túl a normák zaján
WOMCOM HU 2024 JANUÁR
  • 2024.01.06. 19:00 - 19:00

Bemutatkozik a WOMCOM projekt a MagNet Közösségi Ház Andrássy úti fő épületének nyitott galériájában

Kiállítás // Exhibition: 2024. Január 6 – Február 2. A kiállítás 8.00 – 22.00 között térítésmentesen látogatható!

Kiállításmegnyitó: 2024. Január 6. szombat 19.00 ahol Ladjánszki Márta és Varga Zsolt megnyitó előadását láthatják.

Tárlatvezetés 2024. Január 24. szerda 12.00 Gregor Lillával és Ladjánszki Mártával

Kiállítást záró performansz: 2024. Január 31. szerda 17.00 Fellép: ‘metro action’ (Koroknai Zsolt, Ladjánszki Márta, Varga Zsolt)

Helyszín // Venue: MagNet Közösségi Ház főépület, 1062 Budapest, Andrássy út 98.

A Women Power in Comics (WOMCOM) Horvátországból, Görögországból, Magyarországról, Montenegróból, Szerbiából és Szlovéniából hoz össze partnereket azzal a céllal, hogy erősítse a női művészeket, és elősegítse láthatóságukat és képviseletüket. A projekt emellett felhívja a figyelmet a képregényben megjelenő nők ábrázolására is. Most a MagNet Közösségi Ház nyitott galériájának programjában egy válogatást mutatunk be a Women Power in Comics (WOMCOM) kiállítás szerbiai és magyarországi anyagából.

Magyar partnerként a Bakelit Multi Art Center Alapítvány vesz részt az együttműködésben, akik a WOMCOM keretében arra hívtak meg 12, pályázat útján kiválasztott művészt, hogy rövid képregényeket készítsenek a Zánka-i rezidencia során szeptember 17 – október 1. között. A művészeknek a felkért mentorok, Hegedűs Márton és Dr Szép Eszter visszajelzést adtak, együtt lüktettek a vidéki és a budapesti programokon is. A elkészült munkákat utazó kiállítások mutatják be a partnerek.

A WOMCOM felhívás alapján bárki pályázhatott, aki képregényeket, zin-eket, webes képregényeket, mangákat vagy illusztrációkat készít. Aki szerint a képregény hasznos ahhoz, hogy felfedezzük a nők erejét és meséljünk a nőkről. Aki, elégedetlen azzal, ahogyan a nőket ábrázolják a mainstream képregényekben és a popkultúra termékeiben, különösen Dél-Kelet-Európában. Aki hozzá akart járulni ezen kép megváltoztatásához és nem utolsó sorban aki, arra használja a képregényt, hogy a patriarchátus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a társadalmi egyenlőtlenség egyéb kapcsolódó formáinak megváltoztatására tegyen kísérletet. 

Ráadásul utazni is szeret és találkozni hasonló gondolkodású művészekkel.

Projektmenedzser: Ladjánszki Márta kortárs koreográfus és táncművész, az L1 Egyesület művészeti vezetője, a Bakelit MAC nemzetközi kapcsolattartója.

A magyarországi rezidencián résztvevő és kiállító művészek:

Benczédi Anna Júlia (H/RO), Sara Dervanović (MNE), Silva Dervanović (MNE), Helena Klakočar-Vukšić (SLO), Ivana Geček (CRO), Georgia Kalogeropoulou (GR), Dora Kaštrun (SLO), Petja Kolenko (SLO), Anamarija Kvas (CRO), Larisa Ackov Palić (SRB), Tóbiás Tamara (H), Jovana Vuković (SRB)

A szerbiai rezidencián résztvevő és kiállító művészek:

Dora Ivković (CRO), Dora Kaštrun (SLO), Jovana Vuković (SRB), Katarina Šeme (SLO), Larisa Ackov Palić (SRB), Laura Érsek (H), Lenke Lamm (H), Sara & Silva Dervanović (MNE), Staša Miladinovič (SRB), Teodora Tintor (CRO), Vagelis Kolotsios (GR)

Tudj meg többet rólunk és a projektről:

BAKELIT MULTI ART CENTER

web-site: https://bmac.hu/en/

FB: https://www.facebook.com/bakelitmac/

insta: https://www.instagram.com/bakelit_multiartcenter/

youtube: https://www.youtube.com/@BakelitBudapest/videos

WOMCOM – Women Power in Comics

web-site: https://womcom.io/about-us/

FB: https://www.facebook.com/womcom.power

insta: https://www.instagram.com/womcom.power/

A Women Power in Comics az Európai Bizottság Kreatív Európa Program által társfinanszírozott projekt. A két éves projekt magyarországi partnere a Bakelit Multi Art Center Alapítvány.

https://womcom.io/news // www.bmac.hu