túl a normák zaján
Open Call WOMCOM két hetes képregényes rezidencia 2024-ben
  • 2024.03.08. 15:00

Ne maradj le a lehetőségről, hogy időben jelentkezz a WOMCOM művészeti rezidencia programra! A felhívásunk minden olyan képregényművésznek szól, aki a nemi sztereotípiákat akarja megdönteni, és újra szeretné definiálni a női ábrázolást és reprezentációt a képregény területén.

Női hangok megjelenítése a művészetben

Dolgozz a sztereotípiákkal és írd újra a narratívát

Csatlakozz egy kreatív, regionális együttműködésbe és állítsd ki a munkádat

Élj a mentorálás lehetőségével, hogy a művészetedet újabb szintre emeld.

De nem árt igyekezni, mert a pályázat benyújtási határideje nagyon gyorsan itt lesz.

Jelentkezési határidő: 2024. ÁPRILIS 7.

Jelentkezési lap itt: https://form.typeform.com/to/EU3sQB5x?typeform-source=womcom.io

A Women Power in Comics felhívása a 2024-es művészeti rezidens programra

Szenvedélyesen szeretsz olyan képregényeket, zine-eket, mangákat vagy illusztrációkat készíteni, amelyek a nők erejét vizsgálják és megkérdőjelezik a társadalmi normákat? Csatlakozz hozzánk, hogy átformáljuk a képregényben szereplő nőkről szóló narratívát, különösen Délkelet-Európában, és jelentkezz a WOMCOM művészrezidens programjaira itt.
A WOMCOM célja, hogy elősegítse a női művészek láthatóságát és képviseletét a képregények világában. A 2023 és 2024 közötti időszakra szóló projekt horvát, görög, magyar, montenegrói, szerb és szlovén partnereket egyesít. Négy rezidenciaprogramon keresztül a művészeknek lehetőségük nyílik rövid képregényeket készíteni, mentorálásban részesülni, kiállításokon részt venni, egy nyomtatott antológiában szerepelni művésztársakkal együtt, és egy élénk regionális alkotói hálózat részévé válni.
A szerbiai Újvidéken és a magyarországi Zánkén és Budapesten megrendezett 2023-as rezidenciák sikerét követően a WOMCOM örömmel jelenti be a 2024-es művészeti rezidenciákat. Május 29. és június 12. között csatlakozzon hozzánk a montenegrói Podgoricában, szeptember 8. és 22. között pedig a horvátországi Zágrábban.
A WOMCOM olyan rövid képregények készítésére ösztönöz, amelyek a női tapasztalatok különböző aspektusait vizsgálják, bármilyen műfajban vagy formában. A kéthetes rezidencia során készült képregényeket kiállítják, nyomtatott antológiában teszik közzé, és online is megjelennek a WOMCOM digitális platformján.
Készen állsz arra, hogy részese légy ennek az utazásnak?
Két különböző rezidenciaprogramot kínálunk, és a jelentkezők mindkét programra jelentkezhetnek, feltéve, hogy eddig még nem vettek részt összesen két rezidencián.

AiR Podgorica, Montenegro 2024. Május 29 – Június 12.
AiR MENTOROK

Dragana Radanović szerb képregényíró és illusztrátor, aki Szerbiában, Belgiumban és Franciaországban rendezett kiállításokon mutatta be műveit. Élénken érdeklődik a kihívást jelentő témákat feltáró irodalom, a szokatlan illusztrált könyvek és a világszerte marginalizált tapasztalatokat bemutató grafikus elbeszélések iránt. Jelenleg a brüsszeli LUCA Művészeti Iskola tanársegédjeként dolgozik, és a diákoknak segít a grafikai regények elkészítésében. Művészi tevékenységei mellett doktori tanulmányokat folytat, amelyek során a gyermekkor képregényes ábrázolásával és a képregénykészítés mint kognitív folyamat átalakító erejével foglalkozik. A nagyra becsült Flandriai Kutatási Alapítvány (Research Foundation – Flanders) támogatásával képregénykutatási törekvései a tudományos kutatás élvonalába tartoznak. Dragana, aki elkötelezett a feltörekvő képregényírók láthatóságának fokozása mellett, társalapítója a “Comic-Aunties” (Stripotetke) nevű szervezetnek, amely a képregényiparban tevékenykedő nők és fiatal szerzők támogatására hivatott.
A montenegrói származás Darija Begić sokoldalú grafikus és illusztrátor. Grafikai tervezői gyakorlatában a vizuális identitás megteremtésének határait feszegeti a legkülönfélébb termékek és márkák számára. A logótervezésre, tipográfiára és könyvtervezésre szakosodott Darija szívesen kísérletezik a legkülönbözőbb stílusokkal, megközelítésekkel és nyomdatechnikákkal. Több mint egy évtizedes munkája a saját tervezői stúdiójának létrehozásában csúcsosodott ki, ami lehetővé teszi számára, hogy szabadon, a hagyományos korlátoktól mentesen élhesse ki kreatív szenvedélyeit. Illusztrátorként Darija az érzelmek, a gondolatok és az emberi psziché birodalmába hatol, és a létezés tudatalatti elemeit igyekszik feltárni. Mind a hagyományos, mind a digitális médiumokban jártas, és a kontextustól és a kreatív impulzusoktól függően zökkenőmentesen váltogatja a két médiumot. Munkái gyakran foglalkoznak olyan témákkal, mint az állatok jogai, az emberi jogok, a tudományos kutatás és az irodalmi inspiráció, tükrözve sokrétű érdeklődését és inspirációs forrásait.

