túl a normák zaján
MONOR és CSÉVHARASZT az L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT keretében
  • 2021.09.03. 10:00 - 23:00

L1danceFest 2021 – 20 év! BÚCSÚKONCERT

nemzetközi kortárs táncszínházi előadások fesztiválja – 20. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében
2021. szeptember 1 – 5.

2021. Szeptember 3. Péntek

12.00 – 18.00 MONOR és CSÉVHARASZT

Töltsük együtt a napot, ismerkedjünk, emlékezzünk, elmélkedjünk együtt; miközben pop-up előadásokkal találkozhatunk. Az előadásokon való részvétel ingyenes. Megjelenő művészek: Berger Gyula és a ZéróPlusz TáncMűvek, Bot Ádám, Déri András, Ellenbacher Ádám, Györke Tímea, Kovács Emese, Veres Flóra

A jegy megváltásával a 10.00-kor induló minibusszal tud közlekedni, valamint 18.00-kor visszahozza Budapestre a Bakelit MAC-ban folytatódó programokra. A jegyárban benne van a minibusz szolgáltatás és az esti előadás ára is.

Berger Gyula és a ZéróPlusz TáncMűvek: Éntérképek

Koreográfia: Berger Gyula

Társalkotók/előadók: Fejős Adrienn, Alejandra Rosas, Stefanovics Anna

Zenék: Music Illness Cash-Machine, Borut Krzisnik

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány

Berger Gyula (L1-tag) – fotó: Syporca Whandal (L1-tag)

A ZéróPlusz TáncMűvek koreográfiai miniatűrjei az előadók életérzéseit öntik formába.    

Beszédes mozdulatok, megelevenedő tárgyak. Testből jövő személyes történetek, amelyek egyszerre reagálnak az előadás aktuális terére, és az elmúlt időszakban a világon végigsöprő járvány keltette hangulatra.

Bot Ádám: Homályállapot

Alkotó/előadó: Bot Ádám

Kosztüm: 
Ellenbacher Ádám

Külön köszönet: Szilágyi Krisztián

Támogatók: L1 Egyesület, NKA Imre Zoltán Program, ‘Köszönjük Magyarország! Program’, 
Műhely Alapítvány

Bot Ádám (L1-rezidens 2021) – fotó: Kovács István (L1-tag)

Szünet. Mint a Morze jelekben a pontok és a vonalak között. Megszakad a jel. Vagy a szünet maga lenne a jel? Itt állok az örökkévalóság küszöbén. Nem múlik az idő. Megfogtam mutatóját a percnek. Egyszer csak véget ér a végtelen, a volt-nincs állapot. Meddig tart a múlt, vagy egyáltalán hol kezdődik el?

Déri András: A jelen kutatása – egy hangban

Koncepció/előadó: Déri András

Zene: Bazsinka Mihály

Támogató: L1 Egyesület, EMMI, ‘Köszönjük, Magyarország! Program’

Déri András (L1-tag) – fotó: Szigeti G. Csongor

Az improvizált produkció, egy nagyon egyszerű struktúrára és feladatra épül egy zenész (szaxofon) és egy táncos számára, amely ízelítőt ad a „Mysterium Cosmographicum” című egész estés táncelőadásom kiinduló gyakorlatából. A jelen megtapasztalásának, vizsgálatának, megfigyelésének számos útja van. A gyakorlat 3 szinten, 4 időkeret által invitálja a nézőket egy hang közös megtapasztalására. Bármilyen helyszínen előadható és nem igényel hangosítást. Az első két percen keresztül meghallgatjuk a cirkulált légzéssel kitartott szaxofon hangot, figyelve az egy hang felhangjainak játékára és a színpad közepén térdelőülésben mozdulatlannak látszó testem hangszálainak vibrációjára. Ez idő alatt a szaxofonzenész lassan egy spirális íven fokozatosan a közelembe ér, majd a szaxofon egy hangja fokozatosan elhalkul és a zenész fokozatosan eltávolodik. A második két percben az első két perc tapasztalatából merítkezve, teljesen intuitív szabad mozgású improvizációval csendben reagálok az első időkeretre. Majd finom átmenettel, miután a mozgásom spirális testartású mozdulatlanságba csendesedett le, a harmadik két percben szerepet cserélve a zenész az első két perc megélését alapul véve reagál teljesen szabad zenei improvizációval. Itt viszont már kérdéses, hogy vajon pusztán az első két perc élményére reagál, vagy már az általam újraélt „egy hang” élmény is befolyásolja játékát. Az utolsó két percben mind a ketten egyszerre csináljuk a második és harmadik időkeretek feladatát, ahol már nem csak az merült fel, hogy még mindig a legelső egy hang élményét értelmezzük újra, vagy már az azt követő értelmezéseket, hanem az is, hogy egyszerre történő improvizációnk hogyan hat egymásra, milyen viszonyok jelennek meg tudatosan vagy tudat alatt. Tehát összefoglalva a gyakorlat alatt három szinten, négy időkeret által egy hangnak a közös megélését értelmeztük újra, külön-külön, majd újra együtt.

