovács István, Ladjánszki Márta, Varga Zsolt, Veres Flóra

A jegy megváltásával a 10.00-kor induló minibusszal tud közlekedni, valamint 18.00-kor visszahozza Budapestre a Bakelit MAC-ban folytatódó programokra. A jegyárban benne van a minibusz szolgáltatás és az esti előadás ára is.

Déri András: Fidelio introduction

Koncepció/előadó: Déri András

Támogató: L1 Egyesület, EMMI, ‘Köszönjük, Magyarország! Program’

Déri András (L1-tag) – fotó: Szigeti G. Csongor

Az előadás a bonni Cocoon Dance társulat felkérésére és szervezésében valósult meg a 2020. júliusában megrendezésre került BTVN2020 fesztivál BeatBeethoven projektjének keretében, amit utána Magyarországon a Köszönjük Magyarország program által is turnéztan. A struktúrált improvizációt használó, a közönséggel és a térrel interakcióba lépő koreográfia a pandémiás helyzetből adódóan alapvetően zöld területen lévő kültéri helyszínre (park, köztér, turisztikai látványosság stb.) készült, de bármilyen kontextusban és helyszínen előadható (színház, előcsarnok, aula, művelődési ház, kávézó stb.) A nem szokványos kontextusú térspecifikus interaktív előadás (előadói akció) az adott kültéri helyszín sajátosságaiból inspirálódva, az aktuális járókelőkkel, jelenlévőkkel, tudatosan összegyűlt közönséggel és Beethoven Fideliojának 2. nyitányával lép interakcióba egy keretes szerkezetben. A produkció egy 3-5 perces rávezető jelenettel kezdődik, felhívva magamra a figyelmet és érzékeltetve a jelenlévőkkel, hogy valami készülőben van. Egy installáció szerű vonósokat idéző elektronikus zenei loop alatt a tér különféle részeit bejárom, szemkontaktusokat keresek és hangolódom a környezetre, mozgásomra mintha mindaz a lehető legtermészetesebb dolog lenne. A pár perc elteltével, jelzésemre elindul Fidelio eredeti 2.nyitánya (4 perc), amire spirális, felfüggesztett, könnyed és haladó mozgásokkal táncolom be a teret, felmászok, ugrok tárgyakra, padokra, játékosan interakcióba kerülve a jelenlévőkkel. Az eredeti nyitány után, a bevezető loophoz hasonló, a nyitán Jörg Ritzenhoff zeneszerző által készített elektronikus feldolgozása alatt könnyed táncomat egy ritmikus törzsi tánc váltja fel, amelynek a végén transz szerű révületbe kerülök. A katarzis után a produkció a rávezető loop visszatértével lassú spirálisan forgó mozgással csendesedik le a megállásig. Előnyös, hogy ha van kültéri hangosítás, de kisméretű hordozható hangfallal is működik a produkció.

Déri András: A jelen kutatása – egy hangban

Koncepció/előadó: Déri András

Zene: Bazsinka Mihály

Támogató: L1 Egyesület, EMMI, ‘Köszönjük, Magyarország! Program’

Déri András (L1-tag) – fotó-kollázs: Syporca Whandal (L1-tag)

Az improvizált produkció, egy nagyon egyszerű struktúrára és feladatra épül egy zenész (szaxofon) és egy táncos számára, amely ízelítőt ad a „Mysterium Cosmographicum” című egész estés táncelőadásom kiinduló gyakorlatából. A jelen megtapasztalásának, vizsgálatának, megfigyelésének számos útja van. A gyakorlat 3 szinten, 4 időkeret által invitálja a nézőket egy hang közös megtapasztalására. Bármilyen helyszínen előadható és nem igényel hangosítást. Az első két percen keresztül meghallgatjuk a cirkulált légzéssel kitartott szaxofon hangot, figyelve az egy hang felhangjainak játékára és a színpad közepén térdelőülésben mozdulatlannak látszó testem hangszálainak vibrációjára. Ez idő alatt a szaxofonzenész lassan egy spirális íven fokozatosan a közelembe ér, majd a szaxofon egy hangja fokozatosan elhalkul és a zenész fokozatosan eltávolodik. A második két percben az első két perc tapasztalatából merítkezve, teljesen intuitív szabad mozgású improvizációval csendben reagálok az első időkeretre. Majd finom átmenettel, miután a mozgásom spirális testartású mozdulatlanságba csendesedett le, a harmadik két percben szerepet cserélve a zenész az első két perc megélését alapul véve reagál teljesen szabad zenei improvizációval. Itt viszont már kérdéses, hogy vajon pusztán az első két perc élményére reagál, vagy már az általam újraélt „egy hang” élmény is befolyásolja játékát. Az utolsó két percben mind a ketten egyszerre csináljuk a második és harmadik időkeretek feladatát, ahol már nem csak az merült fel, hogy még mindig a legelső egy hang élményét értelmezzük újra, vagy már az azt követő értelmezéseket, hanem az is, hogy egyszerre történő improvizációnk hogyan hat egymásra, milyen viszonyok jelennek meg tudatosan vagy tudat alatt. Tehát összefoglalva a gyakorlat alatt három szinten, négy időkeret által egy hangnak a közös megélését értelmeztük újra, külön-külön, majd újra együtt.