Mire számíthatsz a MONTENEGRO-i AiR alkalmával?
A montenegrói WOMCOM AiR program dinamikus platformot kínál a képregényrajzolóknak, akik szívesen felfedezik és kitágítják mesterségük határait. A program a képregénykészítéshez gyakran társított magányos megközelítéstől eltérően olyan együttműködési lehetőségeket helyez előtérbe, amelyek elősegítik az ötletmegosztást és az innovációt a lakosok között. A cél annak bemutatása, hogy egyetlen kreatív megoldás számtalan formában megnyilvánulhat.
A kollektív és egyéni munka keveréke révén a rezidensek a különböző dekonstrukciós és rekonstrukciós mozgalmakból merített tanulságokkal egészítik ki művészi gyakorlatukat. A kreatív korlátok elfogadása katalizátorként szolgál a képregény nyelvtanának mélyebb megértéséhez, ezáltal katalizálva az innovációt és fokozva az egyéni művészi kifejezőkészséget.
A digitális korszak elismeréseként a program a képregények digitális térben történő fejlődését vizsgálja. A művészeket arra ösztönzik, hogy használják ki a digitális kommunikációs eszközök nyújtotta egyedülálló lehetőségeket a közönséggel való kapcsolatteremtésre, az ötletek megosztására és a kreatív kifejezés új útjainak felfedezésére. A program határtalan lehetőségekkel indul útnak, hogy felfedezze a digitális képregény számtalan formáját és lehetőségét.
Miután kiválasztottuk a jelentkezők közül a rezidens művészeket a mentorok a rezidencia módszertanát a résztvevő művészek sajátos igényeihez és profiljához igazítják, így biztosítva dinamikus és gazdagító élményt minden résztvevő számára.
A művészeket és a WOMCOM rezidenciát a National Library “Radosav Ljumović” és a Stripoteka – a könyvtár képregényekre szakosodott része látja vendégül. ITT találtok több információt.
A rezidensek munkáiból rendezett kiállítás 2024. június 11-én nyílik meg a podgoricai Budo Tomović Kulturális és Információs Központban (Cultural and Information Centre “Budo Tomović”, népszerű nevén KIC). ITT találtok több információt. A szállás kétágyas szobákban lesz biztosítva a Podgorica belvárosában lévő Hotel Ambasador-ban, ami a Morača folyó partján található.

