túl a normák zaján
Visegrád Karma & VIP100

Visegrád Karma - nemzetközi utazó plakátkiállítás


A kommunizmus bukásának 25. évfordulója alkalmából a Bakelit Multi Art Center Visegrád Karma címen utazókiállítást szervezett, amely a rendszerváltás tematikáját boncolgató plakátművészetet tárja az érdeklődők elé, olyan neves alkotók munkái által, mint Krzysztof Ducki, Vladislav Rostoka, Árendás József, vagy Orosz István.

A Visegrád Alap támogatásával a kiállítás 2012 óta él, és eddig 15 országban összesen 31 kiállítás keretében került bemutatásra a visegrádi országoktól Görögországon, Olaszországon, Finnországon keresztül Koreáig. A Bakelit jóvoltából a kiállítás folyamatosan új helyszíneket érintve járja a világot.

A kiállítás kulcsfontosságú kezdeményezés régiónk történelmének és kultúrájának megértéséhez, és mindehhez egy kifejező és érzékletes szemszöget nyújt a különböző nemzetiséghez tartozó kortárs plakátművészek munkáin keresztül.

Partnerek
Tabacka Kulturfabrik (Kosice, Szlovákia) Wici Alapítvány (Kielce, Lengyelország) Johan Centrum (Plzen, Csehország)

   

V.I.P. 100/100 - Visegrád plakátokban avagy 100 év 100 plakáton


A V4-ek 100 évét 100 kulturális-történeti plakátban gyűjtöttük össze. 80 plakátot archívumból választottunk ki, 20 pedig kortárs grafikusok alkotása. Ahogyan Ordasi Zsuzsa művészettörténész megjegyezte: “a plakátművészet egy olyan nyelven keresztül beszél a szabadságról, amelyet mindenki ért különösebb erőfeszítés nélkül, sokszorosítható, és bárki bárhová kiragaszthatja őket.” Emellett pedig azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a plakátművészetnek mindig jelentős hatása  volt a társadalom ízlésére és gondolkodásmódjára.

A plakátok témái:
  • A világháborúk alatti ellenállás legfőbb törekvései a V4 országaiban
  • Közép-Kelet-Európa egyidejű forradalmai (1956, 1968, 1980-81, 1989)
  • Közeledés Európa felé (a rendszerváltás ideje alatt)
  • A V4-ek tagsága és Európai Unióban
  • A V4 Exodus (olyan művészek alkotásait, akik a V4 országaiban születtek, elhagyták szülőhelyüket, ezek után pedig más országokban éltek és alkottak)
  • A japán kapcsolódási pont (plakátok, amelyekre a japán vizuális kultúra nagy hatást gyakorolt, és témájukban is kapcsolódnak Japánhoz)
  • Az európai jövőkép (felhívás művészeknek, hogy új műalkotásokat hozzanak létre)