túl a normák zaján
Rókás László Tarzan Zéró: A nulla nem hagyja szorozni magát
  • 2021.05.06. 19:00 - 23:55

Az ONLINE JUBILEUMI VETÍTÉSSOROZAT keretében…

Irodalmi est

A „The AGE Festival – főhajtás a kor előtt” keretében 2007.05.27-én került rögzítésre a Bakelit MAC-ban

Kitervelte: Rókás László

Megvalósította: Rókás László

A felelősséget viseli: Rókás László

Fotó: Horváth Ibolya

www.L1.hu // www.bmac.hu // 

http://tarzanzero.hu/

Az L1 Egyesület a már hagyománnyá váló fesztiválja – az L1 Kortárs Táncfesztivál – mellett 2007. májusában egy olyan fesztivált szervezett, ahol kizárólag szép-korú bel- és külföldi előadókat és táncosokat hívtak meg. 

Mai rohanó világunkban – sajnos – eléggé elmarad a múló évek és tapasztalatok tisztelete, az L1-tagok most erre szeretnék felhívni a közönség és az érdeklődők figyelmét.

Mini fesztiváljukhoz társprogramok is csatlakoztak, melyek szintén az idő múlásával foglalkoztak.

„Szeretnénk teret, lehetőséget, megértést és biztonságot nyújtani azoknak, akik művészetükkel gazdagítják a programunkat, és akik – bár talán ezt díj nem láttatja – kiérdemlik a nem-felejtés tiszteletét.”

Kicsoda Tarzan Zéró?
Régóta írok novellákat éjszakánként a magam örömére. Folyóiratokban is jelent már meg néhány, de eddig nem éreztem úgy, hogy olyan nagyon közlésre szánom őket. Tarzan Zéró az én másik énem, és ha mostanában megtalálom a fiókban az ő tíz évvel ezelőtti írásait, és elolvasom, akkor úgy látom, hogy ezek a novellák másnak is szerezhetnek pár vidám percet. Ezért összeállítok egy kötetet, hátha megtetszik egy kiadónak… Hadd nevessenek az emberek például az Egy melltartó halála című opuszomon! Van egy kínai bölcsesség: nemzzél gyermeket, ültess fát, és írjál könyvet, így teljes életet éltél. Nekem már csak a könyv hiányzik. Most úgyis lesz időm a novelláimat rendezgetni, mert hosszú betegeskedésnek nézek elébe. Előbb elmegyek Sevillába, majd lesz Budapesten egy lágyéksérv-műtétem, utána újabb fellépések Josef Nadj társulatával, aztán nyáron Franciaországban egy kerámiabetétet építenek a csípőmbe, mert a színpadon iszonyatos erőfeszítések árán még táncolok ugyan, de így civilben már járni is nehezemre esik. A műtét után hónapokig lábadozni fogok, lesz alkalmam a novelláimmal foglalkozni és azon gondolkodni, hogyan lehetnék én a magyar Jango Edwards. Közben dolgozom egy terv előkészítésén: 2006 júliusában az Avignoni Fesztiválon szeretném bemutatni A hús újrafelfedezése című előadást. Kovács Tickmayer István zeneszerző ír a felkérésemre egy zongoradarabot, és miközben ezt ő előadja, a zongora tetején játsszuk el a disznóvágás rítusáról szóló produkciót– a disznóölés nekem meghatározó gyerekkori élményem volt falun, a nagyszüleimnél. 

(részlet Lajos Sándor interjújából)

Koreográfus voltam 1984 – 1989 között. Sofa Trio tagja 1989 – 2005, Centre Choreographique National d’Orleans / Josef Nadj társulata 1988 – 2007 (status stagionére), Ben Hur Live Arena Show 2009 – 2011 (principal 5/7). Novellaírás folyamatosan: www. tarzanzero.hu – Jelenleg Berlinben élek, kolbászárus vagyok. Szakmai tevékenység: megsütni, eladni, pénzt besöpörni, a vevők elégedettségére dolgozni.

Rókás László 1958-ban született Budapesten. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának elvégzése után pantomim-előadó lett. 1979-82 között az M. Kecskés András vezetésével működő Corpus Pantomim Együttestagja. 1983-84-ben Marcel Marceau nemzetközi iskolájában tanult.

A következő hat évben a budapesti Szkéné Színházban adott elő saját együttesével, a Brutus Clubbal. Írója és koreográfusa volt ezeknek az egész estés táncszínházi műsoroknak. 1988-ban meghívást kapott Nagy József orléans-i együttesébe, a JEL Színházba. Művészeti együttműködésük négy kontinensen át, kb. 500 alkalommal tartott. Rókás László 1989-ben megalakította második saját együttesét, a Sofa Triót, amellyel bejárták Európa művészeti fesztiváljait.

Rókás László táncszínházi tevékenysége mellett elsősorban írónak tartja magát. Álnéven novellákat ír, ezek jelenleg kiadatlanok. Némely művészeti folyóiratba (Ellenfény, Jump Magazin, Zsöllye, Pergő Képek) kritikákat ír.

A további vetítésekről ITT talál információt.

A jegy.hu ügyfélszolgálatát itt éri el // contact: online@interticket.hu
Jegyvásárlással, szolgáltatással kapcsolatos tudnivalók, gyakran ismételt kérdések: https://help.interticket.com/hu/article/online-streaming-jegyek-gyakran-ismetelt-kerdesek-1qdlp5y/