AiR Zagreb, Horvátország 2024. Szeptember 8 – 22.
AiR MENTOROK

Marko Dješka horvát képregényrajzoló, illusztrátor és animációs filmrendező. A zágrábi Képzőművészeti Akadémián végzett animációs szakon. Marko kreatív portfóliójában négy rövidfilm szerepel, amelyek számos fesztiválon arattak figyelemre méltó sikert. Legutóbbi animációs filmje, az “All Those Sensations in my Belly” 25 díjat és elismerést kapott, és több mint 200 fesztiválon szerepelt világszerte, olyan országokban, mint Franciaország, Oroszország, az USA, Mexikó és Japán. A zágrábi Adriatic Animation Studio társalapítójaként Marko kulcsszerepet játszik az animációs tartalmak előállításában. Emellett 2019 óta az OHOHO képregény- és utcai művészeti fesztivál egyik szervezője. Marko hatása a nemzetközi színtérre is kiterjed, rövid képregényei világszerte elismert magazinokban jelentek meg, többek között a Heavy Metal (USA) és különböző fanzinokban, mint a Freakshow Comix és a Gorgonzola (Franciaország), az Aargh! (Cseh Köztársaság), valamint a Komikaze és az Endem (Horvátország). Két képregénymagazin, az OHOHOzin és a Strip-Prefiks szerkesztője is.
Helena Janečić a képzőművészet iránti szenvedélyét a dél-karolinai Greenville-ben található Furman Egyetemen szerezte festészeten keresztül, ahol diplomát szerzett, majd a zágrábi Művészeti Akadémián diplomázott. Művészi útja a középiskolában kezdődött, ahol képregényeket kezdett rajzolni az iskolaújság számára. Bár egyetemi tanulmányait a festészet uralta, Helena mindig visszatalált a képregényekhez. Munkái átívelnek a különböző médiumokon, és a kortárs queer diskurzusba nyúlnak bele, a női főszereplők megerősítésére és a bizalom, az önismeret és az újragondolt hagyomány témáinak feltárására összpontosítva. Helena művészete a nagyméretű festményektől a képregény ihlette rajzokig a leszbikus szexualitás vizuális médiában való megjelenítését vizsgálja. Nevezetesen a szuperhős Horny Dyke-ot bemutató képregénysorozata a társadalmi normákkal száll szembe, míg festményei mindennapi pillanatokat örökítenek meg, mint például a “Country Girls” című sorozat, amely két szláv nő életét ábrázolja. A “City Gals” című sorozatán keresztül Helena továbbra is a queer identitást kutatja különböző történelmi korszakokon keresztül. Helena jelenleg a horvátországi Zágrábban él, szabadúszó festőként és képregényszerzőként dolgozik, változatos és elgondolkodtató alkotásaival gazdagítva a művészeti életet.

Mire számíthatsz a ZÁGRÁBi AiR alkalmával?
Az utolsó WOMCOM rezidencia a Medika – Szociális Kulturális Központban (Medika – Social Cultural Centre) kerül megrendezésre, amely az Autonóm Kulturális Központ Attack (Autonomous Cultural Centre Attack) otthona. Ez a helyszín hosszú évek óta a zágrábi alternatív szcéna egyik sarokköve, amely kulturális események sokaságának ad otthont, például fesztiváloknak, zenei előadásoknak, kiállításoknak, filmvetítéseknek, rezidenciáknak, workshopoknak és sok másnak. Kiemelkedő eseményei közé tartozik a 2024. szeptember 19 – 22. között megrendezésre kerülő OHOHO képregény- és street art fesztivál, amely a WOMCOM AiR program csúcspontját jelenti.
Az OHOHO fesztivál a kis kiadókra és az alternatív kiadványokra összpontosít, különböző DIY (do-it-yourself = csináld magad) plakátokat és illusztrációkat mutat be. A rendezvényen rajz- és falfestészeti tevékenységek, képregényműhelyek, független képregénykiadványok és fesztiválok promóciója, külföldi szerzők és kiadók előadásai, DIY piacok, kiállítások és még sok más érdekesség várja a látogatókat.
Mivel a workshop témája a webcomicok körül forog, minden résztvevő saját rövid képregényt készít Helena Janečić és Marko Dješka mentorok irányításával, olyan digitális platformokra szabva, mint az Instagram, ahol a webcomicok ma óriási népszerűségnek örvendenek. A résztvevők útmutatást kapnak a képregényoldalak webcomic formátumhoz való igazításához, mind narratív, mind technikai szempontból. A fesztiválon sikeres webcomic-szerzők is vendégül látnak majd, akik mesterkurzusokat vagy előadásokat tartanak munkájukról.
A WOMCOM résztvevőinek emellett lehetőségük lesz arra is, hogy meglátogassák azokat a zágrábi művészeti stúdiókat, amelyek a barkácsolás technikájával készült szitanyomatokra, plakátokra és illusztrációkra specializálódtak. A rezidenciaprogram során a résztvevők egy élénk és sokszínű alkotóközösséggel kerülnek kapcsolatba, interakcióba lépnek a Medikát otthonuknak nevező különböző művészekkel, és egy helyspecifikus környezetben dolgoznak, elősegítve a valóban magával ragadó élményt.

