túl a normák zaján
ZéróPlusz Táncművek – Összehangolt Lüktetések /// BEMUTATÓ
  • 2021.12.14. 19:00 - 20:00 | Bakelit Multi Art Center

2021. december 14. 19:00

  • Koreográfia: Berger Gyula
  • Előadók: Fejős Adrienn, Horváth Anna, Alejandra Rosas (CO), Stefanovics Anna, Varga Dóra
  • Zene: Borut Krzisnik (SLO)
  • Világítás: Budai Géza
  • Jelmezek: Stampf Katalin – ARTISTA
  • Haj: Ekaterina Kutepova (RU)

“Ketyegünk, suhanunk, együtt rezgünk, nyíladozunk, tombolunk, rakosgatunk, egyszerűsítünk, kiteszünk, kunkorodunk, iramodunk, csúszunk, csattanunk, óvakodunk, pattanunk, robbanunk, nyikkanunk, párhuzamosak vagyunk, cipelünk, ledobunk, elérünk, megtorpanunk, feltartóztatunk, megismételünk, figyelünk, ketyegünk.”

A ZéróPlusz Táncművek darabja ritmikus szerkezetekben igyekszik bemutatni az élet játékos forgatagát, állandó lüktetését, változó dinamikáját. A koreográfia úgy működik, mint egy óramű, az alkatrészek, kerekek állandóan forognak, nem állnak meg soha, még akkor sem, amikor a szereplők mozdulatlanok – mindig aktív jelenlét van benne. Az öt szereplőnek a kezdeti egységből szólókra, duókra való kibontakozása, és az oda való ismételt visszatérése (a közös és a magánszférák váltakoztatása, és életszerű lüktetése) adja a darab alapszerkezetét és teszi izgalmassá az előadás egészét. Minden jelenetnek megvan a maga sajátos minősége az uralkodó karakter személyiségétől és temperamentumától függően.

Videóelőzetesek:
https://youtu.be/Ups15iGnTeI
https://youtu.be/6lTDoxF02FM

Jegyek a helyszínen vagy online válthatók!

NORMÁL jegy /// 2000 HUF

Kizárólag a helyszínen, az előadás napján váltható:
TÁMOGATÓI jegy /// 3000 HUF
SZAKMAI jegy /// 1000 HUF

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány, ARTISTA, Jurányi Ház

Az előadást a Bakelit aktív nézői csoportja, a qARTisans csoport választása alapján került meghívásra. A qARTisans csoport a Kreatív Európa Program által támogatott Be SpectACTive projekt keretei között működik. Az előadás az NKA támogatásával került meghívásra. 

Berger Gyula – koreográfus
Berger Gyula egyike a kortárs tánc magyarországi úttörőinek. 10 évnyi intenzív néptánc, klasszikus balett, jazz- és modern tánc tanulmányokat követően 1984-ben alakította meg első társulatát, a Berger Táncegyüttest, majd kilenc nehézségekben és sikerekben gazdag év után, új utakat és inspirációt keresve a hollandiai Arnhemi Művészeti Főiskola Európai Táncművészet Fejlesztési Központ (EDDC) tagozatának a hallgatója lett, ahol 4 évig tanult. Mesterei a poszt-modern tánc kiemelkedő egyéniségei voltak. 1997-ben visszatért Magyarországra, ahol azóta folyamatosan tanít és koreografál, valamint nemzetközi koreográfiai együttműködésekben vesz részt. Néhány kollégájával 1998-ban létrehozta az L1 Egyesület elnevezésű alkotóközösséget, amelynek egészen 2011 februárjáig az elnöke volt, és még jelenleg is a tagja. A formációk az idők folyamán változtak, az alkotás és a tanítás folyamatos maradt. Jelenleg a Jurányi Házban működő ZéróPlusz TáncMűvek (alkotás és oktatás) munkáját irányítja.

ZéróPlusz TáncMűvek – a hely ahol alkotni és tanulni lehet
A 2010 óta működő ZéróPlusz TáncMűvek kortárs táncra és szomatikus tevékenységekre szakosodott képzési központként és kreatív táncműhelyként működik. A hindu bölcsek számára a ZÉRÓ nem egyszerűen egy számot jelentett, hanem mindennek a kezdetét, kiindulását, a mag-ot, amelyből minden származik. A szervezet nevében a ZÉRÓ kifejezés a misztikus középpontból való kiindulás szándékát jelzi, hiszen a ZÉRÓ a transzformáció helye: a számegyenesen ebben a pontban alakulnak át a negatív számok pozitívakká, az éj ekkor fordul át nappallá, a virtuális itt válik valóságossá. A ZÉRÓ számunkra az alkotási folyamat jelképe is, hiszen ebben a folyamatban megpróbálunk felfedni valami addig rejtetten maradót, megkísérelünk hidat építeni a spirituális és a materiális létezés között. Stúdiónk évek óta élen jár a testtudatosság alapú tánc- és mozgástanfolyamok szervezésében Magyarországon. Hallgatóink a belső lelki önismeret útjára indulnak. A módszerek változhatnak – improvizáció, különböző test-tudatosítási technikák, táncterápia, kortárs tánc vagy klasszikus balett -, de üzenetünk következetes: fedezd fel önmagad és másokat, kapcsolódj, légy tudatosan jelen, lazíts, alkoss.

www.zeroplusdanceworks.com