túl a normák zaján
qARTisans FESZTIVÁL
  • 2021.09.21. 18:00 - 23:00

Egy izgalmas fesztivál, amit a qARTisans – a Bakelit MAC aktív és most megújuló nézői csoportja válogatott!

2021. Szeptember 21. kedd

18.00 ráhangolódunk, ismerkedünk

20.30 előadások

Fellépő művészek: Kovács István, Ladjánszki Márta és társulata, Veres Flóra/Talking Bodies

Külföldi vendégművészek: Artichoke Heart (HK) Tze Long & Wai Chun

A qARTisans Fesztivál fő támogatója:

Be SpectACTive! Project, Kreatív Európa Program, Bakelit MAC, NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma

Média partner: szinhaz.online

Ha részt szeretnél venni, jelentkezz a qARTisans csoportba! Ha pedig a csoport aktivitása nem vonz, de megnéznéd majd az előadásokat, egyszerű jegyváltással majd azt is megteheted.

AZ ESEMÉNY INGYENES, DE HA TÁMOGATNI SZERETNÉD A MUNKÁNKAT, VÁLTS TÁMOGATÓI JEGYET 2.000 Ft-ért! Köszönjük.

A qARTisans egy olyan kezdeményezés, ami része a nemzetközi Be SpectACTive! projektnek. Egy kísérleti közönség-központú megközelítés az előadó-művészetben. 2018 decemberétől 2022 decemberéig a fesztiválok, színházak, egyetemek és kutatóközpontok 19 európai partnere új stratégiákat dolgoz ki a közönség bevonására és fejlesztésére.

Az eseményen látható munkákról röviden:

Artichoke Heart (HK)

Az Artichoke Heart Tze Long & Wai Chun duója Hong Kongból. Előadásaikhoz főleg kántálást, hoomii torkéneket, Hang-ot, Zen Pan-t, pagoda keretes dobot, hangtálat, hatangokat, szélharangot, gongokat, shruti box-ot and kézzel gyártott bambusz furulyát használnak. 2017 óta számos hongkongi és tajvani spirituális/boszorkány eseményen, művészeti vásáron, fesztiválon, kiállításon játszottak, Budapesten pedig másodszor járnak. Különböző hangterekkel kísérleteznek, utazásaikon a természeti szellemek hang modeljeit gyűjtik és tanulmányozzák, majd  ezekből hangrituálék formájában mélyre hatoló spirituális utazásokra hívják a hallgatóságot.

2021 eleje óta a páros az ún. “Pengpeng Temple” keretei között body work, önszeretet, gyógyító intimitás, fizikális és érzelmi emlékezet átalakítás, gender és környezetbarát életmód gyakorlásán és nyújtásán dolgozik. Az érdeklődők számára ezen kívül gyógyító masszázst, alvászavart kiigazító reiki hangfürdőt, akupunktúrát, fül akupresszúrás,  energia terápiát, kártyaolvasást, kannabinoid termékeket, házi termesztésű teákat, stb. kínálnak. Állandó hongkongi együttműködő partnerük a Heavens Please, az Art Mapping, a Homecoming, a v.w vegan cafe, a Radical Peaceful, az Ajna Sound Therapy & Yoga, az Angelic Whisper és a Crystal Inner.

Kovács István: Terápia

Koncepció/előadó: Kovács István

Digitális effekt: Kovács Szabolcs

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI

Minden mozdulatunk a jelenben rezdüléseket okoz a múltban és a jövőben is.

Ladjánszki Márta együttműködésben az előadótársakkal: UMARMUNG 2.0 – egy lehetséges folytatás

Koncepció/koreográfia/rendezés: Ladjánszki Márta

Az alkotási folyamatban aktív résztvevők/előadók: Dániel Attila, Ladjánszki Márta, Szász Zsófia

Zeneszerző/előadó: Varga Zsolt

Támogatók: L1 Egyesület, IVF – VARP-PA, NaVKE, MNE, EMMI, NKA, Bakelit MAC, Be SpectACTive! Project, Kreatív Európa Program

A nagysikerű előadást, az UMARMUNG-ot, 2021.04.30-án mutatták be végleges formájában a Bakelit MAC-ban.

2021. nyarán a VARP-PA támogatásával (Nemzetközi Visegrádi Alap) a művvészeknek lehetőségük volt Žďár nad Sázavou-ban (CZ) a Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA befogadásában ezen a témán tovább dolgozni. Amit most mutatnak meg, az a rezidencia időszaka alatt talált motívumok összessége, vagyis egy lehetséges folytatás első verziója.

Az előadásban ízelítőt adunk az újonnan készülő UMARMUNG 2.0 darabunkból, a helyszín adottságait figyelembe véve, annak tereiben gondolkodva.

Veres Flóra (TalkingBodies): Egy az Egyben

Rendezés/koreográfia: Veres Flóra
Zeneszerző/zenész: Horváth Ádám Márton

Alkotó-előadók: Veres Flóra, Horváth Ádám Márton   

Kosztüm: MsPink (GE)

Mentor: Ladjánszki Márta

Köszönet: Simányi Zsuzsanna

Támogatók: L1 Egyesület, NKA – IZP Imre Zoltán Program, SÍN Művészeti Központ, Inversedance, Műhely Alapítvány, EMMI, Cseh Centrum, ‘Köszönjük, Magyarország! Program’

Kitől kapjuk az életet? Hogyan örököljük a sorsunkat? Valamit kapunk és valamit adunk tovább. „Egy az egyben, tiszta anyja ez a gyerek!” Hol van a személyiségünknek a határa? Ahol a testünké? Vagy az vajon képes kiterjedni és „átcsúszni” egy másik emberbe?

Belőlem van, az utolsó sejtjéig, húsa-vére, de nem én vagyok. Akkor ki vagyok én? Hogyan változnak meg a szerepek az élet folyásával? Gyermekből felnőtt leszek, de megmaradok valakinek a gyerekének is lenni. Valaki gyereke és valaki anyja. Valaki társa. Ki leszek én, amikor egy új szerepem lesz az életben?

Az Egy az Egyben szándékozik megmutatni két fiatal vissza- és előreemlékezését, személyiségük rétegződésének nehézségeit, iróniáit, könnyedségeit, szépségeit, varázslatosságait és valóságait, természetesen egy személyes nézőpontból, saját szemüvegükön keresztül, mindezt nagyon nagy tisztelettel és humorral is fűszerezve.

Horváth Ádám Márton 2009 óta zenél kísérleti filmekhez és kortárstánc előadásokhoz. 2014-ben rezidense, majd 2015-től tagja az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesületének.

https://songsfromtheroom.bandcamp.com/

Veres Flóra 2010-től szabadúszóként dolgozott számos magyar és nemzetközi koreográfussal. 2017 óta Talking Bodies név alatt hoz létre különböző projekteket, melyeknek elsődleges fókusza a test és a mozgás. Több szóló, két táncfesztivál, egy közterületen történő akció, illetve egy korábban már az IZP keretein belül megvalósult táncszínházi darab tartozik a neve alá, valamint azóta vezeti a több alkalommal, az ország számos pontján megvalósuló, Instinct Body Training mozgás-hang-beszéd fókuszú improvizáció kurzus sorozatot.
2018-ban az L1 Egyesület rezidens művésze, 2019-től tagja.