A jelentkezés feltételei:
Minden rezidensprogramnak megvan a maga egyedi fókusza, de mindegyik a következő előnyöket nyújtja:
• Mentorálás a képregényipar elismert szakemberei által;

• Együttműködés rezidenciánként tizenkét művészből álló, sokszínű csoporttal, amelyben többségben vannak a nők;

• Lehetőség országonként egy-egy művész számára az összes AiR-ból, hogy Angouleme-ba látogasson, és támogatást kapjon munkája bemutatásához a neves nemzetközi képregényfesztiválon;

• A WOMCOM antológiában való megjelenés és a WOMCOM digitális platformján való közzététel;

• Szállás, napidíj és hozzájárulás az utazási költségekhez;

• Élvezet és bajtársiasság a rezidencia során.

Rezidensként elvárás, hogy:

• Koncentrálj a javasolt képregényprojektre;

• Készíts legalább öt, de legfeljebb kilenc oldalnyi képregényt kiállításra;

• A kéthetes rezidensidőszak alatt készített munkák kiállítása;

• Küldj el a munkádat a nyomtatott antológiába és az online adattárba.


Ha felkeltettük az érdeklődésedet, az alábbi feltételeknek kell megfelelned:

• Képregény, manga, webcomic, zine, illusztráció, grafikai tervezés vagy más vizuális művészeti formák készítése;

• A kiválasztott rezidensprogram kezdetén betöltötted a 18. életévedet;

• Horvát, görög, magyar, montenegrói, szerb, szlovén vagy szlovén állampolgár, vagy ezekben az országokban lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár vagy;

• Angol nyelven kényelmesen tudsz kommunikálni, hiszen ez a kapcsolattartás nyelve.


További információk:

• A pályázók több rezidensprogramra is jelentkezhetnek külön motivációs levelekkel;

• Minden résztvevő legfeljebb két rezidenciaprogramban vehet részt a projekt során felajánlott négyből;

• A rezidenciának otthont adó országok állampolgárai vagy lakosai az adott rezidenciára jelentkezhetnek.

A jelentkezés elkőtt az alábbiakat készítsd elő:

• 3-10 képet a munkádról és/vagy linkeket a weboldalad vagy a közösségi média fiókjaid kapcsán.

• Rövid életrajz (legfeljebb 1500 karakter);

• Motivációs levél, amelyben részletesen leírod a művészi céljaidat, és azt, hogy ez a projekt milyen előnyökkel járhat a számodra.


Jelentkezési határidő 2024. Április 7.
A terveink szerint 2024. Április 15. Éjfélig értesítjük ki a jelentkezőket az eredmény kapcsán.

Angol nyelvű felhívás itt: https://womcom.io/women-power-in-comics-invites-you-to-its-2024-artistic-residencies/

A Women Power in Comics (WOMCOM) egy közös kezdeményezés, amely hat ország szervezeteit foglalja magában (főleg a balkáni régióból): Újvidéki Diák Kulturális Központ Újvidéken (Students’ Cultural Center Novi Sad) (Szerbia), mint vezető partner; Bakelit Multi Art Center Budapesten (Magyarország); Kino Šiška Ljubljanában (Szlovénia); PostScriptum Athénban (Görögország); Autonomous Cultural Center Attack Zágrábban (Horvátország), valamint az Association for Comic Affirmation Budvában (Montenegró), mint társult partner. A kétéves program (2023 – 2024) célja, hogy elősegítse a képregényművészek közötti együttműködést és elkötelezettséget azzal a céllal, hogy a képregényben megjelenő nemi kérdéseket vizsgálja és kezelje, valamint a női képregényművészeket rezidenciákon, kiállításokon és konferenciákon keresztül erősítse.

A Women Power in Comics az Európai Bizottság Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával valósul meg.

Women Power in Comics (WOMCOM) is a collaborative initiative that brings together partners from Croatia, Greece, Hungary, Montenegro, Serbia, and Slovenia with the goal of empowering female comic artists and addressing gender issues in the comics field.

WOMCOM partners: SKC Novi Sad Bakelit Multi Art Center Kino Šiška PostScriptum AKC Attack

The project is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Commission.

/#WOMCOM #WomenPowerInComics #ArtistResidency #OpenCall #ApplyNow

Projekt: https://bmac.hu/bklt-project/women-power-in-comics/