Kovács István: Önterápia

Koncepció/előadó: Kovács István

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI

Kovács István (L1-tag)

2021. Szeptember 2. Csütörtök

Bakelit MAC

19.30 Connecting V4 ART-IN-RES – Tudj meg többet az előadó művészeti rezidens helyekről Magyarországon a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF)  támogatásával.

Támogatók: L1 Egyesület, Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF), EMMI

20.30 KONCERT – Zsoám Project (Horváth Ádám Márton, Koroknai Zsolt, Varga Zsolt)

Koroknai Zsolt képzőművész, zenész és Varga Zsolt zenész korábban számos kortárstánc előadásban és performanszban működtek már együtt. Horváth Ádám Márton, zenésszel kiegészülve először a „shoegaze” c. darabban szerepeltek, mint az előadás zenei szekciója. Mindhárman az L1 Egyesület tagjai, művészei.

A „minden zene” elvét továbbra is követve most ismét összeállnak, hogy együtt duruzsoljanak.

Horváth Ádám Márton (L1-tag) 2009 óta zenél kísérleti filmekhez és kortárstánc előadásokhoz. 2014-ben az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület rezidense, majd 2015-től tagja.

https://songsfromtheroom.bandcamp.com/ // https://donau.bandcamp.com/

Koroknai Zsolt DLA (L1-tag) főiskolai docens, Munkácsy Mihály–díjas képzőművész. Az MKE Doktori Iskolájának DLA fokozatszerző egyéni képzésű doktoranduszaként, 2014–ben védte meg disszertációját. Kutatási területe az elektrográfia, performativitás videókörnyezetben, társművészeti áthatások. 2013 óta tanít a Budapesti Metropolitan Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében, oktatott tárgyai, Film és animációs technikák társítása, Kreatív tervezés, Médiagrafikai tervezés. Szakmai tevékenysége kortárs képzőművészet, grafika, videóinstallációk, kortárstánc művek látványtervei, experimentális zene. A kilencvenes évektől rendszeresen kiállító kortárs képzőművész. 2005–től a Lektrónia performansz–sorozatban a társművészeti áthatásokat kutatja, 2000 óta több színházi darab látványtervét alkotta, experimentális zenei együttesekben lép fel.2012-ben tagként csatlakozott az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület munkájához. 2002–től a MAMŰ társaság vezetőségi tagja, kiállítások kurátori munkáiban vesz részt. Művei közgyűjteményekben, köztereken és magángyűjteményekben megtalálhatók.

https://www.youtube.com/user/ZSOKOROK


Varga Zsolt budapesti zenész, zeneszerző, multiinstrumentális hang- és mozgásművész. Szaxofonosként improvizálva a budapesti MCLoevky és Bálványos Társulattal érdeklődési köre hamar zene/hang alkotásra irányult különféle területeken (irodalom, képző-, mozgásművészet) művészekkel kollaborálva. Számos magyar elektronikus és elektroakusztikus zenei projekt (mint Desert Chaos, Limited Timpani), a McTrippenTrop funk és free jazz big bandben való zenélés mellett az utóbbi években munkájának fő fókusza Ladjánszki Márta kortárs táncos és koreográfussal való kollaborációján van mint zenész/zeneszerző. Mindemellett az L1 Egyesület elnöke 2011 óta.

Fő szervező: L1 Egyesület

Művészeti vezető és program-kurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)

Beszélgetéseket vezeti: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Fordítás: Varga Zsolt (L1-tag)

A vidéki programok társszervezői: Bauer Márton (Dörgicse), Kovács István (Monor/Csévharaszt), Nagy Mária/Markács Rózsa (Délegyháza)

Fő dokumentáció: Kovács István (L1-tag), Lajti Balázs

Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó/együttműködő helyszínek/partnerek:

Bakelit M. A. C., MAMŰ Galéria, Egy Falu – Egy Város Egyesület, Naturista Oázis Kemping

Az egyes előadások/projektek további támogatói:

Artemisszió Interkulturális Alapítvány, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, ZéróPlusz Táncstúdió, SkhyzoKhyno Studio, Fészek Fotó Stúdió, „Köszönjük, Magyarország!” program, Nemzetközi Visegrádi Alap, EMMI, NKA – Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE), Trans Europe Halles (TEH)

Média partner: CHB – Collegium Hungaricum Berlin, szinhaz.online, Táncművészet

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.


További információ: L1danceFest weboldal / L1danceFest FB-oldal / L1 Egyesület FB oldal