Ellenbacher Ádám: Neon Balance

– rendhagyó ruhabemutató – 

Modellek: Bot Ádám, Györke Tímea, Kovács Emese

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI

Ellenbacher Ádám (L1-rezidens 2021) – fotó-kollázs: Syporca Whandal (L1-tag)

Belvárosi utcák, éjjeli élet sötétedés után. Kirakatokból kiszűrődő fények színezik az utcákat. Frissesség, mégis letisztult formavilág. Uniszex kollekció, melyet a neon fények ihlettek.

Öltözékeimben különböző anyagok rétegződéseit vizsgálom oversize köntösben. Minden mozdulattal reakcióba lépnek egymással, a fény másként törik meg rajtuk.

Györke Tímea: Párhuzamok – improvizáció hangokkal és mozdulatokkal

Koncepció/tánc: Györke Tímea

Zene: Szabó Sándor

Támogatók: L1 Egyesület, EMMI, ‘Köszönjük, Magyarország! Program’

www.tetraeter.wordpress.com

Györke Tímea (L1-rezidens 2021) – fotó-kollázs: Syporca Whandal (L1-tag)

Az elektromos gitárokon előadott zene különleges tereket és atmoszférákat teremtő improvizáció; előre megtervezett koncepció mentén. Ugyanígy fókuszokra épül a mozgás is – szerkesztett improvizáció.

Györke Tímea táncos és Szabó Sándor gitárművész improvizatív előadásában az alkotó folyamat során a zene táplálja a mozgást, a mozgás élteti a zenét és ebben az interaktív szimbiózisban mindez egyetlen költői élménnyé formálódik.

Veres Flóra (TalkingBodies): Egy az Egyben

Rendezés/koreográfia: Veres Flóra


Zeneszerző/zenész: Horváth Ádám Márton


Alkotó-előadók: Veres Flóra, Horváth Ádám Márton   


Kosztüm: MsPink (GE)


Mentor: Ladjánszki Márta


Köszönet: Simányi Zsuzsanna


Támogatók: L1 Egyesület, NKA – IZP Imre Zoltán Program, SÍN Művészeti Központ, Inversedance, Műhely Alapítvány, EMMI, Cseh Centrum, ‘Köszönjük, Magyarország! Program’

Veres Flóra és Horváth Ádám Márton (L1-tagok) – fotó: Kovács István (L1-tag)

Kitől kapjuk az életet? Hogyan örököljük a sorsunkat? Valamit kapunk és valamit adunk tovább. „Egy az egyben, tiszta anyja ez a gyerek!” Hol van a személyiségünknek a határa? Ahol a testünké? Vagy az vajon képes kiterjedni és „átcsúszni” egy másik emberbe?

Belőlem van, az utolsó sejtjéig, húsa-vére, de nem én vagyok. Akkor ki vagyok én? Hogyan változnak meg a szerepek az élet folyásával? Gyermekből felnőtt leszek, de megmaradok valakinek a gyerekének is lenni. Valaki gyereke és valaki anyja. Valaki társa. Ki leszek én, amikor egy új szerepem lesz az életben?

Az Egy az Egyben szándékozik megmutatni két fiatal vissza- és előreemlékezését, személyiségük rétegződésének nehézségeit, iróniáit, könnyedségeit, szépségeit, varázslatosságait és valóságait, természetesen egy személyes nézőpontból, saját szemüvegükön keresztül, mindezt nagyon nagy tisztelettel és humorral is fűszerezve.

