túl a normák zaján
Teatr A Part / Marcin Herich (PL): The Rite of Spring az L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT keretében
  • 2021.09.01. 20:00 - 21:00

L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT

nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja – 20. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében
2021. szeptember 1 – 5.

2021. Szeptember 1. Szerda

Bakelit Multi Art Center

20.00 Teatr A Part / Marcin Herich (PL): The Rite of Spring

A Connecting V4 ART-IN-RES program és a Be SpectACTIVE! Project keretében, ‘a Bakelit MAC aktív nézői válogatták a programba’

Forgatókönyv/rendezés: Marcin Herich

Színpadi mozgás/koreográfia: Marcin Herich and Marlena Niestrój

Előadó Marlena Niestrój

Zene: Részletek Jean-Michel Blais, Gavin Bryars, Group 180, David Lang, Alexandre Lansqui, Daniel Lentz, Merzbow, Phill Niblock, Arvo Pärt, Jochen Vogel műveiből

Produkció: Theatre Association A Part and Paris Foundation in Katowice


Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF), Kreatív Európa Program, Be SpectACTIVE! Project, NKA, EMMI

Az ókori Rómában a veszély vagy nélkülözés időszakában, tavasz hajnalán az emberi magzatokat az isteneknek szentelték, hogy kiengeszteljék őket (ver sacrum).

Az emberek (nők) kegyetlen áldozatainak visszhangja az ókori szlávoktól a mai „olvadó Marzanna” – amely egykor a pogány Jare-szertartás része volt. Ily módon állítólag megsemmisítették a nőt, aki a telet és a halált szimbolizálja.

Diaghilev és Sztravinszkij híres balettje „A tavaszi áldozat”, az avantgárd provokatív remekműve, amelynek 1913-as párizsi premierét sokak az új művészet korszaka kezdetének tartanak (és mindkét nagy háború  apokalipszisének perverz bejelentésének), közvetlenül a szláv áldozati rituálékra épül. A közösség tivornyázó őrületben feláldoz egy fiatal nőt a változás oltárán: regenerálódik a természet téli „halála” után.

A „bűnbak” alakja és a tavasz közötti kapcsolat a naiv kultúra és szinte minden vallás és mítosz alapköve, beleértve az elődök repertoárjából merítő keresztény vallást is. A mitikus Jézus „bűneinkért” történő halála és feltámadása, amelynek célja, hogy reményt adjon nekünk az „örök életre” (sic!), természetesen tavasszal következik be.

A Teatr A Part „Tavaszi Áldozat”-a időbeli, fizikai, testi és emberi dimenzióval rendelkezik. A látvány személyes, az előadás munkájának alapját képező témákat univerzális jellegű hivatkozásokkal és motívumokkal ötvöz. A sok veszteség utáni bánat leküzdéséről, a napforduló és az elmúlás pillanatairól, a haragról, az újjászületés és az erőre kapás folyamatáról szól. A természet körforgásáról és a körforgás természetéről, amelynek mindegyikünk része vagy részese lesz. A télről és a tavaszról, amelyeket életünkben csak néhány tucatszor tapasztalunk meg, és amelyek az emberi sors legnyilvánvalóbb metaforái.

Fő szervező: L1 Egyesület

Művészeti vezető és program-kurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)

Beszélgetéseket vezeti: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Fordítás: Varga Zsolt (L1-tag)

A vidéki programok társszervezői: Bauer Márton (Dörgicse), Kovács István (Monor/Csévharaszt), Nagy Mária/Markács Rózsa (Délegyháza)

Fő dokumentáció: Kovács István (L1-tag), Lajti Balázs

Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó/együttműködő helyszínek/partnerek:

Bakelit M. A. C., MAMŰ Galéria, Egy Falu – Egy Város Egyesület, Naturista Oázis Kemping

Az egyes előadások/projektek további támogatói:

Artemisszió Interkulturális Alapítvány, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, ZéróPlusz Táncstúdió, SkhyzoKhyno Studio, Fészek Fotó Stúdió, „Köszönjük, Magyarország!” program, Nemzetközi Visegrádi Alap, EMMI, NKA – Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE), Trans Europe Halles (TEH)

Média partner: CHB – Collegium Hungaricum Berlin, szinhaz.online, Táncművészet

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.


További információ: L1danceFest weboldal / L1danceFest FB-oldal / L1 Egyesület FB oldal