túl a normák zaján
Császár Gáspár: „Szín – Tér” Önálló kiállítás
  • 2023.04.28. 19:00 - 20:00

A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat FESTÉSZET kategória nyertesének önálló kiállítása

2023. ápr. 28 – máj. 24. (A kiállítás hétköznapokon 10.00 – 17.00 között tekinthető meg térítésmentesen. Előzetes bejelentkezésre a +36 1 347 0803 van lehetőség.)

Helyszín: Bakelit Multi Art Center

Megnyitó: 2023. Április 28.  19.00

Vendég-előadó: Ladjánszki Márta (kortárs táncos, koreográfus, táncpedagógus, az L1 Egyesület művészeti vezetője) a ‘Live at Bakelit’ című performanszával (amit a Flame Duo zenéje inspirált)

www.thetalent.hu // www.bmac.hu 

A Bakelit Multi Art Center Alapítvány által életre hívott eredetileg Diploma Nélkül és később a The Talent  címet viselő pályázat- és kiállítás-sorozat és egyben mozgalom célja, hogy tehetséges, képző- vagy iparművészeti művészek számára fejlődési- és bemutatkozási lehetőséget, valamint piacot teremtsen. Emellett fontosnak tartja, hogy a művészeti és a történeti hagyományok magas színvonalon kerüljenek átadásra és az alkotómunkára ösztönözzenek.

Küldetésük, hogy elősegítsék és támogassák, hogy minél több emberben megfogalmazódjon az alkotás iránti vágy, ezen kívül szeretnék a természet megfigyelésére és ezáltal gondolkodásra biztatni az alkotókat és a szemlélőket egyaránt.

A mozgalom két fontos pillére:

• Képzőművészeti pályázat

Atlasz Gábor festőművész, polihisztor irányításával 2007 óta évente, két kategóriában (festészet és grafika) hirdetik meg azt a képzőművészeti tematikus pályázatot, melynek segítségével egyre több alkotni vágyónak adnak teret a megmutatkozásra csoportos kiállítás formájában.

A benyújtott műveket szakmai zsűritagok értékelik, akik tudásukkal, vizuális érzékenységükkel színvonalas tárlatot állítanak össze a beérkezett munkákból. A zsűri által kiemelkedőnek értékelt alkotásokat először a Bakelit MAC-ben tárják a nagyközönség elé, a díjazottak közül önálló kiállítást ajánlanak fel az első helyezetteknek és további kiállítási lehetőséget vagy különdíjat a további díjazottaknak.

• Rajz- és festőműhely

A Talent Képzőművészeti Műhely küldetése, hogy tehetséges művészeknek kínáljon lehetőséget az alkotásra, fejlődésre és bemutatkozásra. A műhely Atlasz Gábor festőművész vezetésével működik, aki tudását továbbadva segíti a résztvevők fejlődését. Lehetőséget nyújt az alkotók számára, hogy munkáik által bemutatkozzanak a nagyközönség előtt, így az alkotási folyamat még több értelmet nyer, a közönséggel való találkozás pedig motiválja az alkotásra vágyókat kreativitásuk kibontakoztatására. Ezáltal értékteremtés jön létre. A műhelyt minden évben november és május között tartják kéthetente a Bakelit Multi Art Centerben.

Császár Gáspár: Bábuk

BEMUTATJUK!

Császár Gáspár: „Szín – Tér”

A XIV. The Talent Képzőművészeti pályázat FESTÉSZET kategória nyertesének önálló kiállítása

Császár Gáspár: önarckép

„Amikor a The Talent pályázatra jelentkeztem és a festményeimet beküldtem, semmiféle elvárás nem volt bennem. Számomra elsősorban a csoportos kiállításon történő részvétel volt fontos, mivel eddig kevés kiállításon vettem részt. Ezért is az elnyert első helyezés váratlanul ért, sőt meglepett, de nagyon örültem neki. A szakmai elismerés megerősített abban, hogy jó úton járok, van értelme annak, amit csinálok. Ez további munkára ösztönöz.

A kiállítás után készült képeim talán még letisztultabbak lettek, remélhetőleg hatásukban még intenzívebbek, ilyen pl. Az Optimizmus, az Alkony, a Rügyfakadás vagy a Ciklon.

A most megnyitásra kerülő, önálló kiállításomat azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak a „valóság” hű ábrázolásához, hanem hajlandóak velem jönni egy belső világ felfedezésére. Akik nem csupán az én, hanem a saját belső világuk rezdüléseit is jobban megismerni szeretnék.

A kiállításom anyagának kiválasztásánál az volt a fő szempontom, hogy teljesebb áttekintést nyújtsak az eddigi munkáimból. Remélem, hogy a látogatók szívesen jönnek velem felfedezni a színek és a tér csodálatos és bonyolult világát.”

A kiállító művészről:

„1950-ben születtem Kecelen, egy 11 gyermekes parasztszülők gyermekeként. Általános iskolai tanulmányaimat Vaskúton végeztem, ahol megszerettem a rajzolást, a festést. Az iskola befejezése után asztalos szakmát szereztem, közben folyamatosan rajzoltam, festettem. Képzőművészeti Főiskolát nem végeztem, autodidakta módon képeztem magamat. Életem során jósorsom olyan munkahelyekre vezetett, ahol a legkiválóbb szakmai és emberi kvalitású alkotókkal találkozhattam, dolgozhattam, akiktől inspirációt, szellemi muníciót kaptam.

Így:

• A Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelepen, mint műhelyvezető négy évig dolgoztam, és többek között olyan művészek munkáját segíthettem, mint Martyn Ferenc, Bencsik István, Farkas Ádám, Deim Pál…

• Eredeti szakmám ismereteit is kamatoztatva dolgoztam négy évig Farkas Ádám mellett, elsősorban a nagyméretű szobrok kivitelezését segítve.

• A Csongrádi Művésztelep gondnokaként ismertem meg Mihály Gábor szobrászt, akinél később cizellőrként dolgoztam több évig.

• Időközben elvégeztem a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát. Húsz évig tanárként dolgoztam rajz tagozatos iskolában, ahol nem csak tőlem tanultak a gyerekek, de én is tőlük rácsodálkozást és őszinteséget.” (Császár Gáspár)

Kiállítások:

Önálló: 1989 Kisújszállás, 1998 Budapest IV. kerület, 2023 Felsőpakony

Csoportos: 1977 Siófok, 1990 Szolnok, 2000 Budapest IV. kerület, 2022 Gyál, 2022 Budapest The Talent (Bakelit MAC)

Díjak:

1964 Prágai Nemzetközi Gyermekrajz Kiállítás – II. helyezés

2022 XIV. The TALENT Képzőművészeti Pályázat, Bakelit MAC – I. helyezés