Horváth Ádám Márton 2009 óta zenél kísérleti filmekhez és kortárstánc előadásokhoz. 2014-ben rezidense, majd 2015-től tagja az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesületének.

https://songsfromtheroom.bandcamp.com/

Veres Flóra 2010-től szabadúszóként dolgozott számos magyar és nemzetközi koreográfussal. 2017 óta Talking Bodies név alatt hoz létre különböző projekteket, melyeknek elsődleges fókusza a test és a mozgás. Több szóló, két táncfesztivál, egy közterületen történő akció, illetve egy korábban már az IZP keretein belül megvalósult táncszínházi darab tartozik a neve alá, valamint azóta vezeti a több alkalommal, az ország számos pontján megvalósuló, Instinct Body Training mozgás-hang-beszéd fókuszú improvizáció kurzus sorozatot.2018-ban az L1 Egyesület rezidens művésze, 2019-től tagja.

2021. Szeptember 3. Péntek ESTE

Bakelit MAC

Alexandra Mirekova – fotó: Katarína Baranyai_Zahrada

20.00 Alexandra Mireková (SK) deep blue

A Be SpectACTIVE! Project keretében, ‘a Bakelit MAC aktív nézői válogatták a programba’.

Koreográfia/tánc: Alexandra Mireková (SK)

Koncepció/mentor: Ladjánszki Márta (H)

Külön köszönet a workshop résztvevő Bara és Boba-nak valamint jaro-nak a szervezésért Banská Bystricában (SK).

Támogatók: L1 Egyesület, Bakelit MAC, Be SpectACTive! Project, Kreatív Európa Program, NKA, EMMI, skok!

A Be SpectACTIVE! Project  keretében, az ‘aktív nézői csoport’ választásával.

A legelején a fizikalitás van. A mozdulatokban a perifériák kapcsolatát keresem, majd elengedés történik, ami egy testkép töredéket, a kék és a sötétkék színeket, világos képeket hagy hátra a zárt szemhélyak mögött. A tér része vagyok és az áthatol rajtam. Látható vagyok. Valami arra ösztönöz, hogy megmozduljak. A legvége ismét a fizikalitás.

Alexandra Mireková több táncelőadás produkciós menedzsereként, valamint a Skok! n.o. szervezőjeként dolgozik. Számos tánc workshop-on vett részt, valamint több táncos projekt, úgymint a Biela noc –Košice, a K.A.I.R., Zuzana Žabková: LUPE, a These bodies: Laura Alcala Freudentha stb. közreműködője. 2011 és 2016 között Kassán Heeb.She együttes vezetője volt, a Heeb.She: Deskripcia (Description) (2015) és a HRA NA TANEC: NONYMOUS/Do I exist today? (2017) című előadások fűzödnek a nevéhez. Jelenleg a workshop-ok lehetőségeit kutatja nem professzionális táncosok továbbképzésében, és maga is workshop-okat látogat.   

20.30 ÖSSZTÁNC – TÁNCHÁZ

Ceremóniamester: Redő Júlia (táncpedagógus, táncos)

Élőben zenél: Soós Csaba (prímás) és zenekara

Javasolt viselet: kényelmes, csúszni is tudó cipő és kényelmes ruha – mert táncolni fogunk!

Táncház

Fő szervező: L1 Egyesület

Művészeti vezető és program-kurátor: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Házigazda: Varga Zsolt (L1-tag)

Beszélgetéseket vezeti: Ladjánszki Márta (L1-tag)

Fordítás: Varga Zsolt (L1-tag)

A vidéki programok társszervezői: Bauer Márton (Dörgicse), Kovács István (Monor/Csévharaszt), Nagy Mária/Markács Rózsa (Délegyháza)

Fő dokumentáció: Kovács István (L1-tag), Lajti Balázs

Grafika: Korolovszky Anna

Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA

Befogadó/együttműködő helyszínek/partnerek:

Bakelit M. A. C., MAMŰ Galéria, Egy Falu – Egy Város Egyesület, Naturista Oázis Kemping

Az egyes előadások/projektek további támogatói:

Artemisszió Interkulturális Alapítvány, Be SpectACTive!, Creative Europe Programme, ZéróPlusz Táncstúdió, SkhyzoKhyno Studio, Fészek Fotó Stúdió, „Köszönjük, Magyarország!” program, Nemzetközi Visegrádi Alap, EMMI, NKA – Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégium, Naturisták Virtuális Klubja Egyesület (NaVKE), Trans Europe Halles (TEH)

Média partner: CHB – Collegium Hungaricum Berlin, szinhaz.online, Táncművészet

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.


További információ: L1danceFest weboldal / L1danceFest FB-oldal / L1 Egyesület FB oldal